MILAN RADANOVIĆ U BURNOJ TV RASPRAVI

Veliko NE rehabilitaciji četničkih zločinaca

ritn by: B.Č. | 09.06.2017.
MILAN RADANOVIĆ U BURNOJ TV RASPRAVI: Veliko NE rehabilitaciji četničkih zločinaca
Tema jučerašnje emisije “Da Možda Ne” emitirane na Radio televiziji Srbije bila je nedavna sudska rehabilitacija Nikole Kalabića, jednog od najzloglasnijih četničkih zločinaca i komandanta četničke Gorske garde. I dok su neki gosti zauzeli poziciju relativizacije Kalabićeve rehabilitacije i rehabilitacija uopće, promovirajući teze o dva antifašistička pokreta u Srbiji za vrijeme okupacije – partizanskom i četničkom, povjesničar Milan Radanović, u burnoj je raspravi argumentirano objasnio zašto se četnike ne može nazivati antifašistima i zašto se četničke zločince ne smije rehabilitirati. Uz protivljenje nekih gostiju Radanović je inzistirao na ocjeni četničkog pokreta kao prvenstveno kvislinškog i zločinačkog te jasno istaknuo činjenicu da je četnički pokret za vrijeme rata u potpunosti usvojio fašističku kulturu nasilja, vršeći etnički motivirane progone, paleći sela, ubijajući čitave obitelji i istrebljujući cijele zajednice.

Tema jučerašnje emisije “Da Možda Ne” emitirane na Radio televiziji Srbije bila je nedavna sudska rehabilitacija Nikole Kalabića, jednog od najzloglasnijih četničkih zločinaca i komandanta četničke Gorske garde. U emisiji Olje Kovačević gostovali su urednik magazina Nedeljnik Veljko Lalić, potom advokat i pobornik rehabilitacija Draže Mihailovića i Milana Nedića, Zoran Živanović, te direktor agencije za restituciju Strahinja Sekulić i Milan Radanović, povjesničar i autor knjige “Kazna i zločin”, jedne od najopširnijih studija kvislinškog terora na tlu Srbije u Drugom svjetskom ratu. 

Lalić i Živanović zauzeli su poziciju relativizacije Kalabićeve rehabilitacije i rehabilitacija uopće, promovirajući teze o dva antifašistička pokreta u Srbiji za vrijeme okupacije – partizanskom i četničkom. S druge strane, Sekulić i naročito Radanović, inzistirali su na ocjeni četničkog pokreta kao prvenstveno kvislinškog i zločinačkog. Radanović je istaknuo direktnu zapovjednu odgovornost Nikole Kalabića za zločine nad civilima, te činjenicu da je četnički pokret za vrijeme rata u potpunosti usvojio fašističku kulturu nasilja vršeći etnički motivirane progone, paleći sela, ubijajući čitave obitelji i istrebljujući cijele zajednice. 

"Rehabilitovati jednu takvu ličnost, to je sramota", jasan je bio Radanović, detaljno navodeći pokolje koje su tijekom Drugog svjetskog rata počinili Kalabićevi četnici.

Pored snimke emisije, na ovom mjestu vas podsjećamo i na intervju koji je Lupiga napravila s Radanovićem, povodom objavljivanja svoje knjige, a u kojem je objasnio da se četnički pokret ne može smatrati antifašističkim samo zato što je u određenim navratima vodio borbu protiv okupatora. Jasno je, naime, da je antifašizam politička platforma koja je na našim prostorima pripadala partizanskom pokretu i njegovom komunističkom rukovodstvu te da se antifašistička borba, pored borbe protiv okupatora, uključuje i u borbu protiv monarhije, za socijalizam i bolje društvo, stoga ni četnici sami sebe nisu nazivali antifašistima te ni danas ne postoji nikakav osnov da ih se tako naziva.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije