MARKOVININA KAMPANJA PRED SUDOM

Niti je slobodna, niti je Dalmacija

ritn by: Ivo Anić | 25.05.2017.
MARKOVININA KAMPANJA PRED SUDOM: Niti je slobodna, niti je Dalmacija
Cijelu kampanju, koja je ionako bila skromnih sredstava, pratili su politički, verbalni pa i fizički napadi i pritisci, a od strane vodeće novine u Dalmaciji, „Slobodne Dalmacije“, gromoglasna šutnja, prezir, kao i otvoreno ignoriranje kandidata za splitskog gradonačelnika Dragana Markovine. Kruna medijske blokade, a kasnije i medijskog linča, desila se nakon slučaja Ghetto, kada je u toj istoj tiskovini primijenjen princip „okrivi žrtvu“, to jest kad je potpuno neobjektivno prikazan slučaj iz kojeg se izdvojilo nebitno, namjerno naglasilo minorno, a jedan besraman napad, klasičan govor mržnje i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, prikazalo kao sitan incident. Ta praksa Slobodne Dalmacije, ali i još nekih vodećih medija u Hrvatskoj, koji sebi vole tepati da su neovisni, nastavila se i danas u tekstu sa suđenja koje u Slobodnoj Dalmaciji potpisuje M. Didić, koji - samo da napomenemo - na tom suđenju nije niti bio.

Već od same pojave Dragana Markovine i njegove Nove ljevice na splitskoj političkoj sceni - kandidata i stranke koji su primljeni kao svojevrsno „maligno tkivo“ u već ustaljenoj žabokrečini, gdje se u pravilu rotiraju isti ljudi, ostavljajući one prijašnje bez kaznenih prijava i revizije poslovanja, iako je grad evidentno devastiran, kako klijentelistički, tako i pogodovanjem određenim interesnim skupinama - u gradskim strukturama, ali i u medijima prema Markovini i njegovoj ljevici stvorio se svojevrstan otpor, najčešće prezentiran kroz – ignorantstvo.

Cijelu kampanju, koja je ionako bila skromnih sredstava, pratili su politički, verbalni pa i fizički napadi i pritisci, a od strane vodeće novine u Dalmaciji - Slobodne Dalmacije - gromoglasna šutnja, prezir, te otvoreno ignoriranje Markovine kao kandidata za splitskog gradonačelnika. Kruna medijske blokade, a kasnije i medijskog linča, desila se nakon slučaja Ghetto, kada je u toj istoj tiskovini primijenjen princip „okrivi žrtvu“, odnosno kada je potpuno neobjektivno prikazan napad na Markovinin predizborni skup, iz kojeg se izdvojilo nebitno, namjerno naglasilo minorno, a jedan besraman napad, klasičan govor mržnje i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, prikazalo kao sitan incident.

Ta praksa Slobodne Dalmacije, ali i još nekih vodećih medija u Hrvatskoj koji sebi vole tepati da su neovisni, nastavila se i danas u tekstu sa suđenja koje u Slobodnoj Dalmaciji potpisuje M. Didić, koji - samo da napomenemo - na tom suđenju nije niti bio, a iz opsežnog postupka koji je trajao punih šest sati novinar Slobodne Dalmacije izdvojio je samo to da su žrtve „kao fol napadnute“.

I sve bi to bilo čisto i sve bi to bilo jasno, insinuacije su plasirane, novinar zadovoljan, akteri sretni, da u cijeloj priči ne postoji jedan mali fizički problem. Naime, ja sam u svojstvu svjedoka bio na tom suđenju, pratio ga od ranog jutra i potpisao službeni zapisnik, koji mi je uredno predala zapisničarka, kao i sutkinja Željka Matkov.

Dragan Markovina
Cijela kampanja obilježena je gromoglasnom šutnjom, prezirom, te otvorenim ignoriranjem Markovine kao kandidata za splitskog gradonačelnika (FOTO: Hina)

Rado ću novinara M. Didića uputiti da od uvažene i časne sutkinje zatraži - što mu sloboda medija koja je zagarantirana Ustavom RH dozvoljava i na što ima pravo - transkript i zapisnik s netom održanog suđenja, s kojeg je on izdvojio promile, navodne napadače i još par nejasnih fraza, a ne relevantne činjenice, iskaze svjedoka, zapisnik i na koncu poruku koju treba kao javna osoba što sudjeluje u kreiranju javnog mnijenja poslati hrvatskoj javnosti.

Na slučaju koji je označen kao žuran postupak, a po prekršaju članka 25. stavka Zakona o suzbijanju diskriminacije i drugog, nad okrivljenikom Vjekoslavom V. provodi se kazneni postupak zbog grubog kršenja privatnosti okupljanja, vrijeđanja više osoba kako na nacionalnoj, tako i na političkoj osnovi, te okupljanja u svrhu narušavanja javnog reda i mira.

Okrivljeni Vjekoslav V. iznio je svoju obranu iskazujući svoj revolt prema okupljenima te domoljubni zanos, koji sam mu osobito ja, svojim tekstovima na portalu Index.hr grubo narušio u nekoliko navrata. Revoltiran takvim, kako je naveo, drskim, uvredljivim i nevjerojatnim „pamfletima“, a vidno uzrujan što ja sjedim mirno, šetam gradom pa čak još i pišem, Vjekoslav V. je ustvrdio kako je imao potrebu iskazati svoj revolt svojevrsnim performansom.

Iako opomenut od strane sutkinje Željke Markov, gospodin Vjekoslav V. nastavio me vrijeđati nazvavši me, citiram, „kvazi intelektualcem, piskaralom, stranim plaćenikom te orjunašem", naglasivši pritom kako sam i sam izjavio da sam „kurvin sin“, „izdajnik“, odnosno kako sam u više navrata "vrijeđao njegove nacionalne, vjerske i svake druge osjećaje".

Na upit sutkinje Željke Markov imam li kakvu izjavu, sutkinji sam obrazložio da i sama, laičkim i površnim uvidom, može ustanoviti da je gospodin Vjekoslav V. poprilično psihički rastrojena osoba, koju prate i problemi sa zakonom. Naime, u RH postoji Ustav, koji jasno garantira slobodu medija, iznošenje privatnih stajališta, kao i osobnih komentara na pojedina zbivanja u javnosti te tim stavkom garantira punu slobodu autora, kao i temeljno ljudsko pravo na slobodu, kako građansku, tako i onu medijsku.

Na drugu optužbu, koja se konkretno odnosila na saborskog zastupnika, bivšeg ministra MUP-a Ranka Ostojića, navedeni optuženik ustvrdio je, a to je ušlo i u zapisnik, da mu nije vikao da je četnik, već samo da je Jugoslaven. Ranko Ostojić pozvao se na svoje zakonsko pravo da dovede svjedoka, popularnog splitskog ribara Žilu, koji je s Rankom kao ratni dragovoljac bio na južnom ratištu braneći grad Dubrovnik. Ranko Ostojić svog svjedoka je pitao: „Žila, možeš li ti vjerovat da me u mom gradu jedan mulac naziva četnikom“.

Ranko Ostojić
Ranko Ostojić svog svjedoka je pitao: „Žila, možeš li ti vjerovat da me u mom gradu jedan mulac naziva četnikom“ (FOTO: Lupiga.Com)

Optuženik Vjekoslav V. potom je nastavio s lažnim iskazima, tvrdeći da nije skinuo jaknu i isticao majicu s likom Ante Gotovine, na što mu je replicirao Ranko Ostojić pokazavši sutkinji fotografiju snimljenu mobitelom na kojoj se jasno vidi kako optuženi skida jaknu i pokazuje prisutnima navedenu majicu, a u svrhu provociranja, koje jasno govori o namjeri da izvrši kazneno djelo nelegalnog ulaska na jedan politički skup (vrata su bila zatvorena), provocira prisutne, te ih vrijeđa, kako je sam priznao, na nacionalnoj osnovi (iako su svi bili Hrvati), nazvavši ih jugoslavenčinama, četnicima i orjunašima.

Nadalje, navedeni okrivljenik, a kako je insinuirala Slobodna Dalmacija i navodna žrtva, opisuje kako smo ustali ja, Ranko Ostojić i još nekolicina te ga izudarali nekoliko puta šakama u glavu. Na pitanje sutkinje zašto nije zatražio liječničku pomoć, okrivljenik nije imao odgovor, a o nastalom metežu sutkinja Željka Matkov zatražila je i naše iskaze.

Ja, Ivo Anić, kao svjedok i sudionik incidenta javno sam se i s gnušanjem ogradio od tvrdnji da sam napao Vjekoslava V., ponovivši svoj raniji iskaz, odnosno izjavivši da mi moj kućni odgoj, moral i karakter ne dozvoljavaju da napadnem takvu, u tom trenutku neuračunljivu osobu.

Ranko Ostojić rekao je također da u nikakvom napadu nije sudjelovao, naglasivši da okrivljenik Vjekoslav V. ponovo daje lažni iskaz na sudu, iako je pod prisegom, a nastavio ga je davati i kasnije ustvrdivši pred policijskim službenikom koji je kao svjedok sudjelovao u raspravi da ga je iz kluba Ghetto naganjalo petnaestak osoba. Ranko Ostojić sutkinji je ponovo pokazao snimke iz svog mobitela koje pokazuju navedenu skupinu kako stoji ispred kluba, puši, a u klubu stoje preplašeni ljudi koji se boje izaći i sve to pred prisutnim djelatnikom MUP-a.

Na obrazloženje okrivljenika da se sam legitimirao, Ranko Ostojić je ponovo sutkinji Željki Markov objasnio da okrivljenik još jednom pod prisegom laže, jer je legitimiran tek kada se osobno uključio u policijski postupak, upitavši policajce zašto ne legitimiraju osobe koje prijeteći stoje ispred kluba i ne dopuštaju ljudima unutra da se mirno raziđu.

Sam policijski službenik dao je iskaz - koji je promijenio kada mu je Ranko Ostojić predočio snimke, inzistirajući pritom da u zapisnik uđe da i policijski službenik daje lažan iskaz, ustvrdivši da su okrivljenika vjerojatno naganjala petnaestorica. Kad je vidio snimke, policajac je taj iskaz promijenio, rekavši kako je moguće da su to bili prolaznici iz obližnjih kafića.

Zbog zastrašivanja, grubog kršenja ljudskih prava i slobode okupljanja, vrijeđanja po nacionalnoj osnovi, izazivanja straha i nelagode kod mahom ženskih osoba, nad Vjekoslavom V. proveden je postupak i u zakonskom roku od trideset dana nad njim će biti izvršena presuda, a u pitanju je zatvorska i novčana kazna.

Odvjetnik Vjekoslava V. zamolio je sud da u obzir pri donošenju odluke uzme olakotne okolnosti, jer navedeni Vjekoslav V. nije kažnjavan, na što smo zamolili sutkinju da provjeri taj podatak te je ista ustanovila da i odvjetnik i Vjekoslav V. ponovo daju lažne iskaze, jer je godine 2012. prilikom jednog okupljanja okrivljeni Vjekoslav počinio slično kazneno djelo iz mržnje, zbog čega je priveden i nad njim je provođen istražni postupak.

Iz svega ovoga jasno je kako "novinar" Slobodne Dalmacije M. Didić, koji nije prisustvovao suđenju, u jučerašnjem broju Slobodne Dalmacije ne navodi relevantne činjenice sa suđenja, kao niti transkripte iz zapisnika, iako je plaćen da točno informira javnost. Gospodin Didić ima, međutim, jedan problem, a taj problem predstavljam ja, koji sam fizički bio na licu mjesta i imam potrebu hrvatskoj javnosti kazati istinu.

Istina, kako je to ustvrdio Viktor Ivančić, jedini je novinarski posao. Ako prešućujete, to je slično laži, gospodine Didiću, a iz kojih razloga i u koju svrhu to činite - ne znam, niti me je briga. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ivo Anić


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije