KREĆEMO U PETAK

Treće izdanje „Priča iz regije“ – europski san

ritn by: Lupiga.Com | 28.01.2021.
KREĆEMO U PETAK: Treće izdanje „Priča iz regije“ – europski san
U trenutnim uvjetima ekonomske i zdravstvene neizvjesnosti, građani Europe traže nešto konkretno čega se mogu držati; vizija za budućnost koja uzima u obzir njihove brige, način života i vrijednosti. Europski san, vođen temeljnim principima EU - demokracija, inkluzija, ekonomski liberalizam - još uvijek može ispuniti tu prazninu. Međutim, ova se vizija može ostvariti samo ukoliko europski lideri shvate da bez plana za budućnost ne može biti izlaza iz neizvjesnosti sadašnjosti. Počinjemo u petak (29.01). Treće izdanje “Priča iz regije” provode makedonska Res Publica i Institut za komunikacijske studije iz Skoplja, u suradnji sa crnogorskim elektronskim novinama PCNEN i partnerima iz Albanije (IDM), Hrvatske (Lupiga), Kosova (Sbunker), Srbije (Ne Davimo Beograd), Bosne i Hercegovine (Analiziraj.ba), Bugarske (Sega.bg), Grčke (Macropolis) i Slovenije (Had).

Osnivači Europskog projekta sanjali su o ujedinjenoj Europi: kontinentu mira, solidarnosti i zajedničkog prosperiteta. Europa bez granica i podjela, s bogatom raznolikošću svog stanovništva. Europa koja će biti "jača zajedno"

Da li Europljani danas njeguju ovaj san? Kakva su njihova stajališta u trenutku kada je europski san nekim zemljama više nalik noćnoj mori? Europski skepticizam uzima sve više maha, potpomognut odlaskom Velike Britanije iz Europske unije. U mnogim zemljama se pojavljuju ultranacionalistički pokreti. Što sve ovo znači za budućnost Unije, u vremenu ogromnih izazova koji zahtijevaju veću i zajedničku suradnju (klimatske promjene, migracije), a ne razdor?

Dok se raspravlja o budućnosti Europe, inicijativa "Priče iz regije" posebno je aktualna. Demokracija najbolje funkcionira onda kada se čuju različiti glasovi. Ova inicijativa dijeli glas ljudi iz zemalja koje su već članice Unije, kao i iz zemalja koje su već dugo na "listi čekanja".

Priče iz regije

U trenutnim uvjetima ekonomske i zdravstvene neizvjesnosti, građani Europe traže nešto konkretno čega se mogu držati; vizija za budućnost koja uzima u obzir njihove brige, način života i vrijednosti. Europski san, vođen temeljnim principima EU - demokracija, inkluzija, ekonomski liberalizam - još uvijek može ispuniti tu prazninu. Međutim, ova se vizija može ostvariti samo ukoliko europski lideri shvate da bez plana za budućnost ne može biti izlaza iz neizvjesnosti sadašnjosti.

Počinjemo u petak (29.01).

Treće izdanje “Priča iz regije” provode makedonska Res Publica i Institut za komunikacijske studije iz Skoplja, u suradnji sa crnogorskim portalom PCNEN i partnerima iz Albanije (IDM), Hrvatske (Lupiga), Kosova (Sbunker), Srbije (Ne Davimo Beograd), Bosne i Hercegovine (Analiziraj.ba), Bugarske (Sega.bg), Grčke (Macropolis) i Slovenije (Had).

Inicijativu "Priče iz regije" provodi Institut za komunikacijske studije u okviru projekta "Poveži točke: poboljšane politike kroz građansko učešće" uz podršku britanske ambasade u Skoplju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije