NOVINAR JOHN YANG

Kako mi je bilo sudjelovati u kliničkom ispitivanju cjepiva za COVID-19

ritn by: Christianna Silva/NPR | 21.11.2020.
NOVINAR JOHN YANG: Kako mi je bilo sudjelovati u kliničkom ispitivanju cjepiva za COVID-19
Yang piše da ga je sudjelovanju u kliničkom testiranju privuklo i to što spada u visokorizičnu skupinu kad je u pitanju zaraza koronavirusom: on je star preko 60 godina, ima astmu i visok krvni pritisak. Također, on je Azijat. "Mislim da je moje porijeklo bio veliki plus, jer su u ovom testiranju željeli imati ljude svih boja, a željeli su, također, saznati je li cjepivo sigurno za ljude s astmom i visokim krvnim tlakom", rekao je Yang za NPR. Yang je cjepivo primio u dvije doze, s razmakom od mjesec dana između prve i druge. Prva doza, rekao je, "zaista nije bila tako loša". Nije osjetio nikakve nuspojave do sljedećeg dana, kad je počeo osjećati blage bolove u zglobovima i mišićima. Dominantan osjećaj, kaže Yang, bio je osjećaj umora. "Druga doza cjepiva oborila me vrlo nisko i vrlo brzo", rekao je Yang za NPR.

Novinar John Yang sudjelovao je kao volonter u trećoj fazi kliničkog ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa, ne iz altruističkih pobuda, nego zbog toga što je cjepivo želio primiti što ranije.

"Počelo je iz sebičnih pobuda - želio sam cjepivo primiti što prije. Kad sam saznao da je riječ o testiranju cjepiva Moderne, koja koristi novu tehnologiju, nikad ranije primijenjenu pri izradi cjepiva namijenjenog ljudima, osjetio sam stanovito uzbuđenje, kao da je ta informacija u meni dirnula štrebera zainteresiranog za znanost", rekao je Yang, inače specijalni dopisnik emisije NewsHour na PBS-u, za američki NPR.

Trenutačno dva visoko učinkovita cjepiva protiv koronavirusa čekaju na odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove. Prvo je kreirala farmaceutska kompanija Pfizer, s partnerskom farmaceutskom kućom BioNTech, za koje je prijavljena učinkovitost od 95 posto. Drugo cjepivo kreirala je biotehnološka tvrtka Moderna Inc., a njegova učinkovitost, prema analizama kliničkog testiranja, procijenjena je na 94.5 posto. U testiranju tog cjepiva, na Sveučilištu George Washington u Washington, D.C.-u, sudjelovao je Yang. O svom iskustvu novinar je pisao za STAT.

Yang piše da ga je sudjelovanju u kliničkom testiranju privuklo i to što spada u visokorizičnu skupinu kad je u pitanju zaraza koronavirusom: on je star preko 60 godina, ima astmu i visok krvni pritisak. Također, on je Azijat.

"Mislim da je moje porijeklo bio veliki plus, jer su u ovom testiranju željeli imati ljude svih boja, a željeli su, također, saznati je li cjepivo sigurno za ljude s astmom i visokim krvnim tlakom", rekao je Yang za NPR.


Yanga je kliničkom testiranju privuklo i to što spada u visokorizičnu skupinu (ILUSTRACIJA: Plex.page)

Yang je cjepivo primio u dvije doze, s razmakom od mjesec dana između prve i druge. Prva doza, rekao je, "zaista nije bila tako loša". Nije osjetio nikakve nuspojave do sljedećeg dana, kad je počeo osjećati blage bolove u zglobovima i mišićima. Dominantan osjećaj, kaže Yang, bio je osjećaj umora.

"Druga doza cjepiva oborila me vrlo nisko i vrlo brzo", rekao je Yang za NPR, objašnjavajući da je osjećao bolove u zglobovima i mišićima, kojima je sad bila pridružena i blago povišena temperatura, do koje je došlo puno brže nego nakon prve doze. Drugi sudionici testiranja prijavili su i bol na mjestu uboda.

"Međutim, kako je sve brzo došlo, tako je brzo i otišlo. U utorak sam primio cjepivo, već u četvrtak sam bio OK", kaže Yang. Pri testiranju, dodaje on, imao je 50 posto šanse da će primiti cjepivo. Drugih pedeset posto prima placebo. "Zato sam", napominje novinar, "zapravo bio sretan kad sam počeo osjećati nuspojave".

"Prvog dana, kad sam krenuo na spavanje osjećajući se potpuno zdravo, bio sam malo razočaran. Kad sam se probudio i osjetio nuspojave, bio sam sretan kao dijete koje se nada da će zbog toga moći izostati iz škole", rekao je John Yang.

Dok još nije bio siguran što je primio, cjepivo ili placebo, Yang je za STAT napisao kako se nada da su mu u rame ipak injektirali cjepivo. Oslanjao se na obećanje Moderne da će cjepivo moći primiti i oni sudionici testiranja koji su dobili placebo. Yang je u razgovoru za NPR zaključio kako je sretan jer je pomogao napretku znanosti i kako se nada da će cjepivo pomoći čovječanstvu da pobijedi aktualnu epidemiju.

U ovom trenutku COVID-19 nastavlja potresati Sjedinjene Američke Države. U srijedu su SAD prešle brojku od 250.000 mrtvih od posljedica zaraze koronavirusom.

Ovaj tekst izvorno je objavljen na internet stranici NPR-a.

Prijevod: Lupiga.Com 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia Commons


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije