IZBORI U BIH

Mrtva trka u Republici Srpskoj, a u Federaciji Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ BiH) već slave!

ritn by: Ivan Kegelj | 12.10.2014.
IZBORI U BiH: 'Mrtva trka' u Republici Srpskoj, a u Federaciji Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ BiH) već slave!
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je točno u ponoć prve preliminarne rezultate za izbor tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U Republici Srpskoj vodi se mrtva utrka između kandidata koalicije okupljene oko Dodikovog SNSD-a s jedne i SDS-a te PDP-a s druge strane. Nakon prebrojanih glasova s 52 posto biračkih mjesta, Dodikova kandidatkinja Željka Cvijanović vodi za samo tisuću glasova ispred svog rivala Mladena Ivanića. U Federaciji već slave Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ BiH), ali Martin Raguž iz HDZ 1990 ne priznaje Čoviću pobjedu, nego tvrdi - ja ću na kraju biti član Predsjedništva.

Od 3,22 milijuna birača upisanih u centralni birački spisak, na Opće izbore u Bosni i Hercegovini jučer se odazvalo 1,74 milijuna birača, što je izlaznost od 54,14 posto. U Federaciji BiH od 2,01 milijuna upisani birača, na biračka mjesta izišlo je 1.2 milijuna birača, odnosno 52,73 biračkog tijela. U Republici Srpskoj pak od 1,06 milijuna upisanih birača na izbore je izišlo 683.2 tisuće birača, što predstavlja izlaznost od 56,49 posto.

 

IZBOR ZA BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA  

(ILUSTRACIJA: Lupiga.Com) 

Preliminarni rezultati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izneseni su nakon obrađenih 2.496 od 3.262 biračka mjesta, što je 76,52 obrađenih biračkih mjesta. Bakir Izetbegović (SDA) dobio je 194.455 glasova, Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost BiH) - 156.469 glasova, Emir Suljagić (Demokratska fronta) - 88.507 glasova, a Bakir Hadžiomerović (SDP BiH) -  58.955 glasova.

Bakir Izetbegović, pobjednik izbora za bošnjačkog člana Predsjedništva, održao je sinoć pola sata prije ponoći konferenciju za novine. Podsjetimo, prve preliminarne izborne rezultate Centralna izborna komisija objavila je u ponoć.

"Mislim da su glasači napravili dobar izbor. Izbori su provedeni u fer i demokratskoj atmosferi. Na bazi našeg sistema praćenja, na obrađenih 75 posto biračkih mjesta, ja vodim u utrci za poziciju člana Predsjedništva sa 225 hiljada glasova. Sljedeći kandidat ima 55 hiljada glasova manje, a ta se razlika povećava, tako da ja mogu proglasiti moju pobjedu za bošnjačkog člana Predsjedništva", ustvrdio je Izetbegović pred novinarima. Na te njegove riječi okupljeni izbornom mu stožeru stali su skandirati: Bakire, Bakire!

"U Republici Srpskoj", nastavio je Izetbegović, "Ramiz Salkić (kandidat Koalicije Domovina za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske op.aut.) je s Domovinom dobio preko 70 posto bošnjačkih glasova i bit će utjecajan dio u Skupštini Republike Srpske, a Domovina bi trebala biti zastupljena i u Vladi RS-a".

"Kao što smo nagovijestili, SDA je na ovim izborima dobila preko 300 tisuća glasova, što je nadmoćna pobjeda i obaveza za ovu stranku", rekao je Izetbegović. Ustvrdio je pritom da je SDA sa 34 posto glasova na razini Federacije, kod prebrojanih 25 posto biračkih mjesta, "skoro duplo jača od sljedeće stranke po broju glasova".

"Može se reći da će i na nivou države i Federacije SDA biti vodeća snaga, temelj svih budućih koalicija i procesa u Bosni i Hercegovini", zaključio je Izetbegović.
 

IZBOR ZA SRPSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA   


(ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)

Preliminarni rezultati za srpskog člana predsjedništva BiH izneseni su nakon obrađenih 1.167 od 2.243 biračkih mjesta, što je 52,03 posto biračkih mjesta. Između dvoje najizglednijih kandidata vodi se mrtva utrka: Željka Cvijanović (SNSD, DNS i SPRS) dobila je 154.656 glasova, a Mladen Ivanić (SDS, PDP) - 153.446 glasova. Kandidat Goran Zmijanjac (SPP) dobio je pak 9.853 glasa.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske sinoć poslije ponoći, odnosno poslije objave preliminarnih rezultata izjavio je: "Možemo računati da je Željka Cvijanović izvjesno dobila mandat. Koalicija je odnijela pobjedu. Možemo da odahnemo, ovo je potpuno relevantan rezultat. Računam da će rezultat za predsjednika Republike Srpske biti još veći. Partija u Banja Luci bilježi značajan rezultat, ali moraćemo sačekati konačne rezultate." 

U Dodikovom SNSD-u sinoć poslije ponoći raspolagali su podatkom da je Željka Cvijanović u konačnici osvojila 309.201 glasova, a Mladen Ivanić 303.621 glas za srpskog člana Predsjedništva BiH. Vratimo se sad na trenutak Dodikovoj izjavi, odnosno najavi da bi rezultat za predsjednika Srpske trebao biti još povoljniji za njega i stranku. Dakako, Dodik se počešao tamo gdje ga najviše svrbi, jer vijesti iz drugih političkih stožera davale su na znanje da je vrlo neizvjesno hoće li Dodik dobiti još jedan mandat.  

Aleksandra Pandurević iz SDS-a, naime, objavila je da nakon obrađenih 36,7 posto biračkih mjesta kandidat SDS-a za predsjednika Srpske Ognjen Tadić vodi ispred Milorada Dodika. 

"U Banja Luci je rezultat pola pola; Dodik je dobio 19.632, a Tadić 18.830 glasova. Tadić je osvojio izbornu jedinicu Derventa, gdje je Dodikov SNSD bio na vlasti 12 godina. U Modriči Tadić također vodi, s 500 glasova prednosti, Sveukupno, prema računici SDS-a, Tadić ima 129.870,a Dodik 121.370 glasova", objavila je Pandurević. Nekoliko sati kasnije medijima se obratio i Tadić, s novim podacima kojima raspolaže. 

"Na osnovu naših podataka, imam 242.769, a kandidat SNSD-DNS-SP Milorad Dodik 241.493 glasa", rekao je Tadić. Jasno je, dakle, tek toliko da u Republici Srpskoj u ovom trenutku ništa nije jasno, osim da Dodiku politički konkurenti opasno pušu za vrat.  Što se tiče izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, vrlo je izvjesno da Dodikov SNSD neće ponoviti rezultat iz 2010. godine. Oporbena koalicija SDS-a i PDP-a mogla bi imati puno razloga za slavlje, ali njezini predstavnici ističu da se boje izbornih malverzacija.   

 

 IZBOR ZA HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA


(ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)

Kod obrađenih 2.496 od 3.262 biračka mjesta, što je 76,52 posto obrađenih biračkih mjesta, kandidat Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović (HDZ BiH) dobio je 88.994 glasova. Njegov glavni rival, Martin Raguž iz HDZ-a 1990 dobio je 67.948 glasova.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na konferenciji za novinare održanoj nešto prije ponoći objavio je svoju izbornu pobjedu za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Što se tiče HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora - u svim općinama i županijama gdje žive Hrvati naš rezultat kreće se između 60 do 95 posto glasova. U prosjeku imamo 70 posto glasova. Sad zamislite da imamo jednu izbornu jedinicu, kao što je imaju srpski i bošnjački narod, kako bi to uvjerljiva pobjeda bila", rekao je Čović. Ovom prilikom napomenuo je da će "negdje biti dosta 35 posto glasova da postanete bošnjački član Predsjedništva", dok Hrvatima, tvrdi, za to "treba 70 do 75 posto glasova".

"Neki još govore da se inženjeringom može preliti određeni broj glasova za nekog drugog hrvatskog kandidata. Siguran sam da je jedini put kojim se sad treba ići stvaranje atmosfere suradnje tri naroda. Duboko smo uvjereni da možemo krenuti u pravcu euroatlantskog puta i ekonomskog oporavka zemlje. Dosad smo dobili potporu više od 110 tisuća Hrvata prebrojanih u BiH. Siguran sam da je to poruka i špekulantima da nije pametno trgovati hrvatskim interesom, jer tako uništavaju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Čović. Na koncu je izrazio nadu da će se državna tijela i kantonalna tijela u novom sastavu oformiti i započeti s radom već do kraja godine.  

Martin Raguž, kandidat za Predsjedništvo BiH ispred HDZ-a 1990, Čoviću ne priznaje proklamiranu pobjedu. On vjeruje da će,  nakon svih zbrojenih rezultata, ipak na koncu zauzeti funkciju hrvatskog člana Predsjedništva. 

"Po našim pokazateljima, mi vjerujemo da sam ja član predsjedništva BiH; da će to biti tako kad se obrade svi rezultati. Želim se zahvaliti svim građanima BiH, svakom biraču koji je dao glas čistoj političkoj opciji, koja je u samo četiri mjeseca došla do vrha Europe i europskog pečata i do vrha države. Budite sigurni da nećemo iznevjeriti niti jedan naš glas. Vrijeme je da podvučemo crtu pod ratove i raseljavanja, za jednu novu političku kulturu hrabrosti, dogovora, suradnje. Spremni smo prihvatiti partnersku ruku. Uvjeren sam da će ova politika prevladati, bez obzira što postoji borba da se sačuva status quo", rekao je Raguž. 

Mrtvi glasači, kupovanje glasova i hrane

Organizacija 'Pod lupom' zabilježila je niz nepravilnosti na Općim izborima. Kako su objavili na svojim stranicama, najčešće se radilo o omogućavanju glasanja biračima s nevažećim dokumentima, istovremeno ubacivanje svih glasačkih listića u glasačku kutiju, pomaganje od strane biračkih odbora biračima da glasaju u kabini, porodično glasanje, "profesionalne" pomagače, agitiranje od strane aktivista političkih partija u blizini biračkog mjesta te prisustvo plakata političkih partija u krugu od 50 metara.
Mobilni timovi prijavili su lokalnim izbornim komisijama više od 50 kritičnih situacija, od kojih je najčešća bila onemogućavanje promatrača Koalicije da uđu na biračko mjesto, a zatim i iznošenje praznih glasačkih listića s biračkog mjesta, primjerice u Bihaću i Livnu. U Stolcu su zabilježili dovoženje birača te glasanje birača na pogrešnom biračkom mjestu te glasanje u ime drugih osoba. U Jajcu su zaprimili više prijava o tome da su po dvije ili više osoba za vrijeme glasanja bile iza paravana.
"S područja Doboja posmatrač je prijavio ponude od stranačkih posmatrača za dogovor i 'zatvaranje očiju' tokom brojanja glasova i njihovog dogovora o podjeli glasova", naveli su.

Dobretići -  jedna od najmlađih i najsiromašnijih općina u BiH imala je najmanju izlaznost od samo 18,67%
(ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)

Uredi Koalicije dobili su i više od 140 prijava građana, koji su se žalili na agitiranje u blizini biračkih mjesta, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića s označenim političkim subjektima i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkog mjesta.
"U popodnevnim satima zaprimljen je veliki broj prijava građana protiv stranke SDA na području TK (Živinice, Lukavac, Tuzla, Banovići), a odnose se na podmićivanje glasača, ponude prisutnima na biračkom mjestu da se napravi konsenzus i glasa za ljude koji nisu izašli na izbore, kupovanje hrane glasačima i opšte agitovanje da se glasa za tu stranku. Sa područja Cazina i Zvornika stižu prijave građana o planovima da se vrše nedozvoljene aktivnosti na dopisivanju ličnih glasova kandidata (kod preferencijalnog glasanja)", navodi organizacija za monitoring izbora.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia, 6yka.ba

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije