IVAN PRSKALO

Reagiranje na tekst objavljen na portalu Lupiga.com

ritn by: Ivan Prskalo | 07.02.2017.
IVAN PRSKALO: Reagiranje na tekst objavljen na portalu Lupiga.com
"Naknadno preispitivanje same odluke na nestručan način od strane autora, neovisno o pravim ciljevima konkretnog teksta, oduzima legitimitet i legalitet ovlaštenim tijelima i njihovim stručnim članovima koji su kao znanstvenici proveli potreban postupak po prijavi. U tom smislu bilo kakvo moje osobno polemiziranje s autorom teksta čini se nepotrebno i neprihvatljivo, no objavu ispravka informacije dostavljam isključivo iz razloga da se moje nereagiranje ne bi protumačilo prihvaćanjem iznesenih stavova koji su maliciozni, površni, nestručni, neutemeljeni i netočni."

Poštovani,

U Vašem on line izdanju objavili ste 3. veljače 2017. tekst koji je još uvijek dostupan te sukladno članku 40. Zakona o medijima tražimo objavu ispravka kako slijedi:

Reagiranje na tekst Ivora Fuke objavljenog na portalu „lupiga.com“ (http://www.lupiga.com/vijesti/je-li-ovo-plagijat-knjiga-dekana-uciteljskog-fakulteta-zapanjujuce-slici-na-knjigu-objavljenu-sedam-godina-ranije pretraženo, 3.2.2017. godine).

Dana 2.2.2017. primio sam telefonski poziv, a pozivatelj se predstavio kao urednik web portala lupiga.com, tražeći informacije o prijavi za plagijat iz 2012. godine. Pri tome nisam upozoren o eventualnom snimanju razgovora što bi bilo neophodno, ukoliko je razgovor sniman. Dao sam informacije radi interesa javnosti te ponudio dokumentirati svoje izjave i još ih proširiti. Zamolio sam dotičnu osobu da mi se javi ukoliko želi objaviti materijal upozoravajući ga na štetu nepotpunih informacija, što se ovdje i dogodilo. Radi istine i zaštite integriteta ustanove na čijem sam čelu, imam ljudsku potrebu reagirati na objavljeni tekst.

Selektivnim i površnim pristupom autor navedenog članka je publikaciju „Osnove kineziologije“ iz 2004. godine prepoznao kao sveučilišni udžbenik koji je naveden u mom životopisu, a siguran sam da ga nije imao u rukama. Naime, sveučilišni je udžbenik knjiga „Kineziologija“, koja je sa svim potrebnim atribucijama, odobrena 2015. kao prvi sveučilišni udžbenik kineziologije na Zagrebačkom sveučilištu, a vjerojatno i na širem prostoru, a objavljena je tek 2016. godine. Tako malicioznim pristupom autor pokušava iskonstruirati aferu „plagijat“ od nečega o čemu su se akademska zajednica i sva nadležna tijela nedvosmisleno očitovala.

Naime po anonimnoj prijavi o plagijatu provedena je procedura nadležnih etičkih tijela zaključno sa 9. sjednicom Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu od 1. srpnja 2013. godine gdje je prihvaćeno mišljenje Etičkog povjerenstva Učiteljskog fakulteta da se u navedenom slučaju ne radi o plagijatu i s tim je procedura zaključena od strane za to nadležnog i ovlaštenog tijela.

Naknadno preispitivanje same odluke na nestručan način od strane autora, neovisno o pravim ciljevima konkretnog teksta, oduzima legitimitet i legalitet ovlaštenim tijelima i njihovim stručnim članovima koji su kao znanstvenici proveli potreban postupak po prijavi. U tom smislu bilo kakvo moje osobno polemiziranje s autorom teksta čini se nepotrebno i neprihvatljivo, no objavu ispravka informacije dostavljam isključivo iz razloga da se moje nereagiranje ne bi protumačilo prihvaćanjem iznesenih stavova koji su maliciozni, površni, nestručni, neutemeljeni i netočni.

Prof. dr.sc. Ivan Prskalo

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/HRT/unizg.hr


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije