ISTRAŽIVANJE POD PLAHTAMA

Imaju li komunisti bolji seks?

ritn by: Lupiga.Com | 07.12.2015.
ISTRAŽIVANJE POD PLAHTAMA: Imaju li komunisti bolji seks?
Potaknut studijom iz 1980. godine, prema kojoj 50 posto žena iz Zapadne Njemačke ne doživljava orgazam, nasuprot samo 15 posto stanovnica komunističkog dijela države, njemački je redatelj André Meier odgovore potražio od povjesničara i istraživača. Film "Liebte der Osten anders: Sex im geteilten Deutschland", na engleski preveden kao "Do Communists Have Better Sex" iz 2006. godine istražuje vezu između društvenog uređenja i seksualnog zadovoljstva u društvu nakon Drugog svjetskog rata podijeljenom Željeznom zavjesom. Kakve veze ima veća ekonomska neovisnost i socijalna zaštićenost žena, besplatna i dostupna kontracepcija i seksualno obrazovanje neopterećeno ideološkim utjecajem Crkve s ljubavnim zadovoljstvom? Titlovi su na engleskom, a YouTube će vas, zbog „neprimjerenog sadržaja“, tražiti da potvrdite kako ste punoljetni. Pogledajte film.

Potaknut studijom iz 1980. godine, prema kojoj 50 posto žena iz Zapadne Njemačke ne doživljava orgazam, nasuprot samo 15 posto stanovnica komunističkog dijela države, njemački je redatelj André Meier odgovore potražio od povjesničara i istraživača. Film "Liebte der Osten anders: Sex im geteilten Deutschland", na engleski preveden kao "Do Communists Have Better Sex" iz 2006. godine istražuje vezu između društvenog uređenja i seksualnog zadovoljstva u društvu nakon Drugog svjetskog rata podijeljenom Željeznom zavjesom.

Prividni paradoks po kojem se stanovnici jednog represivnog i strogo kontroliranog društva pod plahtama bolje zabavljaju, prema ovom filmu razrješava se u radikalno različitim socijalnim politikama i ideološkim utjecajima u ova dva društva. Čuveni istočnonjemački nudizam i nepostojanje seksualnog tržišta (pornografija i prostitucija su zabranjene), seksualni priručnici i edukativni filmovi koje financira državna sisa DDR-a, percepcija seksa kao potrebe u komunističkom društvu deklarativno usmjerenom na zadovoljavanje potreba (a ne na imperativ profita) s jedne strane, a s druge strane zapadnonjemački ideal domaćice i izrazit utjecaj Crkve u prvim poslijeratnim godinama, potom seksualno oslobođenje iz šezdesetih koje žene podučava da imaju pravo i individualnu odgovornost za vlastiti orgazam.

Kakve veze ima veća ekonomska neovisnost i socijalna zaštićenost žena, besplatna i dostupna kontracepcija i seksualno obrazovanje neopterećeno ideološkim utjecajem Crkve s ljubavnim zadovoljstvom? Titlovi su na engleskom, a YouTube će vas, zbog „neprimjerenog sadržaja“, tražiti da potvrdite kako ste punoljetni. Pogledajte film.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije