Istina o Lajci

29.10.2002.
Istina o Lajci
Gotovo pola stoljeća nakon što su se dogodili sjajni događaji koji su tada uzbuđivali ljude i golicali im maštu, danas se doznaju manje glamurozne pojedinosti što leže u pozadini priča o beskompromisnoj utrci za prestižom. Slijedeći trend otkrivanja nekoć pomno čuvanih tajni, doznala se i istina o posljednjim satima prvog psa-astronauta, legendarne Lajke.
Krajem pedesetih zahuktala se svemirska utrka za prestiž između dvaju najmoćnijih država što niti imenicu za ime nemaju, već se odazivaju na kratice, SAD-a i SSSR-a. U listopadu 1957. Sovjeti su lansirali prvi satelit koji je obletio zemlju, 18 kilograma tešku metalnu kuglu znanu pod imenom Sputnik 1, a mjesec dana kasnije nebu pod oblake su poslali i 113 kilograma težak Sputnik 2 i na njemu prvog letača, psa Lajku.
Lajka je bila jedini putnik na Sputniku 2 u studenom 1957. godine. Svijet je obletjela točno 2.570 puta prije nego li je Sputnik 2 izgorio u zemljinoj atmosferi. Do nedavno je još na snazi bilo ondašnje priopćenje sovjetskih znanstvenika kako je Lajka umrla bezbolno nakon otprilike tjedan, a najmanje četiri, dana leta. Danas su javnosti poznati novi dokazi koji govore kako je Lajka umrla u bolovima i strahu svega par sati po lansiranju iz Zvjezdanog grada.
Prije lansiranja, Lajka je bila običan pas lutalica s moskovskih ulica. S još dva psa, Albinom, koja je bila prva rezerva, i Muškom, na kojoj su testirani uređaji za održavanje  razine kisika, postala je članom sovjetskog psećeg aero-tima. Pri lansiranju je Lajka bila lancima vezana za sjedalo kako se ne bi kretala, a za hranu joj je bila pripremljena posebna kaša. Osim uređaja za kisik u kapsuli se nalazio i fen koji je Lajku trebao hladiti kada poraste temperatura. Pripreme za boravak u malenoj kaspuli su uključivale držanje pasa u sve manjim kavezima u vremenskim razdobljima od 15 do 20 dana.
Nakon  lansiranja, uređaji su pokazali kako je Lajkin puls skočio tri puta iznad normalne razine. Dolaskom u bestežinsko stanje, počeo je padati, ali zbog stresa mnogo prije nego li se predviđalo. Danas je poznato kako je po lansiranju u kapsuli porasla temperatura i vlažnost u kapsuli, što je uz strah i stres između pet i sedam sati od lansiranja uzrokovalo bolnu Lajkinu smrt.
Nove informacije su bacile nešto drugačije svjetlo na povijest sovjetske aeronautike, ali nisu potamnili Lajkinu slavu! Slava joj. 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije