Hungaroring - utrka iznenađenja

26.08.2003.
Hungaroring - utrka iznenađenja
Alonso je postao najmlađi pobjednik Grand Prix utrka, te prvi Španjolac koji je pobijedio na jednoj utrci u prvenstvu F1. Kako mu je to uspjelo? Renault je bio jak cijeli vikend. Trulli je bio prvi na kvalifikacijama u petak, a Alonso u subotu, a nakon Hungaroringa stvari su još napetije i čeka nas završnica prvenstva kakvu odavno nismo vidjeli!

Najgore na Hungaroringu je prošao Ralph Firman koji na jutarnjem treningu u subotu imao nesreću i završio u bolnici. Njegovo mjesto je zauzeo Mađar Zsolt Baumgartner na radost domaće publike. Firman će biti spreman za sljedeću utrku.

Ova utrka je počela dosta zanimljivo. Vozači koji su bili na desnoj strani startnog poretka su bili hendikepirani jer je njihova strana staze bila jako prljava što onemogućuje dobar kontakt gume sa podlogom i dobar start. Ralf i Montoya su bili jedni od tih vozača i uslijed toga su jako loše startali. Ralf se nakon prvog zavoja i okrenuo. Dok se vratio na stazu već se našao na dnu poretka. Za razliku od njih, Alonso i Webber su jako dobro startali. Alonso je poveo i tu ostao do kraja utrke. U tom mu je pomogao Webber koji je bio iza njega na početku utrke ali je bio znatno sporiji, usporavajući tako i druge vozače. Omogućio je Alonsu bijeg na dvadesetak sekundi prednosti koje je ovaj čuvao do kraja utrke. Ralf Schumacher se brzo vratio u bodove, tj. u prvih osam. Montoya se mučio iza sporijih bolida kao i Schumacher stariji. Barrichello se vozio na lijepom četvrtom mjestu kad se na kraju ciljne ravnine pri brzini od 290 km/h dogodila nesreća. Slomio se stražnji ovjes iz još neutvrđenih razloga i stražnja guma se odvojila i odletjela u zrak, a Barrichello u zaštitni zid. S njim je bilo sve u redu i odšetao se do boksa, ali je ostao začuđen da mu nije pružena nikakva medicinska pomoć jer uvijek postoji mogućnost za nekakav lom. Tri ulaska u boks, taktika na kojoj su bili svi osim Coultharda, svaki put iznova su izmiješala karte. Nakon treće promjene guma i nadolijevanja goriva Montoya se dočepao treće pozicije, ispred njega je nakon što se riješio Webbera poslije prvog stajanja u boksu bio je Kimi. U 62. krugu Montoya se zavrtio na stazi ali je uspio ostati na asfaltu i krenuti, Kolumbijčeva greška je omogućila Ralfu da se skroz približi. 'Približio se dosta blizu pa sam pitao momčad da li se utrkujemo i oni su rekli da, pa sam ubrzao i uspio mu malo umaknuti', objasnio je Montoya. Još jedna je zanimljivost da je Alonso prešao Michaela Schumachera, koji je bio na osmom mjestu, za cijeli krug! Na osmom mjestu je i završio, odmah iza Jarna Trullija kojeg nije mogao prijeći. Peti je završio Coulthard kojemu se isplatila taktika dva ulaska u boks. Šesti se do cilja dovezao Mark Webber nakon odličnog vikenda. Veliki dan za Alonsa i treba skinuti kapu mladom Španjolcu koji je ostvario svoju prvu pobjedu u 22. godini. Utrkom je dominirao uz malu pomoć Webbera na početku.

Utrka u Mađarskoj je dodatno zakomplicirala stvari. Slab Schumijev plasman i jedan bod, Kimijevo treće i Montoyino drugo mjesto doveli su do sljedeće situacije. Schumacher ima 72 boda, Montoya 71, a Kimi 70! Samo tri utrke do kraja i ovakva bodovna situacija garancija su uzbudljivog završetka sezone. Mnogi smatraju da će Schumi izgubiti utrku za naslov, ponajviše zbog guma. Napomenimo da je Schumacher bio prvi vozač sa Bridgestone gumama, a završio je osmi. Michelinke su ispred Japanaca i primaju pohvale od svih momčadi. McLaren ima stari bolid, iako Kimi najavljuje novi aerodinamički paket kao i motor. Novi dodaci bi trebali pomoći Kimiju u sljedećim utrkama. Realno gledajući Montoya ima najviše šansi jer Williams ima još uvijek najbrži bolid, bez obzira na dominantnu pobjedu Alonsa. Montoya je odvezao najbrži krug, bio je najbrži u prva dva sektora, dok je u zadnjem to bio Ralf. Ovo sve govori o brzini Williamsa. Kako Montoya kaže, u Monzi su bili jači posljednje dvije godine, Indianapolis isto odgovara Williamsu, a Suzuka je do sada bila Ferrarijeva staza pa očekujemo veliku borbu. Michael vjeruje kako će naporan rad kroz predstojeće vrijeme donijeti poboljšanja i bolje rezultate. Ferrari je očito nekonkurentan i u usporedbi sa prošlom sezonom Schumacher se vukao po stazi. Ostaje nam samo čekati Monzu i nadati se da Cvijanović više neće komentirati F1 na HTV-u.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije