HAŠKI SUD NAREDIO

Šešelj mora nazad u zatvor!

ritn by: Lupiga.Com | 30.03.2015.
HAŠKI SUD NAREDIO: Šešelj mora nazad u zatvor!
Notorni četnički vojvoda Vojislav Šešelj, optuženik za ratne zločine, mora se vratiti u haški zatvor. Tako je odlučilo Žalbeno vijeće Haškog suda, usvajajući žalbu tužiteljstva na njegovo privremeno puštanje na slobodu. Žalbeni suci, objavljuje Radio Slobodna Europa, "odlučili su da se Šešelja iz Beograda transportira u Den Haag", odnosno da se zakaže sjednica na kojoj će se saslušati predstavnici nizozemske i srbijanske vlade kako bi se dogovorili uvjeti mogućeg daljnjeg puštanja optuženog na privremeno. U žalbenoj odluci, navodi RSE, stoji kako je cilj uvjeta privremenog puštanja – osigurati pojavljivanje optuženog na Haškom sudu kada to bude naloženo, kao i zaštititi svjedoke i žrtve.

RSE objavljuje: "Obzirom na prirodu Šešeljevih izjava da se neće vratiti na sud, Žalbeno vijeće nalazi da ni jedno razumno (sudsko) Vijeće može ostati zadovoljno u vezi ispunjenja prvog od dva uvjeta (pravila privremenog puštanja)“, stoji u odluci (drugostupanjskog) Žalbenog vijeća.

Žalbeni suci su istaknuli da moć privremenog puštanja Šešelja i dalje ostaje u rukama Raspravnog vijeća, ali i naglasilo da se prvo moraju dogovoriti uvjeti s nizozemskim i srbijanskim vlastima, kao i procijeniti – jesu li uvjeti privremenog ispunjeni prema pravilima suda.

Podsjetimo, Šešelj je u haškom pritvoru boravio od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao sudu nakon optužnice, a potkraj prošle godine je pušten na privremeno – iz humanitarnih razloga zbog karcinoma.

Nakon niza njegovih javnih istupa po povratku u Beograd tužiteljstvo je podnijelo zahtjev za ukidanje odluke o privremenom, no Raspravno vijeće ga je odbilo pa je u siječnju ove godine uslijedila i žalba koja je na kraju i prihvaćena od strane Žalbenog vijeća."

Nakon što je objavljeno da Šešelj mora nazad u zatvor, na službenoj Facebook stranici Srpske radikalne stranke objavljena je poruka ovog sadržaja: "Predsjednik Srpske radikalne stranke, prof. dr Vojislav Šešelj, se neće dobrovoljno vraćati u Haški tribunal! Širite i pozivajte sve svoje prijatelje na stranicu Vojislava Šešelja! Ustani Srbijo!"

Sam Šešelj za srbijanske Novosti, pak, rekao je: "Neću se dobrovoljno vraćati u Hag. Ostajem pri svemu što sam govorio od kada sam se vratio u Beograd. Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse. U sedištu sam stranke, obavljam stranačke poslove. Popodne idem u Bor da držim tribinu. Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse."

Notorni četnički vojvoda na koncu je istaknuo da će "država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu probati da ospori zahtev Haaga da se vrati", jer su mu, tvrdi, sva prava u Haagu ugrožena.

Documenta: Šešelj je simbol mržnje i ratnohuškačke politike

Puštanje Šešelja na privremenu slobodu, bez ikakvih ograničenja djelovanja, pokazalo je veliki stupanj neosjetljivosti za osjećaje žrtava i nerazumijevanje kako će štetno ta odluka utjecati na izgradnju povjerenja unutar i između postjugoslavenskih zemalja, navodi Documenta - centar za suočavanje s prošlošću u svome priopćenju u kojem pozdravlja ponovno otpremanje Šešelja u pritvor.

Documenta ističe da je Šešelj na ovim područjima simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike, podsjetivši da je to navela i u otvorenom pismu Vijeću sigurnosti UN-a, glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i posebnom izvjestitelju UN-a za promicanje istine, pravde, ratne odštete i jamstva neponavljanja zločina Pablu de Greiffu te predsjednicima i vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

"Ali ne samo to. Nakon njegovih govora 1991., u kojima svojim sljedbenicima daje upute, neke vrlo konkretne, kako se ljudi mogu zaklati naoštrenom žlicom, šešeljevci i četnici u Vukovaru, Hrtkovcima, Zvorniku i drugim mjestima čine zločine kakvi se u Europi nisu vidjeli od 2. svjetskog rata", navodi Documenta u priopćenju. Protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja koja je htio oteti drugim državama i pripojiti Srbiji, etničko čišćenje, nije bila metoda koju je Šešelj samo dosljedno zagovarao, nego ju je i provodio gdje je mogao, zaključuju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: sense-agency.com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije