EUROPA NA RUBU

Pogledajte što nam je sve pripremio veliki Subversive

ritn by: I.F. | 12.04.2019.
EUROPA NA RUBU: Pogledajte što nam je sve pripremio veliki Subversive
Više od stotinu gostiju sa svih strana svijeta, umjetnika, filmaša, aktivista i intelektualaca skupit će se u Zagrebu od 5. do 18. svibnja kako bi sudjelovali na 12. Subversive festivalu. Tema ovogodišnjeg Subversivea je „Europa na rubu“, a program je, kao i posljednjih godina, vrlo bogat i, što nije nimalo nevažno, potpuno je besplatan i Lupiga je jedan od medijskih pokrovitelja festivala. Odvijat će se na nekoliko lokacija, a hoće li, kako je planirano, jedna od tih lokacija biti i Kino Europa, kojem su gradske vlasti, po svemu sudeći, namijenile neizvjesnu budućnost, još uvijek nije poznato. Posebna poslastica, kao i prijašnjih festivalskih izdanja, bit će filmski program. Za razliku od samog festivala, Subversive Film Festival traje samo od 5. do 12. svibnja i tijekom njega bit će prikazano više od 50 naslova, što dokumentarnih, što igranih dugometražnih, što kratkometražnih.

Više od stotinu gostiju sa svih strana svijeta, umjetnika, filmaša, aktivista i intelektualaca skupit će se u Zagrebu od 5. do 18. svibnja kako bi sudjelovali na 12. Subversive festivalu. Tema ovogodišnjeg Subversivea je „Europa na rubu“, a program je, kao i posljednjih godina, vrlo bogat i, što nije nimalo nevažno, potpuno je besplatan i Lupiga je jedan od medijskih pokrovitelja festivala. Odvijat će se na nekoliko lokacija, a hoće li, kako je planirano, jedna od tih lokacija biti i Kino Europa, kojem su gradske vlasti, po svemu sudeći, namijenile neizvjesnu budućnost, još uvijek nije poznato.

„Ima li Europa budućnost? Ili samo sljedeće faze krize Europe imaju budućnost? Nastanak Europe kao federalne zajednice i njezinu fatalnu budućnost francuski filozof Julien Benda promišlja kao 'moralno pitanje', a Miroslav Krleža 1933. godine u eseju 'Evropa danas' kritičan je spram njezine 'bezglavosti'“, kažu iz Subversivea. Uz opasku kako se danas raspravlja o krizi suverenosti i nedjelotvornosti institucija Europske unije u odnosu na jačanje oligarhijskih tendencija diljem njezinih članica, zaključuju kako je Europa opet, ili još uvijek, na rubu, te citiraju Krležu iz spomenutog eseja – „Od najmračnijih i ljudožderskih dana, o zvijezdama, o bolestima, o životnim tajnama Evropa (po svoj prilici) nikad nije znala više nego što znade danas i znajući danas više no što je ikada znala, a sumnjajući sve što zna, Evropa danas ne znade što zna i pojma nema što hoće“.

Subversive
Plakat ovogodišnjeg Subversivea (ILUSTRACIJA: Subversive)

Osim natjecateljskog programa, u kojem će pobjednici biti nagrađeni nagradom „Wild Dreamer“, te popratnog programa u sklopu Subversive Film Festivala, a o kojem ćemo malo kasnije, tu je i nekoliko foruma - Subversive Forum, AlterEkonomski Forum i Balkanski Forum.

Uz sve to održat će se i nekoliko interdisciplinarnih radionica pod nazivom „Vizualne konstrukcije političkog“ za što je zaslužna sinergija Multimedijalnog instituta (MaMa), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije, FundActiona i Guerrille. U tome će programu, među ostalim, gostovati istaknuti francuski filozofi i književnici, Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie i Edouard Louis.

Didier Eribon
Didier Eribon (FOTO: Subversive)

Na festival stižu i feminističke autorice, Tithi Bhattachary poznata po svom „Feminističkom manifestu za 99%“, Sara Farris autorica „In the Name of Women’s Rights. The Rise of Femonationalism“ i američka filozofkinja Jodi Dean.

AlterEkonomski forum, koji se na Subversiveu održava po treći put, među brojnim gostima, predstavit će i Michaela Heinricha, profesora ekonomije i jednog od predstavnika takozvanog „novog njemačkog čitanja Marxa“, kao i profesora političke ekonomije sa Sveučilišta iz talijanskog Bergama, Riccarda Bellofiora. On će govoriti o globalnoj ekonomskoj krizi i krizi europskog neomerkantilizma, ali i o usponu radikalne desnice u Italiji iz političko-ekonomske perspektive.

Jodi Dean
Jodi Dean (FOTO: Subversive)

„Ishay Landa, povjesničar i pisac s izraelskog sveučilišta u Ra’anani predavanje će održati na temu totalitarizma kao ‘masovne histerije’, dok će teme političkog organiziranja i društvenog mobiliziranja obraditi Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni, a gost će biti i filozof i publicist Boris Buden“, najavljuju iz Subversivea.

Posebna poslastica, kao i prijašnjih festivalskih izdanja, bit će filmski program. Za razliku od samog festivala, Subversive Film Festival traje samo od 5. do 12. svibnja i tijekom njega bit će prikazano više od 50 naslova, što dokumentarnih, što igranih dugometražnih, što kratkometražnih. Program će se posebno fokusirati na dvoje filmaša koji su nedavno preminuli – Jonasu Mekasu i Agnes Vardi.

Jonas Mekas
Jonas Mekas (FOTO: Subversive)

Mekasu, koji nas je napustio u siječnju ove godine, „kumu američke avangardne kinematografije“, kako su ga mediji prozvali, bit će posvećen ovogodišnji „Hommage“, dok će program „Retrospektiva“ donijeti presjek 60-godišnje karijere Agnes Varde, koja je preminula krajem ožujka, nedugo nakon što je njeno posljednje filmsko djelo, dokumentarac „Varda od Agnes“, premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je joj je uručena i nagrada za životno djelo. 

Agnes Varda
Agnes Varda (FOTO: Subversive)

„U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, u sklopu stalnog programa 'Kinematografije otpora', bit će predstavljen projekt umjetnice Sabine Mikelić, višekanalna instalacija pod nazivom 'Beyond the Choir'“, poručuju iz Subversivea, napominjući kako će se tijekom festivala održati niz promocija knjiga domaćih, ali ponajviše stranih autora, kao što su Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie, Pavle Levi, Marguerite Duras i Jean-Luc Godard, Alain Badiou, Ana Peraica, Sara Farris, Tithi Bhattacharya.

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Subversive

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije