DESNICE U ZRAKU (VIDEO)

Maturanti pokazuju kakve vrijednosti poštuju

ritn by: Ivor Fuka | 19.05.2017.
DESNICE U ZRAKU (VIDEO): Maturanti pokazuju kakve vrijednosti poštuju
Lupigina kamera danas je u središtu Zagreba snimila skupinu od pedesetak maturanata iz nekoliko zagrebačkih škola koja je posljednji dan škole slavila uzvikujući ustaški pozdrav „Za dom spremni“, dok je dvadesetak najglasnijih među njima podizalo desnicu u zrak, pozdravljajući pozdravom kojim su nacisti u vrijeme Drugog svjetskog rata iskazivali svoju odanost Adolfu Hitleru i njegovom zloglasnom režimu. Iako je uporaba ovog pozdrava kazneno djelo, policajci kraj kojih je prošla kolona maturanata i pred njima uzvikivala „Za dom spremni“ i dizala desnicu u zrak, nisu reagirali, bez obzira što su na ovakva djela dužni postupiti po službenoj dužnosti, a ne samo po nečijoj prijavi. U slučaju koji je snimila Lupigina kamera, jasno se vidi o učenicima kojih škola se radi, stoga ni njihovim nastavnicima, a ni policiji ne bi trebalo biti teško utvrditi njihov potpuni identitet.

Diljem Hrvatske maturanti tradicionalno slave posljednji dan škole, a zagrebačkim ulicama razmiljeli su se uskoro bivši školarci obučeni u raznobojne majice. Uz pripadni folklor tipičan za Norijadu, poput zviždaljki, kupanja u Manduševcu, šaljivih natpisa na majicama i ponešto brašna, maturanti su se u prijepodnevnim satima počeli skupljati na glavnom zagrebačkom trgu, odakle su potom slijedeći kamion s kojeg se puštala glazba, krenuli prema jezeru Bundek. 

Uz navedeni folklor posljednjih godina tradicija dijela hrvatskih maturanata je i veličanje fašizma, izvikivanje ustaških i nacističkih pokliča, te naslikavanje s uzdignutom desnicom u zrak. Naša kamera danas je u središtu Zagreba snimila upravo takve mlade ljude. Skupina od pedesetak maturanata iz nekoliko zagrebačkih škola kretala se Savskom ulicom u smjeru Trga bana Jelačića, gotovo cijelo vrijeme uzvikujući ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Dvadesetak najglasnijih među njima podizalo je desnicu u zrak, pozdravljajući pozdravom kojim su nacisti u vrijeme Drugog svjetskog rata iskazivali svoju odanost Adolfu Hitleru i njegovom zloglasnom režimu. I takva slika iz Hrvatske obići će Europu.

GLUH I GLUHLJI: U godinu dana policija zbog uzvikivanja „za dom spremni“ zapisala samo jednu osobu

„NEMA OVDI NIŠTA HITLEROVSKOG“: HSP za izbore pustio kopiju nacističkog plakata iz 1938. godine

Iako je uporaba ovog pozdrava kazneno djelo, policajci kraj kojih je prošla kolona maturanata i pred njima uzvikivala „Za dom spremni“ i dizala desnicu u zrak, nisu reagirali, bez obzira što su na ovakva djela dužni postupiti po službenoj dužnosti, a ne samo po nečijoj prijavi. Koliko policija mari za neke slučajeve kršenja zakona najbolje govori podatak kako je u cijeloj 2015. godini policija zapisala samo jednu osobu zbog uzvikivanja „Za dom spremni“. Iz takvih statističkih podataka bi se moglo zaključiti da se radi o vrlo izoliranim incidentima, unatoč činjenici da se takav oblik ponašanja učestalo ponavlja za vrijeme nogometnih utakmica, nekih koncerata, raznih prosvjednih skupova „desnice“ …

Norijada 2017
U pozadini dio maturanata iz snimljene povorke (FOTO: Hina)

U slučaju koji je snimila Lupigina kamera, jasno se vidi o učenicima kojih škola se radi. Maturanti Elektrostrojarske obrtničke škole iz Selske ulice na leđima čak nose i imena, uz oznaku kojem razrednom odjeljenju pripadaju, stoga ni njihovim nastavnicima, a ni policiji ne trebalo biti teško utvrditi njihov potpuni identitet. Uz njih su i učenici Drvodjeljske škole iz Savske ulice, koje također, nije teško prepoznati. No, teško je vjerovati da će ovakve društvene anomalije zanimati ikoga od nadređenih.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije