DESNIČARI NA RUBU ŽIVACA

Norveški veleposlanik zbog podrške antifašizmu ispsovan i proglašen boljševikom

ritn by: Lupiga.Com | 29.03.2015.
DESNIČARI NA RUBU ŽIVACA: Norveški veleposlanik zbog podrške antifašizmu ispsovan i proglašen boljševikom
Hrvatski desničari nisu najbolje primili pismo veleposlanika Norveške, Henrika Ofstada, u kojem diplomat hrvatsku javnost upoznaje s činjenicom da se njegova zemlja sa zahvalnošću sjeća hrvatskih antifašista i njihove borbe protiv nacizma i režima Ante Pavelića. Nakon što je u javnosti objavljeno Ofstadovo pismo, zapravo odgovor na otvoreno pismo predsjednika Obiteljske stranke, Mate Knezovića, uslijedila je očekivana serija uvreda na opskurnim desničarskim internetskim portalima. Čitatelji istih Ofstada nazivaju norveškim boljševikom i poručuju mu da se vrati tamo odakle je došao.

Na jednom od opskurnih internet portala, točnije na portalu koji od svog osnivanja "drži štangu" Hrvatskoj demokratskoj zajednici (zbog čega je po svemu sudeći i osnovan), veleposlanik Norveške Ofstad našao se pod pravom paljbom čitateljstva. S Facebook profila otvorenog na ime i prezime Marko Čulo Ofstadu se doslovno i s pripadajućim pravopisnim kaosom poručuje ovako: "Sve te kraljevine povezane sa englenskim kraljestvom i oni mogu govorit što god hoće onisu oslobođeni od svake odgovornosti. Za njih zakon nepostoji jer da postoji prijebi promislijo stoće reći jer toje kazneno dijelo veličat koljace svijetskog gla sa."

NORVEŠKI VELEPOSLANIK: Protiv Pavelića smo se borili, a partizanima smo zahvalni

Stanoviti Marcijelijan Vrselić, točnije osoba koja je otvorila Facebook profil pod ovim imenom, o pismu norveškog diplomata i "poželjnim mjerama odmazde" pak kaže: "Veleposlanik je sve rekao kad je istaknuo u uvodu kako se 'informirao dobro o stanju u regiji.' Poručujemo mu u ime većine hrvatskog nekomunističkog naroda, na kojeg je 'antifašistički pljunuo' onako 's visoka' kako nam je jako žao što se njegova kraljevina početkom XX. st. oslobodila svoje 'skandinavske regije' i postala neovisna od Švedske. Šteta jer očigledno u sto godina samostalnosti nisu naučili ni osnove diplomatske pristojnosti jer zbog ovako uvredljivog obraćanja većini hrvatskog naroda (što sigurno vrlo dobro zna jer je istaknuto kako je dobro informiran) zaslužuje da se sutra ukrca u svoj Norwegia."

Norveški spomenik jugoslavenskim partizanima (FOTO: norveska.org)

Čitatelj Boro Ratković, čiju naslovnu stranicu Facebook profila "krase" obilježja HOS-a s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" polupismeno predlaže jednostavno rješenje: "Treba ga proglasiti kao persona non grata!"

Njegov istomišljenik Branko Poljak bio je pak nešto rječitiji: "Ma marš u Norvešku pizdo smrznuta, došo kod nas grijat guzicu i prodavat pamet, dok ste vi žderali prstima mi smo jeli vilicima seljačino, a ovu 'antifašističku' gamad vodi sa sobom i ako možeš pobacaj ih sa nekog glečera ili im daj državljanstvo pa nek vama jedu govna, nama su dopizdili 70 godina..."

Društvene mreže i opskurni desničarski portali obiluju reakcijama velikohrvata na pismo norveškog veleposlanika, a zajednički im je agresivan, neciviliziran i polupismen sadržaj. Usput rečeno, teško je ne primijetiti da je polupismenost jedna od glavnih odlika "domoljublja" kako ga vide zagovornici i simpatizeri radikalne hrvatske političke desnice.

Na koncu, čitatelje Lupige upoznat ćemo i s reakcijom predsjednika Obiteljske stranke Mate Knezovića na pismo koje mu je uputio norveški veleposlanik. 

"U svom odgovoru veleposlanik bježi od onog što sam mu napisao. On se nije smio naći na osnivanju Antifašističke lige, jer gore je uz duh Josipa Broza Tita bio prisutan i duh Quislinga", rekao je Knezović. 

Na ovu njegovu rečenicu primijetili smo da Quislingu, budući da je izdajnik svoga naroda i suradnik s nacistima, teško može biti mjesto uz Josipa Broza Tita, odnosno da je njemu primjerenije mjesto uz bok sličnog izdajnika i nacističkog suradnika Ante Pavelića.

"Nije samo Ante Pavelić izdajnik hrvatskog naroda. Bilo ih je i gore, na tom takozvanom antifašističkom skupu. Tamo je bio dovoljan broj izdajnika. Mnogi koji su se gore pojavili žive od izjave. To je bio antihrvatski skup", odgovorio je Knezović. Potom smo se upustili u razgovor o povijesti, što nas je odvelo daleko od teme. Knezović je na koncu ponovio samo toliko da norveškom veleposlaniku nije bilo mjesto na osnivanju Antifašističke lige, a na tu tvrdnju odgovor je, kao što znamo, već dobio i nije mu se svidio.

Na koncu, Knezovića smo pozvali da kaže imena i prezimena osoba koje su navodno kršile ljudska prava i prikrivale ubojstva, a našle su se na osnivanju Antifašističke lige. Smijete li, pitali smo, tim ljudima dati šansu da se od takvih optužbi brane na sudu? Na ovu ponudu Knezović je odgovorio rečenicom: "Nećete me navući da govorim imena i prezimena". Još jednom smo ponovili da se nema čega bojati, odnosno da će na sudu sigurno dobiti spor ukoliko ima dokaze za ono što govori, ali Knezović se o imenima nije usudio govoriti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: norveska.org


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije