ČUDO NEVIĐENO

Pogledajte kako je zamišljeno besplatno književno svratište u Istri

09.06.2011.
ČUDO NEVIĐENO: Pogledajte kako je zamišljeno besplatno književno svratište u Istri
Nije vijest kad pas ugrize čo'eka već kad humanoid gricne đukca. Definitivno je vijest i kada netko nekretnine u atraktivnoj Istri, umjesto da apartmane skupo iznajmljuje za sezonske potrebe i od toga bezbrižno živi ostatak godine, odluči sasvim besplatno ustupati piscima, kritičarima, prevoditeljima, urednicima … Književno svratište ideja je spisateljskog para, Natalije Grgorinić i Ognjena Rađena, a kako su zamislili da će funkcionirati ovo, za ove krajeve, nesvakidašnje čudo, saznajte klikom na

Spisateljski par Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen koji su se iz američke pečalbe nedavno vratili u rodnu Istru, u Ližnjanu pokreću novi projekt, a  realizirat će ga u okviru svoje Udruge za proizvodnju kulture Zvona ii Nari. Naime, u Ližnjanu planiraju otvoriti knjižnicu i književno svratište (svratište vrlo brzo, a knjižnicu u rujnu). U svratištu bi primali pisce, ali i prevoditelje, kritičare, urednike i osobe sličnih djelatnosti ili afiniteta. Sve s idejom da potaknu izravan dijalog između ljudi koji grade i održavaju domaću (ali i inozemnu) književnu scenu, dok će u knjižnici osobnu zbirku knjiga staviti na raspolaganje sumještanima i gostima.


U svratištu su na raspolaganju četiri kuće

Književno svratište ZVONA ii NARI piscima, pjesnicima, prevoditeljima, kritičarima, urednicima, izdavačima, istraživačima i svima ostalima koji se kreativno bave književnošću na raspolaganje stavlja četiri kuće, za kraći ili duži boravak, tijekom ljeta ili cijele godine. Kuće se nalaze u mirnoj stambenoj zoni Ližnjana, na obiteljskom imanju u sklopu kojega je i mala knjižnica udruge otvorena stanovnicima Ližnjana i Medulina, kao i gostujućim književnicima. Boravak u svratištu je potpuno besplatan. Gosti se, međutim, moraju sami pobrinuti za troškove puta i prehrane (dugoročni je cilj Udruge osigurati stipendije koje bi barem dijelom pokrile i ove troškove – ukoliko imate kakve informacije o izvorima financiranja u ovu svrhu, svakako javite organizatorima). Također, gosti su slobodni sa sobom povesti svoje partnere ili članove uže obitelji, za koje je smještaj također besplatan.


Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen

Za ljeto 2011. slobodna su dva termina boravka u književnom svratištu: od 4. do 14. srpnja i od 18. do 28. srpnja. U svakom od ova dva termina boravka svratište može ugostiti maksimalno šest pisaca (ovisno o tome dolaze li s partnerima ili članovima obitelji), što znači da se za ljeto 2011. prima ukupno do 12 prijava. Prijave se mogu slati elektronskom poštom na adresu: svratiste@zvonainari.hr. Naslov poruke treba sadržavati ime gosta, a sama poruka kratku biografiju i bibliografiju, termin boravka, broj osoba koje dolaze s gostom, izjavu kojom se potvrđuje da je gost spreman ispuniti uvjete boravka u svratištu, te podatke za daljnji kontakt.


Naglasak radionice bit će na kreativnosti

Od 8. do 18. kolovoza 2011. Udruga ZVONA ii NARI organizira radionicu kreativnog pisanja, za osam do deset polaznika koji bi boravili u književnom svratištu Udruge i još četiri do šest polaznika iz šireg područja Pule (onih koji bi svakodnevno sudjelovali u programu radionice, ali ne bi boravili u svratištu). U deset dana radionica bi pokrila najvažnije aspekte književnog rada: naglasak bi bio na kreativnom radu (polaznike će se ohrabrivati da se prijave s konkretnim projektima na kojima već rade ili da iskoriste priliku i osmisle novi projekt za trajanja radionice), ali i osnovama kritičkog pristupa književnom tekstu (bilo da se radi o vlastitom ili tekstu drugoga). Uz to, u program će biti ugrađeni elementi povijesti knjige, izdavaštva, oblikovanja teksta, ali i književne teorije i povijesti. Radit će se uglavnom u grupi, i to u jutarnjem (u formalnijem obliku) i večernjem terminu, ali će svaki polaznik imati priliku za individualan rad s voditeljima programa. Voditelji radionice su Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. Više o svemu možete saznati na web stranicama njihove udruge: www.zvonainari.hr. Ukoliko vas je zaintrigirao ovaj par, intervju s Natalijom i Ognjenom možete pročitati ovdje.

Lupiga.Com

FOTO: Zvona ii Nari

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije