Ćao Rusi

14.03.2002.
Ćao Rusi
Sovjeti su bili veliki. Imali su puno vojske, i slali su je posvuda. I to je trajalo... A onda su razdijelili dio teritorija nekim nepoznatim narodima, promijenili ime u Rusi, zamijenili crvenu plavom bojom i... totalno su loši. Malo jedu, sve manje piju, pa im ni predsjednik više nije alkos, niti ima crven nos. A ni tu nije kraj...
Dok smo mi u Hrvatskoj ove godine za promjenu slavili samo jedan neradni Dan rada, u Rusiji su tugovali. Prijašnjih godina su radili isto, jer se nema šta za jesti, pa im je bio bed jer nisu više velika fora u svijetu, pa su kao i svake godine komunistički fanovi kratka pamćenja defilirali crvenim trgom noseći šinjele i kape ruske vojske dvaput veće od prosječne glave. I plakali jer stvari nisu kakvima su nekad bile.
Za ovaj posljednji početak maja su prosvjedovali i škrgutali zubima jer su Rusi zatvorili svoju posljednju vojnu bazu izvan teritorija bivšeg sovjetskog empirea.
Odlukom Vladimira Putina koji vlada Rusijom s titulom predsjednika Republike u stilu nekadašnjih predsjednika prezidija, zatvorena je ruska vojna baza u Vijetnamu. Predsjednik je naciji rekao kako u ovo posthladnoratovsko doba besparice, nema smisla trošiti hrpe dragocjenih dolara na vojnu bazu kad ljudi ionako nemaju šta za piti, a nekmoli za jesti, pa shodno tome i nema smisla izigravati velesilu.
U pomorsku bazu u zaljevu Cam Rha su Rusi uselili 1979. godine. Izgradili su je i njom se služili Ameri, a nakon njihova povlačenja iz Vijetnama je ostala prazna. Tada su se Vijetnamci kačili s Kinezima i ratni sukob je spriječen samo radi ruskog posredovanja (miješanja). A u znak zahvalnosti im je Ho-Ši-Min dao bazu na 25-godišnje besplatno korištenje.
Baza prima do 10 000 ljudi, 15 brodova i 30 aviona, a bila je najvećom ruskom vojnom bazom izvan prostora negdašnjeg Varšavskog pakta.
Posljednji ruski brod nije ni otplovio za Vladivostok, a Vijetnamci su već počeli tražiti nove podstanare za Cam Ranh. Cijenu od 300 mil. dolara godišnje nije problem dobiti. Naime, Kinezi i Amerikanci su već objavili kako su spremni platiti i 500 mil. dolara godišnje. Problem je samo što Vijetnamcima Kinezi ne odgovaraju radi stalnih dobrosusjedskih trzavica, a Ameri su im ideološki još uvijek nepoćudni. Nitko drugi ni ne želi biti vojno prisutan u Vijetnamu. Pa se pomalo rade Potemkinovi planovi o pretvaranju baze u turistički raj.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije