BOŽIĆNI LOV NA VJEŠTICE

Udale su se u Srbiju! Spalimo ih ili razapnimo

ritn by: Ivan Kegelj | 21.12.2017.
BOŽIĆNI LOV NA VJEŠTICE: Udale su se u Srbiju! Spalimo ih ili razapnimo
Urednička politika koja podrazumijeva progon "kurvi" i "vještica", kako čitatelji i čitateljice umobolnih tekstova kvalificiraju "nježniju stranu" žurnalistički obrađenih ljubavnih parova, odavno ne izaziva ozbiljniju pozornost društva, a kamoli jednoglasnu osudu, kakvu zaslužuju objavljotine poput ove iz nekoć uglednog splitskog dnevnog lista. Naprotiv, predmetni tekst u potpunosti srozane Slobodne Dalmacije čak je i prenesen u sestrinskom Jutarnjem listu, novinama u vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Mržnja prosuta u komentarima pod izvornim tekstom tako je udvostručena, valjda zato jer je božićno vrijeme na glasu kao vrijeme darivanja. Dva spomenuta hrvatska dnevna lista ovog Božića počastila su mržnjom žene koje su počinile "izvorni, hrvatski istočni grijeh".

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

"Hrvatice obožavaju Srbe, udaju se za njih i kažu: U Beogradu je sve veće, moćnije, krupnije, divlje; Volimo Srbiju jer se u njoj živi urnebesno!". Naslov je ovo pod kojim je nekoć ugledni splitski dnevni list Slobodna Dalmacija, iz pera "novinarke" Tanje Šimundić Bendić, ponovo obradio temu o hrvatskim državljankama koje su zbog ljubavi prema životnim partnerima preselile u susjednu zemlju.

Dakako, ne smeta Slobodnoj Dalmaciji institucija braka, niti bračne zajednice te ni naglasak ovog teksta nije stavljen na ljubav, niti je u tekstu o ljubavi riječ. Kao što možete vidjeti iz naslova, fokus interesa nekoć uglednog splitskog dnevnika stavljen je na činjenicu da se hrvatske državljanke udaju za srpske državljane i odlaze živjeti u Beograd, a ova tema hrvatskome i srbijanskome tisku, kao i internet portalima s obje strane granice, neobično je privlačna. U gotovo pa redovitim vremenskim razmacima, urednici svoje novinare i novinarke angažiraju na temi o "Hrvaticama koje su se udale za Srbe" i sad žive "većoj, moćnijoj, krupnijoj i divljoj" Srbiji.


Flambojantni ekskluziv Slobodne Dalmacije (ILUSTRACIJA: screenshot) 

"Svako malo ista lista za odstrel. Valjda prigodno pred Božić, da mi inbox ne bude prazan. S dužnim postovanjem dragim novinarima ovakvih geopolitičkih tema: nisam se udala za Srbina ni za Srbiju, zaboli me odakle je, mogli smo oboje i bolje proći. Udala sam se za Ivana", reagirala je na istraživački specijal nekoć ugledne Slobodne glazbenica i TV voditeljica Ida Prester, jedna od prozvanih "nevjesta".

Na meti "istraživačkih novinara i novinarki" hrvatskoga dnevnog tiska još češće nego Ida Prester nalazi se Severina Vučković Kojić, jedna od najvećih hrvatskih estradnih zvijezda. Njezine ljubavne veze s partnerima koji žive u susjednoj Srbiji već godinama pune stranice "serioznog hrvatskog tiska". Članci objavljeni na ovu temu ostavljaju puno mašte čitateljima i čitateljicama, što je razvidno iz komentara ostavljenih od strane pravovjernih Hrvata i Hrvatica, koji se nisu uda(va)li i ženili za srpske državljane i državljanke.

Mizoginija i mržnja generalno - očekivane Reakcije čitatelja (ILUSTRACIJA: screenshot)

Komentari su to iz kojih pršti mizoginija i mržnja prema "odmetnicama". Urednici portala i dnevnih listova savršeno su svjesni kakve reakcije izazivaju njihovi "istraživački specijali", ali time se niti najmanje ne zamaraju. Valjda smatraju da "odmetnice" ništa bolje ne zaslužuju ili pak vjeruju da je mržnja koju provociraju svojim anticivilizacijskim tekstovima prihvatljiva cijena čitanosti, točnije klikanosti njihovih nekoć uglednih medijskih adresa.

Mržnja se cijedi sa stranica, baš kako treba i dolikuje (ILUSTRACIJA: screenshot)

Urednička politika koja podrazumijeva progon "kurvi" i "vještica", kako čitatelji i čitateljice umobolnih tekstova kvalificiraju "nježniju stranu" žurnalistički obrađenih ljubavnih parova, odavno ne izaziva ozbiljniju pozornost društva, a kamoli jednoglasnu osudu, kakvu zaslužuju objavljotine poput ove iz nekoć uglednog splitskog dnevnog lista. Naprotiv, predmetni tekst u potpunosti srozane Slobodne Dalmacije čak je i prenesen u sestrinskom Jutarnjem listu, novinama u vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Mržnja prosuta u komentarima pod izvornim tekstom tako je udvostručena, valjda zato jer je božićno vrijeme na glasu kao vrijeme darivanja. Dva spomenuta hrvatska dnevna lista ovog Božića počastila su mržnjom žene koje su počinile "izvorni, hrvatski istočni grijeh".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ateismoparacristianos.blogspot.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske" 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije