Autom u vlak

14.03.2002.
Autom u vlak
Hrvatske željeznice objavile su jučer kako će poznati vlak "Marjan" od sutra prevoziti i automobile. Možda to i nije najbolji termin za uvođenje ove usluge, s obzirom da je turistička sezona gotovo iza nas, a time i ljudi koji su navikli putovati na ovaj način. Ipak velika prednost je što cijena karte za prijevoz automobila do Splita i nije tako skupa, pa se čak ova opcija može proglasiti povoljnom, što dokazujemo i malenom kalkulacijom
Hrvatske željeznice ne mogu se baš pohvaliti da im posao ide najbolje. Možda im u tome pomogne i proširenje asortimana usluga, na kakav su se potez odlučili obavijestivši jučer javnost kako će od sutra u sastav vlaka Marjan biti uključen i vagon za prijevoz automobila.
Kako je, vjerujem, svima poznato ovaj slavni (sjetite se samo kako je dočekivan nakon Oluje, nekima gotovo nacionalni simbol) vlak, a možda i najpoznatiji hrvatski vlak odmah iza nenadmašive Mimare, vozi na relaciji Zagreb-Split-Zagreb i to svakoga dana s polaskom iz Zagreba u 6.00 i iz Splita u 14.50. Cijena karte za prijevoz osoba s jednim od rijetkih hrvatskih Inter Citya, bez ikakvih popusta do Splita iznosi 131 kunu za drugi razred ili 196,50 kuna za one dubljeg džepa koji si mogu priuštiti neznatno veći komfor.
Možda bi bilo bolje da je ovaj projekt pokrenuo prije turističke sezone, jer možda bi poneko htio izbjeći gužve na cestama i do mora automobil dovesti vlakom, ali kako kažu nikad nije kasno. Oni koji se odluče na ovakav put do Splita, automobil moraju dovesti najkasnije sat vremena prije polaska Marjana, što će reći u Zagrebu do 5.00, a u Splitu do 13.50 sati. Za one koji svoje poslove ne obavljaju u zadnji čas, utovarne rampe će biti otvorene već dva sata prije polaska Marjana.  Cijena prijevoza automobila ovisit će o njegovoj dužini, odnosno za automobile dužine do 3,81 metra iznosit će 183,30 kuna, za one od 3,82 do 4,42 239,70 kuna, a za automobile duže od 4,42 metra plaćat će se fiksna cijena od 266,30 kuna. Do sada su ovu uslugu putnici mogli koristiti samo na relaciji Rijeka-Beč-Rijeka.
Kako saznajemo usluga će obuhvaćati samo osobne automobile, što je po nekim procjenama gubitak zarade kakvu ostvaruje, primjerice, Austrija koja ima sličan režim zabrane prometa teretnim vozilima kao i Hrvatska. Tako Austrijanci uzimaju gomilu novaca prijevoznicima koji zbog termina dostave robe često Austriju moraju preći vlakom, a to vjerujte nije nimalo jeftino.
Sad kad znamo cijene možemo složiti i malu kalkulaciju. Uzmimo kako će autocesta Zagreb-Split biti dugačka 314 kilometara, kao i da vaš automobil pri brzinama skladnima autocesti troši otprilike 9 litara benzina (kalkulacija rađena samo za automobile s otto motorom). S obzirom da je cijena BMP 98 trenutno 6 kuna i 85 lipa, a u budućnosti bez sumnje i veća, dobijemo kako vas gorivo za put od Zagreba do Splita stoji oko 200 kuna. Tom trošku dodajte i cijenu cestarine, koja vjerojatno neće biti manja od 80 kuna, bez cuga, grickalica i ostalih potrepština koje se mahom kupuju putem za more, put će vas stajati minimalno 280 kuna. Još k tome izbjegnete i poznate hrvatske gužve kojih će zasigurno biti i tada. No, ipak ja još uvijek preferiram vožnju i uživanje u njoj.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije