DRUGE OČI TATJANE GROMAČE
DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Naš Nikola Tesla

Naš Nikola Tesla

ritn by: Tatjana Gromača | 16.01.2018.
DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Naš Nikola Tesla
Ovim političkim događajem sezone napokon smo stigli do stadija u kojemu priznajemo, prihvaćamo, nekako otvaramo vrata činjenici da je velikan Tesla izdanak ovoga prostora, pa potom svakako i ove kulture, tradicije, naslijeđa. Lijepo je da djeca, čiji je um, za nadati je se, još neopterećen boleštinama koje su dio ovdašnje svakodnevnice odraslih, imaju priliku susresti se s biografskim, stvaralačkim, misaonim, filozofskim i drugim detaljima koji su oblikovali ličnost i djelo velikoga Tesle, i da im je na uvid pruženo shvaćanje o tome koliko je ta misao moderna, u kojoj mjeri ona korespondira s revolucionarnim događanjima na područjima brojnih znanosti, ali i umjetnosti. Lijepo je i da učitelji i nastavnici nisu lijeni, i da posežu iz raznih, često udaljenih ili siromašnijih krajeva Hrvatske, i dovode djecu da pogledaju ovu izložbu, da na razne poticajne načine sudjeluju u njoj. To su stvari koje dječji um ne zaboravlja.

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Zagrebačka multimedijalna izložba nadahnuta stvaralačkim genijem Nikole Tesle jedan je od uspješnijih političkih događaja sezone. Ova izložba koja odlično korespondira sa širom publikom, ne samo umjetničke provenijencije, osobito s mladim ljudima, školarcima, tek se dodatno iščitava i kao izložbeni, odnosno umjetnički događaj – stvar je prije svega u tome da je Republika Hrvatska, mnogi njeni važni gospodarski čimbenici, u jednom svom politički prilično teškom momentu, podržala i dala velik naglasak na ovu bogatu i razigranu izložbu koja se bavi likom i djelom velikana, hrvatskog Srbina Nikole Tesle. Jedan tako odlučan i zdrav iskorak u trenutku koji je sve samo ne to, stoga treba pozdraviti, kao i velik trud i nadahnutost kreatora cijele stvari, vođenih ingenioznom, očito nevjerojatno sposobnom, Helenom Bulajom Madunić

Posve podržavam ideju i poruku javnosti izložbe kojoj je cilj, kako kaže ova autorica, kustosica i koncept dizajnerica, „probuditi u sebi šifru kreativnog života“. Uz to bih dodala da je usputan cilj svakako ne manje bitan – u svijesti građana, osobito onih koji će to tek postati, stvoriti prostor za prirodnu i zdravo razumsku činjenicu o tome da je taj nevjerojatan um, koji je svojim djelovanjem promijenio povijest modernoga svijeta, Nikola Tesla, bio stanovnik, građanin, dijete ove zemlje, ne tamo neki „tuđinac“, nego naš čovjek, dio našeg naroda. Mi se, kao narod, još nismo doveli do stadija da se „natežemo“ sa susjedima u Srbiji oko toga „čiji je Tesla“ – da je tome barem tako! Mi smo ovom – ponoviti ću – politički značajnom izložbom stigli do stadija u kojemu priznajemo, prihvaćamo, nekako otvaramo vrata činjenici da je velikan Tesla izdanak ovoga prostora, pa potom svakako i ove kulture, tradicije, naslijeđa. 

Nikola Tesla
„Prometej elektriciteta“, ne prestaje nadahnjivati publiku i stvaraoce diljem svijeta (FOTO: Facebook/NikolaTeslaMindfromtheFuture)

Lijepo je da djeca, čiji je um, za nadati je se, još neopterećen boleštinama koje su dio ovdašnje svakodnevnice odraslih, imaju priliku susresti se s biografskim, stvaralačkim, misaonim, filozofskim i drugim detaljima koji su oblikovali ličnost i djelo velikoga Tesle, i da im je na uvid pruženo shvaćanje o tome koliko je ta misao moderna, u kojoj mjeri ona korespondira s revolucionarnim događanjima na područjima brojnih znanosti, ali i umjetnosti. Lijepo je i da učitelji i nastavnici nisu lijeni, i da posežu iz raznih, često udaljenih ili siromašnijih krajeva Hrvatske, i dovode djecu da pogledaju ovu izložbu, da na razne poticajne načine sudjeluju u njoj.

Još je ljepše vidjeti da neki od učitelja takve osnovnoškolce nisu željeli poštedjeti prilike da, kada su već stigli do bijeloga Zagreba, u Umjetničkom paviljonu na Zrinjevcu pogledaju slike, skulpture, reljefe i crteže jednoga Georgesa Braquea, grafike Miroa i Chagalla, crteže Balthusa… 

To su stvari koje dječji um ne zaboravlja, bez obzira na to bio on naklonjen sličnim tendencijama ili ne, a Umjetnički paviljon nalazi se ni petnaestak minuta hoda od Meštrovićevog paviljona, u kojemu je postavljena izložba „Nikola Tesla – Mind from the future“, na kojoj se može vidjeti i predivna bista Ivana Meštrovića, jedini umjetnički portret kojega je Tesla osobno naručio od prijatelja i umjetnika kojemu se divio. Kopija Meštrovićeve skulpture Nikole Tesle, čiji se brončani izljev nalazi na križanju Tesline, Masarykove i Preradovićeve u Zagrebu, trenutno je izložena na velikoj izložbi o Tesli, koja je do ožujka 2018. godine postavljena u Solunu, a čijem je spektakularnom otvaranju prisustvovalo 2.000 ljudi. Tesla, „Prometej elektriciteta“, ne prestaje nadahnjivati publiku i stvaraoce diljem svijeta. Izložba u Zagrebu na indirektan način prilazi mu kako treba, pokazuje ga kao naš ponos, jednu vrst duhovnog orijentira.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/NikolaTeslaMindfromtheFuture

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

  11.07.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

  09.07.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

 3. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije