AUTOR: ANA STJELJA

Tri gejše

ocjena: Pero Pero Pero Pero Pero | godina izdanja: 2008. | izdavač: Ana Stjelja | broj stranica: 72
ritn by: bodulka | 01.10.2008.
Tri gejše
(ZBIRKA U ZNAKU BROJA TRI) Kada bi haiku bio tako jednostavan kakvim se naizgled čini, tada bi i osvrt na zbirku haiku stihova bilo vrlo lako napisati. No, kako u životu već biva, upravo one stvari koje nam se čine vrlo prostima, previše jednostavnima i koje nekako podrazumijevamo, zapravo uzimamo zdravo za gotovo te stoga i olako shvaćamo i prihvaćamo, u sebi kriju samu tajnu života. Tako je i s haiku poezijom, pogotovo ovom koju sam pronašla u zbirci „Tri gejše“ svestrane mlade Beograđanke, Ane Stjelje. Zbirku premećem što po rukama, što u glavi, punih pet mjeseci. Ona već i kao sam predmet otkriva višestruku Aninu talentiranost

Zbirku „Tri gejše“ svestrane Ane Stjelje, premećem što po rukama, što u glavi, punih pet mjeseci. Ona već i kao sam predmet otkriva višestruku Aninu talentiranost. Ani jednako dobro u ruci leže i olovka i kist, pa će nam sami pogled na knjižicu reći kako ima urođeni smisao za estetiku. Za odmjereno, otmjeno i lijepo.

„Ljepota dana
ogleda se u odsjaju
sunčevog zraka“

Zbirka sadrži 51 haiku na srpskom, te po nekoliko haikua na engleskom, portugalskom, španjolskom i turskom jeziku, što nam govori o daljnjim Aninim talentima i darovitosti ove mlade Beograđanke. Haikui su razvrstani u tematske grupe, po tri na svakoj stranici knjige, slijedeći tako misao vodilju iskazanoj u naslovu „Tri gejše“; dajući nam također i mogućnost vizualizacije haiku umjetnosti, jer se haiku sastoji od upravo tri stiha. Doživljaj je zbirke na taj način zaokružen decentnom upotrebom simbolike brojke tri.

Pisati haiku nemoguća je misija nekome tko prolazi kroz život uvjeren kako živi. Pisati haiku može samo onaj tko je sa životom sjedinjen. Pa u čemu je razlika? U percepciji i upijanju materije života. Onaj tko kroz život prolazi vođen hedonističkim načelima i trenutnim „hitovima“ nema vremena ni za što drugo osim za prilagođavanje sebi, normama koje zadaje društvo kojemu je odlučio pripadati. Takav ritam vodi u konfuziju, koja proizlazi iz vječitog straha i nemira a to pak nikako nisu stanja u kojima može nastati haiku. Haiku je plod stanja koje je potpuna suprotnost gore navedenom.

Sjedinjenost sa životom znači prihvaćanje života. Uranjanje u njega i stapanje s njim. Upijanje svakoga svojega dana u svaku poru svoga bića. Osjećanje života u krvožilju. Slušati ptičji pjev ne samo ušima, već i srcem. Živjeti promišljajući život.

„Starica plete
svoje duge kose
u čarape za zimu.“

Ana Stjelja svakako pripada onima koji razmišljaju o životu. I o ljudima, društvenim bićima kojima vrvi ovaj svijet usamljenih gejši. Gejša kao simbol tužne sudbine čovjeka. Žena „okrečenog“ lica koje skriva emocije. Žena za društvo, a zapravo sama. Od svog nastanka do nestanka. Suza u svijetu nabubrenom emocionalnom neinteligencijom. Samoća koja zatvara krug vječite potrage za društvom. Ovisnosti o društvu. A ovisnost je bolest. Bolest je pak nesreća – biti bolestan jest biti obilježen. Svako će „bolje društvo“ bolesnog vrlo brzo odstraniti iz svojih redova. Ostaje život protraćen na zadovoljavanje tuđih prohtjeva i nepregledna rijeka neispunjenih želja.

„Želja želi
da joj bar jednom
ispune želju.“

Zaključila bih kako je Ana Stjelja svojom zbirkom „Tri gejše“ uspješno potvrdila tezu kako haiku nije puka poetska vrsta ili poetski smjer, već je to filozofija koja upotrebom jednostavnog, razumljivog jezika i opisom u sebe upijenog trenutka prodire u tajne zamršenog života i objašnjava ih svijetu. Naravno onome njegovom dijelu koji jednostavan jezik želi i zna razumjeti!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije