ZATVARA SE KAMP U SLAVONSKOM BRODU

Izbjeglice idu u Porin i Ježevo

ritn by: Inicijativa Dobrodošli | 08.04.2016.
ZATVARA SE KAMP U SLAVONSKOM BRODU: Izbjeglice idu u Porin i Ježevo
Ministarstvo unutarnjih poslova službeno je obavijestio organizacije civilnog društva o zatvaranju kampa za prihvat izbjeglica u Slavonskom Brodu. Kamp se zatvara 15. travnja, a 105 osoba koje se tamo nalaze bit će premještene u Porin ili Ježevo u sljedeća dva dana. U MUP-u tvrde da će izbjeglice o tome dobiti rješenja u skladu sa zakonom i propisima. Kamp u Slavonskom Brodu do 15.4. trebao bi biti rasformiran, a humanitarne organizacije koje tamo rade do tog roka moraju povući svoju opremu. MUP se svim organizacijama zahvalio na dobroj suradnji. Potvrđeno je i kako kamp u Slavonskom Brodu neće biti mjesto prihvata dogovorene kvote ljudi.

Ministarstvo unutarnjih poslova službenoje obavijestio organizacije civilnog društva o zatvaranju kampa za prihvat izbjeglica u Slavonskom Brodu. Kamp se zatvara 15. travnja, a 105 osoba koje se tamo nalaze bit će premještene u Porin ili Ježevo u sljedeća dva dana. U MUP-u tvrde da će izbjeglice o tome dobiti rješenja u skladu sa zakonom i propisima. Kamp u Slavonskom Brodu do 15.4. trebao bi biti rasformiran, a humanitarne organizacije koje tamo rade do tog roka moraju povući svoju opremu. MUP se svim organizacijama zahvalio na dobroj suradnji. Potvrđeno je i kako kamp u Slavonskom Brodu neće biti mjesto prihvata dogovorene kvote ljudi.

Nadalje, treba napomenuti da je 26 muškaraca iz prvog sektora kampa nedugo nakon sastanka s MUP-om prebačeno u treći sektor, gdje se nalaze obitelji. Mnogima od njih nije bilo jasno što se događa, a kada su saznali da će za par dana biti premješteni iz kampa, bili su začuđeni jer su navodno nedavno dobili informaciju kako će u Slavonskom Brodu boraviti još dva tjedna. MUP je predvečer organizirao sastanak sa svima koji se nalaze u trećem sektoru, obavijestio ih kako za koji dan odlaze iz kampa i kako će na novom mjestu uvjeti biti bolji.

S obzirom na to da su navedena odredišta Porin, prihvatilište za tražitelje azila, i Ježevo, detencijski centar za strance, nadamo se da je izbjeglicama to i objašnjeno, te da se boljim uvjetima od trenutnih ne smatra smještaj u objektu otvorenog tipa namijenjenom za smještaj maloljetnika, koji se također nalazi unutar zidina Ježeva. Također, s obzirom na navode kako će dobiti rješenja u skladu sa zakonom i propisima, teško je očekivati da će oni koji ne zatraže azil biti smješteni u Porin. Do konkretnijih saznanja, nadajmo se se najboljem.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije