NAKON DUBROVNIKA, SRAMOTNA ZABRANA U ZADRU

"Imate li vi u Hrvatskoj cenzuru?"

ritn by: Lupiga.Com | 04.06.2015.
NAKON DUBROVNIKA, SRAMOTNA ZABRANA U ZADRU: "Imate li vi u Hrvatskoj cenzuru?"
"Imate li vi cenzuru u Hrvatskoj?", pitao je sinoć Šaburov, nakon što je sa njihove izložbe, koja je otvorena u srijedu navečer u Gradskoj loži u Zadru, izbačeno čak sedam njihovih radova na temu islama.

"Imate li vi u Hrvatskoj cenzuru?" To pitanje je novinarima postavio Aleksandar Šaburov, jedan od umjetnika koji zajedno s Vjačeslavom Mizinom, čini srž umjetničke svjetski poznate avangardne grupe Plavi nosovi. Naime, s njihove izložbe u zadarskoj Gradskoj loži povučeni su neki radovi koji se dovode u vezu s islamskom tematikom. Cenzuru nisu očekivali - kazao je Aleksandar Šaburov, prenosi HTV.

"Ova izložba bez dva poznata i originalna djela, čečenske Marylin i Osame Bin Ladena - što je to? Ovo nam se nije događalo čak ni u Rusiji i time je zapravo narušen smisao onoga s čime se bavimo. Inače, problem za galeriste je taj što puno ljudi ima svoje mišljenje. Problemi u tranzicijskim zemljama su slični, ne znamo puno o Hrvatskoj, no kritičari smo svih društava", kazao je rezignirano Šaburov nakon što se u Zadru ponovio gotovo identičan scenarij iz Dubrovnika gdje je zbog utvrđenog sigurnosnog rizika s programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara skinuta predstava po djelu Michela Houellebecqa "Elementarne čestice", koja je premijerno trebala biti izvedena u srpnju u Kuparima. 

"Imate li vi cenzuru u Hrvatskoj?", pitao je sinoć Šaburov, nakon što je sa njihove izložbe, koja je otvorena u srijedu navečer u Gradskoj loži u Zadru, izbačeno čak sedam njihovih radova na temu islama.

"Procjena je da bi bilo bolje iz sigurnosnih razloga te slike ne objaviti", rekla je novinarima kustosica izložbe, Ljubica Srhoj Čerina.

"Procjena je bila da iz sigurnosnih razloga zbog svih poznatih događaja te slike ne izlažemo. Tako je recimo na Venecijanskom bienalu zatvoren Islandski paviljon. Islanđani su u crkvi koja je bila izvan funkcije postavili džamiju za venecijanske muslimane. Nakon nekoliko dana došla je policija i zatvoreno je i sam selektor je pristao. Smatram da strah nije dobar, ali strah se uvukao među ljude", kazala je sinoć novinarima Srhoj Čerina.

Pozivajući se na neslužbene izvore, Slobodna Dalmacija piše da odluku o zabrani radova nije donijela samo uprava muzeja, već i dio zadarske političke "klike".

Isti list podsjeća kako je grupa Plavi nosovi, čiju srž predstavljaju umjetnici Vjačeslav Mizin i Aleksandr Šaburov, dosad sudjelovala na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu, uključujući prva tri biennala suvremene umjetnosti u Moskvi, također i na 50. i 51. venecijanskom biennalu. Predmet njihove parodijske obrade je sve iz javne sfere, pa tako u nepreglednoj karnevalskoj povorci zajedno orgijaju likovi kurentnih svjetskih političara i drugih javnih ličnosti (Putin, Bush, kraljica Elizabeta, Milošević, princeza Diana...) i vodećih svjetskih terorista, protagonisti visokotiražne popularne literature i TV serijala (Harry Potter), sve do „duhovne hrane" apstraktnih znakova Maljeviča i Lissitzkog, pretvorene u kruh i salamu, hranu za želudac i probavni trakt, u „kruh naš svagdašnji daj nam danas".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HRT


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije