SUBOTA, SAVSKI NASIP

Ponesite gumene rukavice, biciklisti čiste smeće!

ritn by: Lupiga.Com | 15.04.2015.
SUBOTA, SAVSKI NASIP: Ponesite gumene rukavice, biciklisti čiste smeće!
Udruge BIOM i Sindikat biciklista u subotu 18. travnja u organizaciji “Zelene čistke” čiste savski nasip od smeća koje se nakupilo zbog divljih odlagališta. Naime, već godinama dio zapadnog savskog nasipa mjesto je koje je služi kao divlje odlagalište smeća, a zapravo je mjesto gdje obitavaju razne vrste ptica i frekventno područje za bicikliste. “Zelena čistka” odlučila se pridružiti globalnom pokretu "Let's do it! - World cleanup day", koji okuplja aktivne građane i organizacije iz cijelog svijeta. “Zelena čistka - jedan dan za čišći okoliš” organizirana je na području cijele Hrvatske 18. travnja, a samo u Zagrebu održava se na šest kritičnih mjesta. Blato 2 je jedna od točaka u Zagrebu na kojem se organizira čišćenje.

“Na mjestu Blato 2, na savskom nasipu kod kanala Sava-Odra u Lučkom, gdje koordiniramo čišćenje, postavit ćemo i tzv. ‘durbin’ pa će građani koji su uključeni u akciju čišćenja moći pod našim stručnim vodstvom promatrati ptice jer se u blizini nalazi otočić na kojem se gnijezde čigre”, kazao je Vedran Lucić iz udruge BIOM. Udruga Sindikat biciklista napominje kako je ovaj dio nasipa zapostavljen kao biciklistički koridor koji povezuje zapadne prigradske dijelove i Zagreb.

“Savski nasip je mjesto koje služi biciklistima Zagreba i prigradskih područja kao alternativni pravac odvojen od gradskog prometa, ali i za rekreaciju pa je stoga veliki problem što je okoliš onečišćen zbog divljih deponija”, izjavila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista


Ruta čišćenja (FOTO: Sindikat biciklista)

Iz udruga pozivaju građane da se priključe akciji. “Okupljanje biciklima je na Savskom mostu u 9:15, a pokret prema mjestu čišćenja u 9:30”, napominju iz Sindikata biciklista.

Akcija započinje u 10 sati, potrebno je ponijeti rukavice za čišćenje, a Zelena čistka i Zrinjevac pobrinut će se za odvoz smeća. Sve informacije možete pronaći na Facebook događaju i internetskim stranicama udruga BIOM i Sindikat biciklista.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Sindikat biciklista


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije