HTEO JE PAŽNJU I DOBIO JU JE

Gretin tvit za kraj godine

ritn by: Rebecca Solnit/The Guardian | 03.01.2023.
HTEO JE PAŽNJU I DOBIO JU JE: Gretin tvit za kraj godine
Bivši kikbokser, profesionalni ženomrzac i onlajn preduzetnik Endrju Tejt (36) uputio je 27. decembra bahati tvit aktivistkinji Greti Tunberg (19) o svojoj kolekciji sportskih automobila. „Daj mi svoj mejl, da ti pošaljem kompletan spisak mojih automobila i njihovih ogromnih emisija“, napisao je Tejt. Verovatno je mislio da će sebi dići popularnost ismevanjem Gretine posvećenosti klimatskom aktivizmu. Umesto toga, doživeo je debakl. Postoji direktna veza između mačizma i poricanja klimatske katastrofe. To je rezultat one muškosti koju definišu sebičnost i ravnodušnost, individualizam doveden do ekstrema. Njegova antiteza su briga i delovanje za opšte dobro. Mačizam i poricanje ekološke krize, kao i savez sa industrijom fosilnih goriva, za desnicu idu u paketu.

Bivši kikbokser, profesionalni ženomrzac i onlajn preduzetnik Endrju Tejt (36) uputio je 27. decembra bahati tvit aktivistkinji Greti Tunberg (19) o svojoj kolekciji sportskih automobila. „Daj mi svoj mejl, da ti pošaljem kompletan spisak mojih automobila i njihovih ogromnih emisija“, napisao je Tejt. Verovatno je mislio da će sebi dići popularnost ismevanjem Gretine posvećenosti klimatskom aktivizmu. Umesto toga, doživeo je debakl.

Automobili se rutinski koriste kao simbol potencije i statusa muškaraca: slika kojom je ilustrovao svoj tvit, na kojoj toči gorivo u jedno od svojih vozila, praćeno sugestijom o „ogromnim emisijama“, nosila je energiju neželjenih slika spolovila koje paćenici šalju u privatnim porukama po mrežama. Tunberg je toga bila svesna kad je uzvratila: „Da, molim te, prosvetli me. Možeš da mi pišeš na adresu smalldickenergy@getalife.com.“

FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

Njen odgovor se brzo proširio mrežom i postao jedan od 10 najboljih tvitova svih vremena; dok ovo pišem, ima oko 3,5 miliona lajkova i direktno je podeljen oko 650.000 puta, dok se ovom temom bave mnogi mediji širom sveta, od Indije do Australije.

Postoji direktna veza između mačizma i poricanja klimatske katastrofe. To je rezultat one muškosti koju definišu sebičnost i ravnodušnost, individualizam doveden do ekstrema. Njegova antiteza su briga i delovanje za opšte dobro.

„Muškarci se opiru zelenom ponašanju kao nemuževnom“, glasi naslov jedne reportaže o ovom fenomenu iz 2017. Mačizam i poricanje ekološke krize, kao i savez sa industrijom fosilnih goriva, za desnicu idu u paketu, što je vidljivo od džipova sa prljavim dizelom čiji oblaci tamnog dima izgledaju kao podsmeh klimatskim aktivistima, do američkih republikanaca koji se opiru gotovo svakoj ekološkoj akciji (mnogi od njih imaju ogromne zarade od naftne industrije).

Greta Thunberg
Gretina reakcija je očigledno pogodila Tejta (FOTO: HINA/EPA/Justin Lane)

Gretina reakcija je očigledno pogodila Tejta, koji je 10 sati kasnije na Tviteru objavio pompezni video u kojem je pokušavao da ponovo potvrdi svoju muškost i status dok je brbljao u kućnom ogrtaču, sa cigarom i kutijom za picu kao rekvizitima. Nedugo nakon toga, njega i njegovog brata Tristana Tejta uhapsile su rumunske vlasti u vezi sa teškim optužbama za seksualnu trgovinu. Tejt je trol i budala; sad se navodi da je takođe i makro i silovatelj. Tejt je odbacio sve optužbe.

Reč je o pripadniku ogromne mreže ekstremnih desničara na internetu, koji je banovan sa većine platformi društvenih medija. Ilon Mask ga je vratio na Tviter nedugo pre tvita upućenog Greti.

Nadao se slavi zbog ismevanja Grete; uspeo je da podigne svoju vidljivost baš na vreme da osvane u vestima o hapšenju i optužbama. Mnogi mediji su preneli da se na snimku vidi lokalni brend na kutiji za picu, što je rumunskoj policiji pomoglo da ga locira. U svakom slučaju, da nije maltretirao Gretu Tunberg, vest o njegovom hapšenju i optužbama ne bi tako odjeknula. Hteo je pažnju, dobio je.

Tunberg je 30. ujutro kratko prokomentarisala: „Eto šta se dešava kad ne reciklirate kutije za picu“, poigravajući se sa svojim imidžom u javnosti. Za jedan dan, tvit je dobio 2,6 miliona lajkova. Mimo zabavnog potencijala, čitav incident je poslužio kao ozbiljan podsetnik na kombinaciju mačizma, mizoginije, neprijateljstva prema klimatskim akcijama i klimatskim naukama, i na mračno podzemlje desničarskih likova poput Tejta koji regrutuju bele dečake i mladiće za svoju agendu.

Rebecca Solnit, The Guardian

Za Peščanik prevela Milica Jovanović

Lupiga.Com via Peščanik

Naslovna fotografija: screenshot/Twitter

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

    19.02.2024.

    Marko Tomaš

    LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

    13.02.2024.

    Bojan Tončić

    PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije