SMRT PRIJE PLAĆE

Od početka stečaja preminulo 26 radnika DIOKI-ja

ritn by: Lupiga.Com | 08.02.2018.
SMRT PRIJE PLAĆE: Od početka stečaja preminulo 26 radnika DIOKI-ja
"Svakim danom nas je sve manje, sve više umiremo”, kazao je za Faktograf Zdravko Rumenović, bivši radnik DIOKI-ja, nakon što je pokopao još jednog kolegu iz bivše firme. Naime, točno na dan glasanja u zagrebačkoj Gradskoj skupštini o prijedlogu da se odgode potraživanja Grada za komunalnu naknadu prema poduzećima u stečaju, pa i DIOKI-ju, kako bi radnici prije dobili svoje zaostale plaće, preminuo je Josip Rusek. Kako piše Faktograf, njegovi kolege saznale su za njegovu smrt u srijedu, a pokopan je u petak. Tada je Rumenović shvatio da je više od 20 njegovih kolega iz DIOKI-ja preminulo otkad je firma otišla u stečaj. Naplatu zaostalih potraživanja nisu dočekali. U tekstu se donosi podatak i kako je od preko 900 radnica Kamenskog, njih 123 ušlo u Udrugu Kamensko, a do sada je umrlo šest članica.

"Svakim danom nas je sve manje, sve više umiremo”, kazao je za Faktograf Zdravko Rumenović, bivši radnik DIOKI-ja, nakon što je pokopao još jednog kolegu iz bivše firme. Naime, točno na dan glasanja u zagrebačkoj Gradskoj skupštini o prijedlogu da se odgode potraživanja Grada za komunalnu naknadu prema poduzećima u stečaju, pa i DIOKI-ju, kako bi radnici prije dobili svoje zaostale plaće, preminuo je Josip Rusek.

Kako piše Faktograf, njegovi kolege saznale su za njegovu smrt u srijedu, a pokopan je u petak. Tada je Rumenović shvatio da je više od 20 njegovih kolega iz DIOKI-ja preminulo otkad je firma otišla u stečaj. Naplatu zaostalih potraživanja nisu dočekali.

“Bio sam na sprovodu i samo čujem – otišao je i Božo, Janko… Pa to nije normalno. Prošao sam popis i mogu vam reći da je od 553 radnika vjerovnika 26 umrlo od ožujka 2014. godine, kada su sutkinja i stečajna upraviteljica utvrdile listu radničkih potraživanja. To su sve ljudi u zreloj životnoj dobi. Mlađi su i otišli trbuhom za kruhom, ali stariji su ostali u prilično jadnoj poziciji”, kaže Rumenović.

Umrlo i šest radnica Udruge Kamensko

U tekstu na Faktografu stoji kako nije nikakva novost, niti iznimka otkada je stečajeva u Hrvatskoj da radnici umiru bez da su dočekali svoje zarađene plaće, pa donose podatak kako je od preko 900 radnica Kamenskog, njih 123 ušlo u Udrugu Kamensko, a do sada je umrlo šest članica, kaže Đurđa Grozaj, predsjednica udruge.

“Naša Tereza je umrla, dvije godine sam imala noćne more. Nije nikoga imala, bila je gladna. Dolazila mi je svaki dan na vrata, raspitivala se kada bismo mogle dobiti plaću. Pomagale smo joj kroz udrugu, koliko smo mogle, ali to je ništa. Nije dočekala svoje plaće. Preteški su to stresovi. Nisu samo umirale, neke su i završile na psihijatriji”, rekla je predsjednica Udruge Kamensko, koja je pokrenuta nakon stečaja tekstilne kompanije. Grozaj za Faktograf kaže i kako je izgubila kontakt s mnogima od njih, tako da ne zna što se događalo sa svima nakon brisanja Kamenskog. Naime, krajem prošle godine, nakon prodaje nekretnina – ne samo tvornice kod Trga Franje Tuđmana, nego i prodajnog salona na Britancu za samo 471.000 kuna – stečaj je zaključen i Kamensko je izbrisano iz registra.

Država je, piše Faktograf, odigrala kao i Grad Zagreb u slučaju komunalne naknade - nije se odrekla svojih potraživanja, odnosno poreza i doprinosa tako da su radnicama ostali tek mizerni iznosi. Članice udruge Kamensko, kojima je pripalo tek petnaestak posto potraživanja, po zaključenju stečaja odlučile su tužiti državu i to zbog višegodišnjeg zanemarivanja činjenice da im nisu uplaćivani doprinosi. Traže odštetu, kamate na neisplaćene plaće i – ispriku.

Cijelu priču pročitajte na Faktografu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Srđan Perković


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NAŠA DOBROTA JE VEĆA OD VAŠEG ZLA: Sarajevo će biti, fašizam će proći

  08.09.2019.

  Faruk Šehić

  NAŠA DOBROTA JE VEĆA OD VAŠEG ZLA: Sarajevo će biti, fašizam će proći

 2. TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

  20.08.2019.

  Boba Đuderija

  TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

 3. BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

  16.08.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije