REAKCIJE NA PALJENJE SLIKOVNICE NA DJEČJEM KARNEVALU

„S njima više nikada u povorku!“

ritn by: Lupiga.Com | 05.02.2018.
REAKCIJE NA PALJENJE 'SLIKOVNICE' NA DJEČJEM KARNEVALU: „S njima više nikada u povorku!“
„Dok smo šetali sa svojom djecom i svojim učenicima ni slutili nismo što se kotrlja na kraju kolone. Kako je običaj da se spali krnjo koji predstavlja 'problem za djecu', očekivali smo nešto smiješno kako i dolikuje. Kontrolni iz fizike koja im je preteška, bombone koji kvare zube, budilicu koja ih rano budi kad bi još spavali. Ali da je krnjo kojeg treba spaliti 'Slikovnica o istospolnoj zajednici' tome se ni u najluđim snovima nisam nadala“, piše kolumnistica portala kastela.org. U Kaštelanskoj krnjevalskoj udruzi Poklada gdje uopće ne vide zbog čega se „digla tolika buka“ već poručuju da su svojim činom pokazali kako „nečije stavove i načine života ne treba nametati djeci, kao što se to želi ovom slikovnicom“. „Kada mama mami napravi dijete ili tata tati, mi ćemo za tu dicu napravit poseban krnjeval, bit ćemo im kumovi, a sve slikovnice ćemo tiskati o vlastitom trošku“, rekao je predsjednik udruge Nikola Radić.

Na istom onom portalu koji je Dičjem krnjevalu u Kaštelima, gdje je jučer pred stotinama mališana kao krivac za sve loše u protekloj godini spaljena slikovnica „Moja dugina obitelj“, dao romantičnu notu, sinoć je objavljen i tekst jedne majke koja je sudjelovala u karnevalskoj povorci. 

ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ: Kako se u Kaštelima djecu uči ljubavi i mržnji

„Dok smo šetali sa svojom djecom i svojim učenicima ni slutili nismo što se kotrlja na kraju kolone. Kako je običaj da se spali krnjo koji predstavlja 'problem za djecu', očekivali smo nešto smiješno kako i dolikuje. Kontrolni iz fizike koja im je preteška, bombone koji kvare zube, budilicu koja ih rano budi kad bi još spavali. Ali da je krnjo kojeg treba spaliti 'Slikovnica o istospolnoj zajednici' tome se ni u najluđim snovima nisam nadala“, piše kolumnistica portala kastela.org koja se pita znaju li organizatori karnevala da su zapravo spalili ljudsko pravo, da su izložili djecu nečemu što ne razumiju i koliku su štetu počinili za svako dijete u povorci i za svoj grad.

„Znam da više nikada neću u povorku sa ovakvim organizatorima koji propagiraju netoleranciju i nasilje! Da- NASILJE! Jer spaliti nešto što ne poštujete i što je drugačije od vašeg svjetonazora je čisto nasilje. I to ono najgore vrste kojim učite svoju djecu da rastu u mržnji. Da zapale, zgaze sve što je drugačije od onoga što kaže pop. Ili političar na vlasti. Ili jedna takva organizacija koja je odavno postala degutantna“, zaključuje se u tekstu uz poruku – „Oprostite im djeco, jer ne znaju bolje. Ali su vam pokazali kako se radi da bude gore.“

Kolona Kaštele
Kaštelanska kolumnistica se pita znaju li organizatori da su izložili djecu nečemu što ne razumiju i koliku su štetu počinili za svako dijete u povorci i za svoj grad (FOTO: Facebook/RandomToni)

Da su na kaštelanskom portalu malo reterirali nakon jučerašnjeg izvještaja u kojem je stajalo da je atmosfera na Dičjem krnjevalu bila „vesela“, slikovnica „kontroverzna“ i da se „kiša iz tmurnih oblaka (…) ipak zaustavila taman toliko dugo da (…) male maškarice osude i zapale ovogodišnjeg krnju“, pokazuje i današnji tekst u kojem se osuđuje jučerašnji događaj. 

„Taj čin još jednom je od Kaštela napravio grad – slučaj koji su režirali odrasli ne misleći pri tome kako i koliko to utječe na one koji su se ovog dana trebali samo zabaviti i veseliti u kostimima specijalno pripremljenim za ovu prigodu“, stoji u tekstu.

No, stoga ne reteriraju u Kaštelanskoj krnjevalskoj udruzi Poklada gdje uopće ne vide zbog čega se „digla tolika buka“ već poručuju da su svojim činom pokazali kako „nečije stavove i načine života ne treba nametati djeci, kao što se to želi ovom slikovnicom“.

„Kada mama mami napravi dijete ili tata tati, mi ćemo za tu dicu napravit poseban krnjeval, bit ćemo im kumovi, a sve slikovnice ćemo tiskati o vlastitom trošku“, rekao je predsjednik udruge Nikola Radić za portal kastela.org očito uvjeren da bi netko želio da mu idejni tvorci paljenja slikovnice budu kumovi. On cijelu priču vidi kao svojevrsni rat, jer na pitanje zašto se djecu miješa u „svojevrsne politike“ Radić odgovora – „nismo mi prvi počeli“.

„Mi smo problem, a oni, koji djeci nameću ovakve slikovnice, nisu problem? Zašto malu djecu žele učiti ovakvim stvarima, a ne primjerice, kako vezati špigete, oprati zube, reći 'hvaljen Isus' ili 'dobar dan'“, rekao je Radić i bacio sve svoje „karte“ na stol. 

Kaštele karneval
"Zašto malu djecu žele učiti ovakvim stvarima, a ne primjerice, kako vezati špigete, oprati zube, reći 'hvaljen Isus' ili 'dobar dan'" - komentar je organizatora (FOTO: Facebook/RandomToni)

Isti portal je zatražio komentar i od gradonačelnika Kaštela, Denisa Ivanovića (HDZ), s obzirom da Grad Kaštela sufinancira i događanja tri krnjevalske udruge koje djeluju u Kaštelima, ali iako su razgovarali s njim komentar nisu dobili. No, zato je stigao komentar kaštelanskog SDP-a koji je smjesta iskoristio priliku i za politički obračun pa je istaknuo kako je njima više od samog incidenta neprihvatljiva reakcija kaštelanskog gradonačelnika jer nije osudio ovaj događaj. 

„Poruka koja je ove godine poslana s donjokaštelanskog dječjeg krnjevala je najblaže rečeno zabrinjavajuća. Ako se uzme u obzir da se radilo o poruci koja bi trebala zabaviti djecu, teško je shvatiti poantu spaljivanja 'mama i tata'. Kada je već postojala namjera zabaviti ne djecu nego odrasle, treba reći da krivci za sve loše u ovome gradu sigurno nisu slikovnice“, poručio je lokalni SDP u opširnom priopćenju osuđujući jučerašnji događaj s Dičjeg krnjevala.

Vrijedi spomenuti i kako je administrator Facebook stranice Random Toni, koja je prva objavila video snimku paljenja "slikovnice" i fotografije s Dičjeg krnjevala u Kaštelima, nedugo nakon svoje objave suočen s lažnim prijavama Facebooku. Naime, nekoliko sati nakon što je na toj stranici objavljen video, objavljena je i montaža u kojoj, pod naslovom teksta na jednom internetskom portalu o skandalu u Kaštelima, stoji montirana nacistička uniforma s porukom "“Kad ideš kupit djetetu uniformu za maškare u Kaštelima”. Po prokušanom receptu koristeći rupu u Facebook proceduri i činjenicu da se objave uklanjaju automatizmom, desni ekstremisti su prijavljali stranicu za širenje govora mržnje, koristeći montažu uvrnutom logikom kao dokaz da ta Facebook stranica promiče fašizam, iako ona zapravo samo upozorava na njegove opasnosti. Iz tog razloga administratoru stranice Random Toni ta je društvena mreža dala 30 dana blokade.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/RandomToni

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije