NEGIRANJE

Ako katolici i pravoslavci u BiH nisu pravi Hrvati i Srbi, kako to da su muslimani u Sandžaku pravi Bošnjaci?

ritn by: Lupiga.Com | 19.10.2015.
NEGIRANJE: Ako katolici i pravoslavci u BiH nisu pravi Hrvati i Srbi, kako to da su muslimani u Sandžaku pravi Bošnjaci?
Kako to da je normalno i za svaku pohvalu što se u Novome Pazaru – u kojem se veći dio stanovništva određuje da su Bošnjaci – navija za Bosnu i Hercegovinu više ili jednako nego u Tuzli, a baš se i ne biraju riječi za opis činjenice da se u Mostaru – u kojem se veći stanovništva određuje da su Hrvati – navija za Hrvatsku više ili jednako nego u Rijeci?“, pita se Šarčević.

„Je li u redu, pošteno, iskreno, nelicemjerno, pozdravljati činjenicu da se jedan dio građana Srbije mnogo više raduje uspjehu BiH, susjedne države, nego uspjehu Srbije, svoje države, a prije ili poslije toga se zgražati nad činjenicom da se jedan dio građana BiH više raduje uspjehu Hrvatske ili Srbije, nego Bosne i Hercegovine?“, piše Franjo Šarčević s bosanskohercegovačkog portala Prometej.

Ovo pitanje Šarčević je postavio nakon što je najtiražniji dnevni list u susjednoj zemlji, Dnevni avaz, objavio tekst o inicijativi navijača nogometnog kluba Novi Pazar da se u Srbiji, na Sandžaku, odigra nogometna utakmica između reprezentacije BiH i spomenutog nogometnog kluba. Uz ovu informaciju Avaz je zaključio kako su - „među brojnim navijačima iz BiH i među brojnim prijateljima naše države iz najudaljenijih krajeva svijeta, jedni od najvjerniji oni u Sandžaku! Opšte je poznata činjenica da se pobjede bh. reprezentacije u sandžačkim gradovima slave, ako ne više, onda makar isto kao i u Tuzli, Mostaru, Bihaću, Sarajevu…“

„Kako to da je normalno i za svaku pohvalu što se u Novome Pazaru – u kojem se veći dio stanovništva određuje da su Bošnjaci – navija za Bosnu i Hercegovinu više ili jednako nego u Tuzli, a baš se i ne biraju riječi za opis činjenice da se u Mostaru – u kojem se veći stanovništva određuje da su Hrvati – navija za Hrvatsku više ili jednako nego u Rijeci?“, pita se Šarčević u tekstu o dvostrukim kriterijima, a koji možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: diwan-magazine.com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 2. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

 3. HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

  01.02.2024.

  Brano Mandić

  HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije