NE U NAŠEM GRADU – PODRŠKA ANTI TOMIĆU

Ovakva vrsta nasilja je nedopustiva

ritn by: Lupiga.Com | 02.04.2016.
NE U NAŠEM GRADU – PODRŠKA ANTI TOMIĆU: Ovakva vrsta nasilja je nedopustiva
„Teško se oteti dojmu da je radikalizam ulične desnice, koja već dugi niz godina po splitskim zidovima na najprizemnijem načine ismijava i vrijeđa gotovo sve bolje splitske pisce i kolumniste, danas usklađen s vizijom društva kakvo nudi dobar dio aktualne vlasti“, stoji između ostalog u apelu „Ne u našem gradu!“.

Skupina odgovornih Splićanki i Splićana odlučila je javno reagirati i osuditi fizički napad koji se dogodio ovog tjedna nakon održavanja splitskog festivala priča „Pričigin“ kada su na poznatog književnika i novinara Antu Tomića nasrnula dvojica mladića govoreći mu, između ostalog, da je „jugoslavensko govno“. Policija je uhitila napadače, a oni su nakon saslušanja pušteni na slobodu samo s prekršajnom prijavom za remećenje javnog reda i mira. Policija nije bila toliko učinkovita u prijašnjem napadu na Tomića, kada je prije dvije godine u samom središtu Splita ovom književniku nepoznata osoba istresla kantu fekalija na glavu. Iako je taj napadač snimljen policija nikad nije došla do njega.

„Teško se oteti dojmu da je radikalizam ulične desnice, koja već dugi niz godina po splitskim zidovima na najprizemnijem načine ismijava i vrijeđa gotovo sve bolje splitske pisce i kolumniste, danas usklađen s vizijom društva kakvo nudi dobar dio aktualne vlasti“, stoji između ostalog u apelu „Ne u našem gradu!“ kojeg potpisuju Dragan Markovina, Eugen Jakovčić, Jurica Pavičić, Vladimir Matijanić, Olja Savičević Ivančević, Viktor Ivančić, Heni Erceg, Damir Pilić, Marinko Biškić, Milan Pleština, Damir Pilić, Milivoj Beader, Siniša Labrović, Lana Barić, Mirjana Kučer, Mira Lorger, Ivica Profaca, Dražen Čulić, Nebojša Lujanović, Senka Bulić, Predrag Lucić, Dražen Lalić, Suzana Kunac, Mašenjka Bačić, Mario Lipovac, Miranda Veljačić, Davor Vuković i Boris Dežulović

Njihovu reakciju donosimo u cijelosti:

„Divljački napad na pisca i novinara Antu Tomića, koji je završio s jednim hospitaliziranim čovjekom i još jednom civilizacijskom sramotom koja se odvila u Splitu, pored toga što predstavlja posljedicu atmosfere koja se u društvu sustavno uzgaja, još jednom je ukazao na sramotni nedostatak građanske svijesti. 

Teško se oteti dojmu da je radikalizam ulične desnice, koja već dugi niz godina po splitskim zidovima na najprizemnijem načine ismijava i vrijeđa gotovo sve bolje splitske pisce i kolumniste, danas usklađen s vizijom društva kakvo nudi dobar dio aktualne vlasti. Stoga je teško naći bitnu sadržajnu razliku između optužbi ministra kulture koji je gotovo kompletnu kulturnu scenu proglasio kao agitpropovsku i neojugoslavensku i onoga što su aktualni napadači na Tomića upućivali napadnutom. 

Imajući u vidu da takva usklađenost stavova, u kombinaciji s još uvijek neriješenim slučajem prvog napada na Tomića i činjenicom da se na taj prvi napad gotovo nitko iz političkog života grada i javnih institucija nije oglasio samo proizvodi situaciju u kojoj će se poduzimanje ovakvih napada smatrati bezopasnim, osjećamo građansku i intelektualnu dužnost da na ovakve ispade reagiramo. 

Čineći to želimo pružiti podršku slobodi javne riječi, imenovati nasilje iz mržnje svojim imenom i tražiti takvo sudsko tretiranje ovog poteza, poručiti da je takva vrsta nasilja u našem gradu nedopustiva i na koncu pružiti podršku jednom od najboljih hrvatskih pisaca i čovjeku koji je ostao sam pred bezumljem.“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nikola Predović

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

 2. BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

  14.05.2020.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

 3. GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

  13.05.2020.

  Nataša Škaričić

  GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije