POSLIJE NEVIĐENE SRAMOTE OGLASIO SE I RTS

Kažu da nisu namjerno umontirali „smrznutog“ Vučića u prijenos iz Pariza

ritn by: Lupiga.Com | 14.11.2018.
POSLIJE NEVIĐENE SRAMOTE OGLASIO SE I RTS: Kažu da nisu namjerno umontirali „smrznutog“ Vučića u prijenos iz Pariza
RTS je odbacio navode da su falsificirali događaj nemuštim objašnjenjem kako je urednik prijenosa takozvani „freeze frame“ snimljen ranije htio koristiti u narednim informativnim emisijama, ali da se taj kadar „lošom procjenom“ dežurnog urednika koristio dva puta na način koji „odudara od standarda RTS“.

Dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, pred šefovima država i vlada iz čitavog svijeta, držao povijesni govor u kojem je istaknuo kako se tragovi tog rata nisu izbrisali do danas i kako povijest prijeti da će se nešto slično ponoviti jer nove ideologije manipuliraju vjerom, javni televizijski servis Srbije odlučio se na povijesni korak. Naime, dok je u televizijskom prijenosu trajao Macronov govor Radio-televizija Srbije umontirala je takozvani „freeze frame“, odnosno smrznuti kadar u kojem se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. I to dva puta, u trajanju od po tri sekunde.

Iako se RTS danas ispričao gledateljima i ustvrdio da se radi o nenamjernoj greški, vjerojatnije je kako se ovim potezom željelo lažno prikazati građanima Srbije kako je Vučić bitan faktor na međunarodnoj političkoj sceni i kako su kamere i u tako važnom trenutku kao što je Macronov govor uperene u predsjednika Srbije. Kako piše Autonomija, montažeri RTS-a su uzeli nepomičnu sliku kadra u kojem se Vučić ranije tijekom ceremonije pojavio na sekundu-dvije, pa su ga potom, smrznutog, ubacili u direktan prijenos kako bi ispalo da je Vučić središnja figura na svečanosti. Isti portal primjećuje kako je sve skupa amaterski napravljeno jer se jasno vidi da je slika smrznuta, s obzirom da je primjetno kako se ni Vučić ni osobe oko njega ne pomiču. Ovako dodvoravanje predsjedniku Srbije prvi je primijetio Milan Šarić s N1 televizije koji je snimku objavio na Twitteru. 

RTS je odbacio navode da su falsificirali događaj nemuštim objašnjenjem kako je urednik prijenosa takozvani „freeze frame“ snimljen ranije htio koristiti u narednim informativnim emisijama, ali da se taj kadar „lošom procjenom“ dežurnog urednika koristio dva puta na način koji „odudara od standarda RTS“. 

Inače, mediji u Srbiji ogorčeni su obilježavanjem stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, jer je na ceremoniji odmah u drugom redu iza ruskog predsjednika Vladimira Putina sjedio kosovski premijer Hashim Thaçi, dok je Vučić bio sasvim daleko, na suprotnoj strani. O medijskoj slici u Srbiji možda najbolje govori da je veliki broj medija ovakav raspored nazivao pridjevima kao što su "skandalozno" i "šokantno".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter/RTS

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. ZAKAŠNJELA UZBUNA: Kako je država pucala u sustav socijalnog rada?

  12.07.2019.

  Nataša Škaričić

  ZAKAŠNJELA UZBUNA: Kako je država pucala u sustav socijalnog rada?

 2. U POSJETI KARLU MARXU: Živo je čak i na njegovom grobu

  08.07.2019.

  Predrag Finci

  U POSJETI KARLU MARXU: Živo je čak i na njegovom grobu

 3. PRŽENJE MOZGA: Ratko Mladić - pop ikona tinejdžera u Srbiji

  28.06.2019.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Ratko Mladić - pop ikona tinejdžera u Srbiji

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije