ALKAR NORAC - USRID ČELA!

"Zbog organizatora, na Alki se slavi ratni zločin i sramoti Hrvatska"

ritn by: H.Š. | 03.06.2015.
ALKAR NORAC - USRID ČELA!: "Zbog organizatora, na Alki se slavi ratni zločin i sramoti Hrvatska"
Nakon što je Lupiga prije nekoliko dana obznanila stajalište Viteškog alkarskog društva (VAD), iz kojeg je razvidno kako nemaju nikakvog problema s članstvom osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca, priopćenjem su se oglasili predstavnici udruga Documenta i Građanskog odbora za ljudska prava.

Nakon što je Lupiga prije nekoliko dana obznanila stajalište Viteškog alkarskog društva (VAD), iz kojeg je razvidno kako nemaju nikakvog problema s članstvom osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca, priopćenjem su se oglasili predstavnici udruga Documenta i Građanskog odbora za ljudska prava, tražeći od predsjednice i premijera da odustanu od pokroviteljstva, odnosno predsjedanja Organizacijskim odborom Sinjske alke.

Podsjetimo da je u odgovoru Saboru, koji je trebao biti pokrovitelj Alke, VAD odgovorio kako Norac nije počasni vojvoda niti počasni član, već samo "član Skupštine VAD-a", što, istaknuli su, "nije protivno statutu VAD-a". Zanimljivo je, međutim, da članak 20. rečenog Statuta navodi da se odluka o isključenju članova donosi „ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas”, što, dakle, sada i službeno potvrđuje da VAD smatra kako ubojstvo civila za koje je Norac osuđen ne predstavlja "djelo koje krnji dobar glas".

Iz ovih udruga ističu kako je njegovo "obično" članstvo možda i još upitnije "jer, ono znači da je Norac ovlašten sudjelovati u svakidašnjemu radu Društva (pa, i u upravljanju njime). Očito, Društvo u cjelini smatra da se ratni zločinac kojem je dokazano ubijanje prestravljenih civila istjeranih iz skloništa, egzemplarno ubijanje bar jedne žene, da se o drugim zločinima ne govori (Norac je osuđen na sudovima u Hrvatskoj za dva različita ratna zločina), nije ponašao 'nečasno' u smislu Statuta VAD- a. Takvo društvo može biti organizatorom turističkih atrakcija (za neupućene ili nemoralne), ali doista ne odgovara ni tradicionalnome niti svakidašnjem razumijevanju odrednice viteštvo", navele su udruge u priopćenju, izražavajući nadu da će sinjsko alkarsko društvo - kao i politički i crkveni podržavatelji njegove aktivnosti - jednoga dana shvatiti moralnu nedopustivost svojega sadašnjeg postupka. 

"Do tada preostaje tek pokušaj da se od moralno kompetentnih javnih osoba u Hrvatskoj zatraži bojkot priredbe koja, odlukom organizatora da se solidarizira s Mirkom Norcem, zapravo slavi ratni zločin i sramoti Hrvatsku", zaključuju udruge.

Isti odgovor od premijera i predsjednice ovaj portal bezuspješno traži već nekoliko tjedana. Dosad smo poslali po sedam upita na obje adrese. Iz ureda premijera i dalje čekamo odgovor, dok su nam predstavnici predsjednice samo potvrdili da će predsjednica biti pokroviteljica, ne želeći se pritom očitovati oko Norca. Identičan odgovor jučer su nam poslali i kad smo ih pitali zašto je predsjednica uopće prihvatila pokroviteljstvo ako je Hrvatski sabor pozvan još 2009. godine da bude pokrovitelj Alke i svih popratnih svečanosti, zbog čega je Predsjedništvo Sabora donijelo odluku da se povlači iz svega. Tako će i ovogodišnja Alka, osim moralnog, imati i obilježja političkog skandala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist.hr


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije