LIDIJA DIMKOVSKA

Fašizam otkriva svoje lice i u mladima ispranog mozga

ritn by: MAZ | 12.04.2015.
LIDIJA DIMKOVSKA: Fašizam otkriva svoje lice i u mladima ispranog mozga
"Fašizam je neko vreme po Drugom svetskom ratu bio sakriven i kao nevidljiv, preživeli fašisti su našli utočište u Argentini i drugim zemljama, ali je fašizam još uvek postojao, a u zadnje dve decenije sve više otkriva svoje lice i sve više ga možemo uočiti u oficijelnim vladama i parlamentima, u radikalnoj desničarskoj politici, u organizacijama koje čine mladi ljudi, ali već sa ispranim mozgom, koji tuku strance po metroima i tramvajima. Fašizam je postao ideologija zamotana u celofan, sa lepom demokratskom mačetom, i možemo ga osetiti u svim nacionalističkim govorima, svugde po svetu", izjavila je u intervjuu za portal Mreže antifašistkinja Zagreba pjesnikinja Lidija Dimkovska.

"Nacionalizam naprosto cveta, a deca se susreću s njim još od malih nogu. Radikalni patriotizam, nacionalno busanje u prsa, prebacivanje krivnje drugima, tuđima, besramno nepoštivanje prava manjina i svega što je drugačije - sve je to fašizam. Nacionalizam definitivno otuđuje ljude jedne od drugih", kazala je u intervjuu za MAZ.

I sama je, kaže, ponekad meta nacionalizma. Primjerice, sada, kada u Sloveniji desna politika radikalizira svoja načela, dobila je obavijest od Ministarstva za kulturu, obrazovanje, nauku i sport da joj neće produžiti status slobodne pjesnikinje jer ne piše na slovenskom jeziku. Šest godina to nije bio problem, nastavlja, ali je sadašnja garnitura odlučila da izbriše one koji nisu „pravi“ Slovenci, čak iako ona ima slovenačko državljanstvo.

"Ne mislim da ću početi pisati tematski protiv vlade, ministra itd. Mislim da je angažiranost poezije autentična ako nastane kao suštinska potreba unutrašnjeg bića, kada je egzistencijalna i više povezana sa nesvesnim nego sa svesnim delom naše duše. Niko, pa ni pesnik sam ne može narediti sebi da piše drugačije nego onako kako sam osjeća i misli. Ako shvatimo-doživimo poeziju koju je neko napisao kao angažovanu poeziju, onda je to to. I kada pišemo o svakdanim stvarima u kojima se ogledava stvarnost mi možemo biti angažovani. Ja ionako nisam pesnikinja koju zanima više priroda nego život takav kao što jeste, ili kao što nije", zaključuje.

Cijeli intervju pročitajte na stranicama Mreže antifašiskinja Zagreba.

Lupiga.Com via MAZ

Naslovna fotografija: MAZ


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije