KUPUJTE PROIZVODE DITE!

Nakon trogodišnje borbe, radnici se s ulice vratili u tvornicu

ritn by: Lupiga.Com | 08.06.2015.
KUPUJTE PROIZVODE DITE!: Nakon trogodišnje borbe, radnici se s ulice vratili u tvornicu
Tuzlanska tvornica deterdženata ”Dita” pripremila je proizvodne pogone i u ponedjeljak zvanično kreće s proizvodnjom. Radnici tuzlanske "Dite" široj javnosti u posljednjih nekoliko godina bili su poznati po problemima koje imaju i stalnom učešću na protestima.

Tuzlanska tvornica deterdženata ”Dita” pripremila je proizvodne pogone i u ponedjeljak zvanično kreće s proizvodnjom. Radnici tuzlanske "Dite" široj javnosti u posljednjih nekoliko godina bili su poznati po problemima koje imaju i stalnom učešću na protestima. Ovih dana proteste ispred raznih institucija odlučili su zamijeniti proizvodnjom, piše Abraš Media. Naime, nedavno su uključili mašine i prvi put nakon dužeg perioda počeli da proizvode sredstva za higijenu po kojima su bili prepoznatljivi u BiH i regiji.

"Mi smo obavili razgovore s određenim našim trgovinskim lancima, koje smo zamolili da proizvode 'Dite' stave na police i na taj način pomognemo 'Diti'", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Emina Busuladžić, radnica u "Diti" i predstavnica Sindikata radnika izjavila je za Fenu "da su oni izvršili analizu sirovina i deterdženata te da je sve spremno da u ponedjeljak 8. juna zvanično krenu s proizvodnjom".

"Iz proizvodnje će izaći četiri kvalitetna proizvoda: Blic, Bronhocijev, Fas i Gril", naglasila je ona.

"Radnici su sakupili par tona starog željeza, staru ambalažnu foliju u krugu fabrike i imaju namjeru to prodati, da bi kupili određenu količinu sirovina za proizvodnju", istakla je Busuladžić.

"S obzirom da 'Dita' ima veliku zgradu, odlučili smo da jedan dio damo u zakup, te i na taj način osiguramo sredstva", kazala je ona. Radničke misli okrenute su ka pokretanju proizvodnje i Skupštini povjerilaca, a niko od njih oko tridesetak angažovanih nema potpisan ugovor s preduzećem.

"Nama je najvažnije da omasovimo proizvodnju i da pokažemo da 'Dita' može raditi. Očuvali smo fabriku u minule tri godine i nismo dozvolili da se iz nje iznese šaraf", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite".

"Samo kupovina naših proizvoda je garant opstanka preduzeća. Otkako na tržištu nema proizvoda 'Dite', odgovorno tvrdim kako su cijene počele divljati i kako je kvalitet u padu. Mi ćemo se na tržište vratiti najkvalitetnijim proizvodima. Nadamo se da će to kupci prepoznati", kaže Nedžad Gavranović, šef prodaje.

Predstavnica Sindikata je najavila da 30. juna zasjeda Skupština povjerilaca "Dite", koju čine radnici, banke, dobavljači, državne institucije, na kojoj se odlučuje o sudbini Dite za period koji predstoji.

"Mi pokrećemo proizvodnju da pokažemo da 'Dita' može da radi, da bismo i povjeriocima dali jasnu poruku", poručila je Busuladžić.

Lupiga.Com via Abraš media

Naslovna fotografija: Tuzlanski list

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije