HRVATSKO PRAVOSUĐE

Kolcima zatukli starca na pravoslavni Božić i dobili samo godinu dana zatvora

ritn by: M.S. | 25.11.2016.
HRVATSKO PRAVOSUĐE: Kolcima zatukli starca na pravoslavni Božić i dobili samo godinu dana zatvora
Samo godinu dana zatvora nepravomoćnom presudom dobili su Dražan (54) i Stipe Bulj (55) za ubojstvo Jovana Borovića, 64-godišnjaka iz Suhača kod Sinja. I to nakon 18 godina koliko je prošlo otkako su na pravoslavni Božić 1998. godine kolcima pretukli bespomoćnog starca na pragu njegove kuće.

Samo godinu dana zatvora nepravomoćnom presudom dobili su Dražan (54) i Stipe Bulj (55) za ubojstvo svog susjeda, Jovana Borovića, 64-godišnjaka iz Suhača kod Sinja. I to nakon 18 godina koliko je prošlo otkako su na pravoslavni Božić 1998. godine kolcima pretukli bespomoćnog starca na pragu njegove kuće.

„A što da vam kažem, ne može žalosnije i tužnije biti nego što jest. Koje su se sve manipulacije radile u ovih 18 godina otkad su mi oca ubili nije ni čudo da je ovakva presuda donesena“, rekla je jučer Rosanda Macan, kći pokojnog Borovića, za Slobodnu Dalmaciju. U tekstu se podsjeća kako su dvojica rođaka Bulj i Zdravko Bašić Štef koji je te večeri bio s njima, već osuđeni svaki na po godinu dana zatvora u veljači 2011. godine, no Županijski sud je ukinuo tu presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje pred drugim sucem. Jedna od svjedokinja u postupku izjavila je kako je prije napada na Borovića čula Dražana Bulja kako govori "da ide u Srba napraviti reda". Njih su se dvojica, kako su iskazali svjedoci, ranije verbalno sukobila, a za Borovića su svjedoci govorili kako je bio dobar čovjek i živio u dobrim odnosima sa suseljanima.

„Sve ove godine okrivljeni su radili na tome da se cila priča razvodni i u tome su uspili. Ovo šta su dobili je praktično ka da su nekažnjeni jer je sve ove godine pet sudaca tribalo da osudi ljude koji su na pragu tuđe kuće umlatili čovika. Pa šta su oni imali raditi tu večer tamo? Tužna i razočarana sam. A šta se tiče ove sutkinje (Tea Budimlić - op.a.) koja je donila presudu, bilo bi nepravedno i nepošteno da kažem bilo šta protiv nje, ona je naslijedila i predmet i sve izjave i vjerojatno je morala suditi tako kako je sudila“, razočarano za Slobodnu govori kći pokojnika.

Pravda
Zbog moguće zastare pitanje je hoće li osuđeni uopće odslužiti čak i ovako malu kaznu (FOTO: Flickr/JamesCridland)

Općinsko državno odvjetništvo najavilo je podnošenje žalbe, a na presudu će se vjerojatno žaliti i osuđena dvojica rođaka Bulj, dok je novom presudom donesenom prije neki dan trećeoptuženi Bašić Štef oslobođen krivnje. Nove žalbe produljit će tako ovu sudsku trakavicu za ubojstvo – definirano u tužbi kao kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom – do daljnjeg, pa bi tako sve moglo završiti i zastarom koja će nastupiti 2020. godine kako se navodi u tekstu. Inače, drugooptuženi Dražan Bulj je brat Ivana Bulja, osuđenog za teško ubojstvo i silovanje mlade Sinjanke Anđele Bešlić, a koji bi na slobodu trebao izaći 2024. godine.

„Rođaci Bulj osuđeni su, stoji u izreci presude, zbog toga što su 7. siječnja 1998. godine oko ponoći u mjestu Suhaču, zaselak Bulj, zajednički u nakani da Jovana Borovića teško tjelesno povrijede, istog više puta udarali drvenim kolcima po cijelom tijelu, uslijed čega je imenovani zadobio oguljotine kože lica i lijeve uške, razderno-gnječnu ranu glave, lijeve šake i leđa te prijelom lijeve lakatne kosti, petog rebra obostrano i prijelom baze lubanje, koje ozljede su teške naravi, a koje ozljede i u svom zbiru predstavljaju tešku tjelesnu ozljedu, zbog čega se kod oštećenog nakon traume razvila obostrana bazalna gnojna upala pluća, uslijed čega je Jovan Borović 4. veljače 1998. preminuo u Kliničkoj bolnici u Splitu“, stoji u presudi, a cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije