FESTIVAL "KALIBAR"

Prvi zadarski festival književnosti, peti put

ritn by: Lupiga.Com | 21.09.2017.
FESTIVAL "KALIBAR": Prvi zadarski festival književnosti, peti put
Peto izdanje KaLibar bestiVala, jedinog zadarskog književnog festivala, ove godine će se održavati od 21. do 23. rujna, i to na dvije gradske lokacije.

Peto izdanje KaLibar bestiVala, jedinog zadarskog književnog festivala, ove godine će se održavati od 21. do 23. rujna, i to na dvije gradske lokacije.

Organizatori najavljuju kako će program KaLibar bestiVala prvoga dana u 19 sati u svetom Dominiku otvoriti projekcija poetsko-eksperimentalnoga filma „Spomenik“, koji propituje današnju svrhu devet masivnih spomenika žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Redatelj filma, Igor Grubić, za njega je dobio HT nagradu MSU, a s njim će nakon projekcije razgovor voditi Adrijana Vidić.

"Slijedi dio programa posvećen Nagradi Post scriptum za književnost na društvenim mrežama. Tu jedinstvenu nagradu je 2016. godine pokrenula Udruga Kultipraktik, a na KaLibar bestiValu se predstavljaju naslovi koji na temelju nje nastaju. Ove je godine to slučaj s knjigom 'Nekoga moramo voljeti (kako na webu, tako i na zemlji)' prošlogodišnjega dobitnika, Hrvoja Marka Peruzovića, a predstavit će se i dobitnik nagrade za 2017. godinu, Bojan Krištofić, čija će knjiga sastavljena od Facebook zapisa tek nastati", stoji u festivalskoj najavi.

Program, prvog dana festivala, u četvrtak, zaključuje Boris Rašeta, a njegovu će knjigu „Staljinovi ubojice, Tito i Krleža“ predstaviti Kruno Lokotar. Zanimljivo je primijetiti kako će Rašeta, poslije predstavljanja, biti prvi sudionik prvog zadarskog Spikigina, ciklusa pripovijedanja priča nalik splitskom Pričiginu, kojeg je u Zagrebu pokrenuo upravo Lokotar, a kroz koji su prošla brojna poznata lica koja imaju što za ispričati.

Kruno Lokotar Pero Kvesić
Kruno Lokotar u razgovoru s književnikom Perom Kvesićem tijekom prošlogodišnjeg festivala (FOTO: KaLibar bestiVal)

"Drugi festivalski dan se iz svetog Dominika seli u Almayer Art & Heritage Hotel, gdje se spaja s projektom književnih predstavljanja Udruge ZaPis, 'Libri u korti'. Stanislava Nikolić Aras će razgovarati sa Sanjom Baković, autoricom zbirke poezije 'Plovna mjesta', i Nadom Topić koja je napisala zbirku poetske proze 'Male stvari'. Zatim će se publici predstaviti knjiga '4 brave' Željke Horvat Čeč, koja se smatra hrvatskim ekvivalentom 'Velike bilježnice' Ágote Kristóf, a prvi put će se na KaLibru predstaviti Zadranka Martina Vidaić s novom knjigom poezije 'Tamni čovjek Birger'. Program u petak završava predstavljanjem knjige 'Slučaj plaža' svestranoga bračkog umjetnika i autora dvadesetak naslova, Ivice Jakšića Čokrića Puke", najavljuju organizatori. 

Trećeg se dana festival ponovno vraća u prostor svetog Dominika, a tamo će svoj rad prezentirati udruga ZaPis, koja slavi već osmu godinu djelovanja i petu godinu organiziranja Kalibra. Uz Zapisove autore nastupom će se predstaviti i Udruga za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti DADAnti iz Splita, dok će poeziju uz svirku i performanse predstaviti i prvak hrvatske slam poezije, Roberto Vodanović Čopor i ZaPisov doajen Mario Padelin.

"Zadranima dobro poznat sugrađanin, Mirko Jamnicki Dojmi, u razgovoru sa Stanislavom Nikolić Aras predstavit će svoju zbirku poezije 'Cepelin nad Zadrom'. Književni dio programa će završiti gostovanjem Ivice Prtenjače koji će predstaviti novi roman 'Tiho rušenje'. Roman će predstaviti Želimir Periš, nakon čega će autor biti učesnik još jednog mini-Spikigina. Festival će koncertom zatvoriti Kriptidi, zadarska glazbena atrakcija", zaključuje se u najavi KaLibar bestiVala, koji se izvodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zadra i Zadarske županije. Detaljan raspored i arhivu događanja možete pronaći na službenoj stranici i na Facebook stranici festivala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: festival KaLibar


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije