S LUPIGOM U BIRTIJI

Večeras nam gostuje Marko Tomaš. Dođite!

ritn by: I.K. | 08.12.2018.
S LUPIGOM U BIRTIJI: Večeras nam gostuje Marko Tomaš. Dođite!
S Lupigom u birtiji - u eminentnom No Sikiriki club-baru, na adresi Nova cesta 88, s početkom u 20 sati - subotnju večer će provesti Marko Tomaš, pjesnik i prozaik iz Mostara, koji iza sebe ima desetak zbirki pjesama, među kojima nekoliko njih bilježi status kultne literature u nevelikom balkanskom krugu poeziji posvećenih čitatelja. S autorom knjiga "Zbogom fašisti", "Crni molitvenik", "Regata papirnih brodova", "Odrastanje melankolije", "Kolodvor i paranoja" ... razgovarat ćemo o njegovoj poeziji, koju će uz autora govoriti glumac Milivoj Beader, kao i o brojnim zanimljivim književnim i svakodnevnim temama. Svi su dobrodošli, cijena ulaznice nula kuna. Ružno ponašanje u kafani strogo je strogo zabranjeno i kažnjava se udarcem s bijele točke.

S Lupigom u birtiji - u eminentnom No Sikiriki club-baru, na adresi Nova cesta 88, s početkom u 20 sati - subotnju večer će provesti Marko Tomaš, pjesnik i prozaik iz Mostara, koji iza sebe ima desetak zbirki pjesama, među kojima nekoliko njih bilježi status kultne literature u nevelikom balkanskom krugu poeziji posvećenih čitatelja.

Također, Tomaš je autor uzbudljive biografske knjige o legendarnom jugoslavenskom odnosno bosanskohercegovačkom nogometašu, treneru i sportskom radniku Ivici Osimu te osnivač i urednik književnog časopisa Kolaps, osnivač Alternativnog instituta u Mostaru, suradnik u brojnim kulturnim inicijativama od Mostara, preko Sarajeva i Zagreba, do Ljubljane i Beograda.

Marko Tomaš rođen je 19. prosinca 1978. godine u Ljubljani, osnovnu školu pohađao je u Mostaru i Somboru, gdje je završio i gimnaziju. Studirao je u Mostaru, glavnom među njegovim gradovima, a kraće ili duže vrijeme živio je i u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu. Surađuje s cijelim nizom domaćih i inozemnih medija, a na Lupigi ispisuje svijetle stranice svoje Paranoje.

Najbolji prijem publike Tomaševe pjesme zasigurno imaju kod beogradske publike, gdje su njegove književne tribine iznimno posjećene, a stihovi njegovih pjesama, poput onih iz uspješnice "Jebi se Nina", mogu se naći na zidovima beogradskih zgrada, uobličene u grafite.

S autorom knjiga "Zbogom fašisti", "Crni molitvenik", "Regata papirnih brodova", "Odrastanje melankolije", "Kolodvor i paranoja" ... razgovarat ćemo o njegovoj poeziji, koju će uz autora govoriti glumac Milivoj Beader, kao i o brojnim zanimljivim književnim i svakodnevnim temama. Ukoliko nemate isplaniranu subotu, preporučujemo vam kulturno uzdizanje uz Marka Tomaša, pivo, rakiju, vino i sve što već klizi niz grlo uz Tomaševe pjesme.

Nakon kratkog i nadajmo se zanimljivog službenog dijela, uslijedit će i onaj zanimljiviji, neslužbeni dio večeri, u kojem ćemo se družiti s Tomašem, a dozvoljen je i međusobni razgovor posjetitelja tribine, koji će teći uz glazbu po izboru našeg gosta, a kasnije, ako se kojim slučajem i ne daj bože podnapijemo, i uz glazbu po izboru DJ Genge, jednog od najboljih nerealiziranih zagrebačkih DJ-a i vlasnika našeg omiljenog svratišta.

Svi su dobrodošli, cijena ulaznice nula kuna. Ružno ponašanje u kafani strogo je strogo zabranjeno i kažnjava se udarcem s bijele točke.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije