DRUGOVI USPJELI SMO

„Crowdfundali smo se! I hvala vam na tome!“

ritn by: A.B. | 23.12.2016.
DRUGOVI USPJELI SMO: „Crowdfundali smo se! I hvala vam na tome!“
Forum.tm skupio je 10.000 dolara od više stotina čitatelja i dokazao – još nas ima. Priču iz prve ruke objavljuje Hrvatsko novinarsko društvo.

Krenuli su skromno, tražeći iznos od 5.000 dolara, i skupili ga za tek nešto više od 24 sata. Nakon mjesec dana kampanje zagrebački portal Forum.tm dobio je podršku više stotina svojih čitatelja koji su preko Indiegogo platforme uplatili 9.000 dolara, i još 1.000 izravno na račun redakcije smještene u skromnim prostorima na Trešnjevci. 

„Kao dežurni pesimist u redakciji uspio sam spriječiti dežurne optimiste da ljestvicu postavimo visoko. Umjesto 10.000 ili 7.000 američkih dolara tražili smo skromnijih 5.000, a očekivali – koliko bude. Prvi cilj koji smo zacrtali bio je da se ne osramotimo. Mislim da danima ne bih izlazio iz kuće da smo prikupili 250 dolara, jer bi onda svi ti narod.hr-ovi, banci i kuljiši s razlogom mogli reći: evo dokaza da ih nitko ne čita i da ne vrijede ništa! Dogodilo se, međutim, nešto potpuno suprotno“, rezimira glavni urednik Forum.tm-a, Goran Borković.

Goran Borković
"Prvi cilj koji smo zacrtali bio je da se ne osramotimo" - Goran Borković (FOTO: Lupiga.Com)

Iznos koji su skupili pomoći će im da prežive nekoliko mjeseci i za njih je respektabilan, kaže, i dodaje kako nije bilo važno samo to.

„Još je važnije da smo doznali kako postoji više stotina ljudi iz 21 države kojima u ovim izuzetno teškim vremenima nije bilo teško izdvojiti koji dolar za nas. Hvala im svima, bez obzira na donirani iznos“, javno se zahvalio glavni urednik ovog zagrebačkog portala. 

Iskazali su se i kolege novinari, napominje se, pa je svih petoro novinara redakcije Forum.tm-a gostovalo na televizijama, radijima, u novinama, na portalima – bez ikakve promišljene medijske strategije. Čak su se pogrešno reklamirali kao prvi medijski crowdfunding, priznaje Goran Borković, napominjući kako je bilo sličnih pokušaja i ranije, iako puno skromnijih.

forum_crowdfundingSlogan za kampanju jasno se naslanja na na Thompsonovu uspješnicu „Lijepa li si“ (FOTO: Facebook/Forum.tm)

„Da ne bude sve tako blistavo, treba reći kako ovakvi brzinski i kratkoročni modeli financiranja nisu niti smiju biti rješenje za financiranje medija, podjednako neprofitnih kao i komercijalnih. Država mora izraditi model sustavne institucionalne potpore neprofitnim medijima, posebno nakon globalne ekonomske krize i s njom povezane krize medija, a naročito nakon onog debakla od Hasanbegovićeva ministarskog mandata. Da se spasi što se još spasiti da. Premda, sudeći prema prvim potezima ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, oporezivanju autorskih honorara i Vladinu prijedlogu raspodjele sredstava od igara na sreću, nemamo se čemu nadati. Prije izbora – usta puna neprofitnih medija, poslije izbora – nastavak Hasanbegovića drugim sredstvima“, zaključuje Borković.

Kako je krenulo, za ovakvim metodama preživljavanja morat će krenuti i drugi neprofitni mediji – neće biti drugog izbora, iako uspjeh u ovom slučaju nije rješenje – kako je zaključio Borković. Rješenje bi bio uređen sustav potpora medijima, no izgleda kako ni ova Vlada nema ambicija urediti medijski sektor jer, poznato je već – lakše se trguje u mutnim vodama.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Forum.tm


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije