DOKUKINO KIC

Najbolji europski dokumentarci na vikend repertoaru

ritn by: I.F. | 13.12.2019.
DOKUKINO KIC: Najbolji europski dokumentarci na vikend repertoaru
Od 13. do 15. prosinca na repertoaru Dokukina KIC je pet filmova nominiranih za ovogodišnje Europske filmske nagrade u kategoriji najboljeg dokumentarca, među njima i kino pretpremijere hitova "Putinovi svjedoci", "Selfie" i "Medena zemlja". U petak od 21 sat prikazuje se subverzivni politički dokumentarac "Putinovi svjedoci" slavnog Vitalija Manskog o Putinovu usponu na moskovsko prijestolje. U najnovijem dokumentarcu Manski se vraća arhivskoj građi koja postaje dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinova dolaska na vlast, njegova naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine. Tu je i najuspješniji balkanski dokumentarac godine "Medena zemlja" makedonskog redateljskog dvojca Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova o sredovječnoj medarici Hatidži koja živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom planinskom mjestašcu.

Od 13. do 15. prosinca na repertoaru Dokukina KIC naći će se ukupno pet filmova koji su nominirani za ovogodišnje Europske filmske nagrade u kategoriji najboljeg dokumentarca. Među tih pet su i kino pretpremijere hitova "Putinovi svjedoci", "Selfie" i "Medena zemlja".

Reviju u petak, 13. prosinca u 19 sati otvara film "Selfie" Agostina Ferrentea, koju opisuju kao gorko-slatku teen razglednicu iz srca napuljske mafije. Istog dana u 21 sat zakazana je projekcija subverzivnog političkog dokumentarca "Putinovi svjedoci" kojeg potpisuje slavni Vitalij Manski. Film govori o Putinovu usponu na moskovsko prijestolje s kojeg ga već dugi niz godina nitko ne može skinuti. U svom najnovijem dokumentarcu Manski se vraća arhivskoj građi koja postaje, citiramo, "dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinova dolaska na vlast, njegova naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine".

U subotu, 14. prosinca u 19 sati na rasporedu je najuspješniji balkanski dokumentarac godine "Medena zemlja" makedonskog redateljskog dvojca Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova o sredovječnoj medarici Hatidži koja živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom planinskom kraju.

Program se nastavlja u 21 sat uz doks "Delphine i Carole" francuske redateljice Callisto McNulty. "Mitska glumica Delphine Seyrig i video-pionirka Carole Roussopoulos 1975. godine osnovale su feministički video-kolektiv 'Les Insoumuses'. Kroz portret ovih dviju neustrašivih suradnica Delphine i Carole pomno bilježi period "začaranog" feminizma 1970-ih koji", kako navode iz Dokukino KIC-a, "karakteriziraju zajedljivi, sarkastični humor kao oružje za uništenje patrijarhata, razigrani radikalizam i kreativna energija".

Program završava u nedjelju, 15. prosinca u 19 sati s projekcijom povijesnog eseja "Heimat je prostor od vremena" Thomasa Heisea. Neobični film nam, kroz prizmu autorove poprilično složene genealogije, nudi uvid u stotinu godina vrlo teške njemačke povijesti. Thomas Heise je inače nedavno gostovao u Zagrebu na Human Rights Film Festivalu, a u filmu mapira povijest četiriju generacija vlastite obitelji - od Prvoga svjetskog rata, preko nacističke vladavine i života u Istočnoj Njemačkoj pod budnim okom Stasija, pa sve do pada Berlinskog zida.

Više informacije pronađite na službenoj stranici Dokukina KIC.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Press Dokukino

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije