BIROKRATSKO LUDILO

Kako su prvašićima zagorčali polazak u školu

ritn by: Lupiga.Com | 12.06.2015.
BIROKRATSKO LUDILO: Kako su prvašićima zagorčali polazak u školu
Za dvadeset i dvoje djece osnovna škola u koju idu osigurat će produljeni boravak, a 15 šestogodišnjaka nakon nastave izbacit će na cestu - jer žive s pogrešne strane Velikopoljske ulice.

„Dok mnogi roditelji u Hrvatskoj s nestrpljenjem iščekuju da njihovi upravo upisani prvašići na jesen sjednu u školske klupe, petnaestak obitelji iz zagrebačkog naselja Veliko Polje ostalo je šokirano kada su shvatili da će zbog besmislenih prepucavanja gradova Zagreba i Velike Gorice njihova djeca doslovno završiti na ulici. Za dvadeset i dvoje djece osnovna škola u koju idu osigurat će produljeni boravak, a 15 šestogodišnjaka nakon nastave izbacit će na cestu - jer žive s pogrešne strane Velikopoljske ulice“, piše T-portal

Naime, škola u Velikoj Mlaki u koju su djeca upisana administrativno pripada Velikoj Gorici, a taj je grad osigurao nastavnika koji će ostati s prvašićima do pet sati poslijepodne, kada im se roditelji vrate s posla. Osigurano je to samo za djecu s područja koje potpada Velikoj Gorici, no djeca koja su iz Velikog Polja, kojeg samo druga strana ulice dijeli od Velike Mlake, nisu te sreće. Njihove kuće teritorijalno spadaju pod Grad Zagreb, koji ne želi platiti nastavnika, dok pravila ne dopuštaju roditeljima da sami plate učitelja. Iako su prethodno roditelje uvjeravali da neće imati ovakvih problema, o razvoju situacije obaviješteni su tek krajem prošlog tjedna, prekasno da bi djecu prebacili u neku od zagrebačkih škola. 

„Očajna sam i ne znam što da radim. Slutila sam da bi se ovako nešto moglo dogoditi i tražila sam da upišem dijete u neku od škola u Novom Zagrebu, čiji je dio i Veliko Polje. Ali rečeno nam je da je naše upisno područje Osnovna škola Velika Mlaka i da se moramo upisati u nju“, rekla je za T-portal majka jednog prvašića, koja se našla uz nezavidnoj situaciji, jer davanje cijele plaće nekome da joj čuva dijete nakon škole drži besmislenim. 

Ukoliko se gradovi ne dogovore i omoguće svoj djeci koja će dijeliti školske klupe da borave u školi dok im majke i očevi ne završe s poslom, ogorčeni roditelji spremaju se podići tužbu zbog diskriminacije.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist.hr


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SDP-OVA NEVOLJA: Zlatko Komadina, politička antiličnost godine

  27.12.2018.

  Ivica Đikić

  SDP-OVA NEVOLJA: Zlatko Komadina, politička antiličnost godine

 2. PARANOJA MARKA TOMAŠA: Prevareni smo

  26.12.2018.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: Prevareni smo

 3. PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

  04.12.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije