ANTIFAŠISTIČKA LIGA PREDSJEDNICI GRABAR-KITAROVIĆ

„Ugledajte se na Angelu Merkel“

ritn by: Hrvoje Šimičević | 23.04.2015.
ANTIFAŠISTIČKA LIGA PREDSJEDNICI GRABAR-KITAROVIĆ: „Ugledajte se na Angelu Merkel“
"Smatramo da je otvoreno i ustrajno zastupanje vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam i nastao, jedini put da se oružani sukobi i ratovi isključe kao mogući oblik rješavanja konflikta interesa među državama", poručuju iz Antifašističke lige.

Antifašistička liga Republike Hrvatske odaslala je otvoreno pismo predsjednici, premijeru i šefu Hrvatskog sabora, u kojem se ukazuje na nužnost obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad nacizmom, nakon što su ove institucije, poglavito Ured predsjednice, odbili poziv organizatora da sudjeluju na moskovskoj paradi. Umjesto njih, Hrvatsku će predstavljati veleposlanik u Ruskoj federaciji

Iz Antifašističke lige podsjećaju kako je SSSR imao presudnu ulogu u pobjedi protiv nacizma, podnijevši pritom najveće ljudske žrtve. Dodaju kako to ni na koji način ne opravdava mnoge manje časne političke i vojne poteze države koje više nema, pa ni današnje akcije Rusije prema Krimu i Ukrajini, kao što se time ne opravdavaju slični postupci ostalih članica antihitlerovske koalicije tijekom zadnjih 70 godina.

"Smatramo da je otvoreno i ustrajno zastupanje vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam i nastao, jedini put da se oružani sukobi i ratovi isključe kao mogući oblik rješavanja konflikta interesa među državama. Ali, da danas uopće možemo zagovarati te vrijednosti trebalo je, uz ogromne žrtve, izvojevati pobjedu, čija 70. obljetnica se obilježava vojnom paradom ove godine u Moskvi", poručuju iz Antifašističke lige.

Priznaju kako vojna parada možda nije najbolji način obilježavanja pobjede nad jednim zločinačkim sistemom čiju srž je činila militarizacija društva, posebno u današnjim okolnostima. No, zato bi, kažu, hrvatska predsjednica mogla slijediti primjer njemačke kancelarke Angele Merkel koja neće sudjelovati na paradi, ali će položiti vijenac na Grob neznanog vojnika u Moskvi.

"Pogotovo uzevši u obzir doprinos hrvatskih antifašista pobjedi nad nacizmom i fašizmom. To je dug prema onima koji su vrijednosti antifašizma obranili u prošlosti i zalog da te vrijednosti ponovo ne budu ugrožene u budućnosti", zaključuju iz Antifašističke lige.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PRŽENJE MOZGA: A ti? Za šta živiš?

  04.09.2018.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: A ti? Za šta živiš?

 2. SAVRŠENA UVERTIRA ZA NOVI PAKAO: Devedeset i druga vratit će se opet

  26.08.2018.

  Faruk Šehić

  SAVRŠENA UVERTIRA ZA NOVI PAKAO: Devedeset i druga vratit će se opet

 3. SLUČAJ ZAPREŠIĆ: Kako politički preživjeti prepoznatu manu mozga?

  23.08.2018.

  Nataša Škaričić

  SLUČAJ ZAPREŠIĆ: Kako politički preživjeti prepoznatu manu mozga?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije