XENIA
Kino
REDATELJ: PANOS H. KOUTRAS

Film novog grčkog bizarnog vala

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2014. | trajanje: 134 minute
uloge: Kostas Nikouli, Nikos Gelia, Yanis Stankoglou, Marissa Triandafyllidou, Aggelos Papadimitriou, Patty Pravo, Romana Lobbats
žanr: drama
produkcija: Synthetic Films, Wrong Men, Movie Partners in Motion Film, Entre Chien et Loup
scenario: Panos H. Koutras, Panagiotis Evangelidis
redatelj: Panos H. Koutras
ritn by: Marko Stojiljković | 21.04.2015.
XENIA: Film novog grčkog bizarnog vala
XENIA: Film novog grčkog bizarnog vala
Sama reč “xenia” se slobodno prevodi kao gostoljubivost. Vodi poreklo iz antičkog doba i navodno je temelj grčke kulture. Recimo, kao u Grku Zorbi, dobri ljudi, ma kako siromašni bili, uvek će pomoći nekom putniku-namerniku, nekome kome je ta pomoć potrebna. U realnosti se to da sporiti, “xenia” je namenjena gostima koji plaćaju, dok je za neke druge strance, emigrante, sezonske radnike i manjine situacija uglavnom izgledala suprotno. Ksenofobija je takođe reč grčkog porekla i nije samo stvar u krizi koja već godinama drma grčko društvo. Čuo sam dosta stravičnih priča čak i iz tzv. “zlatnih godina”, ne želim ih prepričavati, Panos Koutras će to sa ovim filmom učiniti umesto mene, bolje i direktno sa terena.

Naši junaci su braća Danny (Nikouli) i Odysseas zvani Ody (Gelia), od grčkog oca koji ih je napustio i odnedavno pokojne albanske majke sa kojom su odrasli. Oni u svojoj zemlji nemaju papire i pravo boravka, pa hitno moraju pronaći oca kako bi taj problem rešili. Danny je petnaestogodišnjak, ne baš dečak, ali ne još ni muškarac, pritom još i veoma gay, na način da sve na njemu, od odeće do frizure prosto vrišti “gay pride”. Tri godine stariji Ody je njegova suprotnost, ozbiljan, skroman i povučen. Pritom ima nesvakidašnji talenat: glas kojim može osvojiti lokalnog “Idola”. Njihov put će ih voditi i u pravcu oca koji živi u Solunu (i navodno je jako bogat) i u pravcu audicije za pomenuti šou.

Put svakako neće biti gladak, pošto su obojica teška sirotinja i “pogrešne” nacionalnosti u društvu koje je jako skrenulo udesno, a Danny je pritom i “pogrešne” seksualne orijentacije i to čak potencira. “Izgledaš kao gay, to je još i gore nego da izgledaš kao Albanac”, reći će mu brat. Ono što Dannyja određuje u filmu je jedna druga stvar: on je bazično klinac koji pokušava da izgradi svoj identitet iz reklo bi se serijskih sastavnih delova, i u svojoj naivnosti veruje da će ga pištolj koji nosi i kojim povremeno maše zaštititi od nasilja na koje naleće.

Kao što vidimo, priča je potpuno tipična, kombinacija socijale, identitetskih pitanja, filma ceste i filma o odrastanju, pa na tom planu nećemo videti ništa spektakularno novo. Naprotiv, razvoj događaja će biti veoma predvidljiv. Pritom, "Xenia" traje neka dva sata, što je svakako previše, ali se za to iskupljuje prilično efektnim kontrastima surove realnosti sa “camp” momentima i muzičkim sekvencama. Muzika koja u filmu igra značajnu ulogu nije previše rabljena na velikom platnu. U pitanju je evrovizijski trash-pop, pre svega italijanska pevačica Patty Pravo na čijoj su muzici momci odrasli, uz dodatke autentičnog grčkog pop zvuka. "Xenia" će otvoreno koketirati i sa nadrealizmom, pre svega u vidu džinovskog belog zeca (nemaštovito preuzet štos iz Donnie Darka), ali ti momenti će se činiti kao višak.

Ono što popravlja utisak je gluma, pre svega dvojice glavnih glumaca. Obojica su debitanti, ali vrlo nadareni, predani i hrabri. Nikouli briljira kao Danny. Iako je lik dosta tipično napisan, mladi glumac uspeva da prebaci fokus na određene detalje tako da to ne izgleda ni ravno ni karikaturalno. Gelia, čiji je lik više “low key”, uspešno ga prati i podržava. Na solidnom nivou je i vizuelni identitet filma, uglavnom u toplim mediteranskim tonovima.


Talentirani debitant Kostas Nikouli (FOTO: screenshot)

Grčki filmovi nisu retkost na svetskim festivalima. Od "Dogtootha" (2009.) do "Miss Violence" (2013.), moguće je govoriti o grčkom novom (bizarnom) valu, možda čak i o umetničkom pokretu. Pored bizarnosti i vremenske korelacije, njihova zajednička tačka je promišljanje krize u društvu, koja se od ekonomije širi u sve pore i aspekte svakodnevnog života. "Xenia" isto ima festivalski pedigre, premijera je održana u Cannesu prošle godine, uz nominacije za “Queer Palmu” i u kategoriji “Un certain regard”.

Ne bi, međutim, bilo najpametnije "Xeniu" gledati isključivo iz konteksta nove grčke bizarnosti, iako ima i bizarnosti i socijalnog komentara. U pitanju su ipak tonalno sasvim drugačiji filmovi. I pored nešto mračnijih pod-tonova, "Xenia" je ipak daleko veseliji i pozitivniji film. I sasvim solidan, moram dodati, bez obzira što je priča već mnogo puta ispričana i što nam ne donosi mnogo toga novog.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pyramide Distribution


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije