Dvd
REDATELJ: IVAN RAMLJAK, MARIO KOVAČ I KREŠIMIR PAUK

U kandžama velegrada

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2003. | trajanje: 58 min
uloge: Boris Ivković, Ana Franjić, Mario Kovač, Krešimir Pauk i tko je god stigao
žanr: trash kung fu akcija
produkcija: .
redatelj: Ivan Ramljak, Mario Kovač i Krešimir Pauk
ritn by: jelena | 26.03.2004.
U kandžama velegrada
Što se dobije kada se filmskom amateru, proslavljenom kung fu borcu iz Sinja, Borisu Ivkoviću, poznatijem kao Bore Lee, pridruže Ivan Ramljak, Mario Kovač, Krešimir Pauk, Ana Franjić i još hrpa maštovitih ljudi? Dobijete najbolji hrvatski film godine, što samo po sebi i više nego dovoljno govori o kvaliteti domaće kinematografije. "U kandžama velegrada" zdrava je zajebancija koja se poziva na nekada iznimno popularne kung fu filmove s dodatkom religioznih i ljubavnih motiva. Mlati Bore Lee bandu, a mlati i banda njega, pobjednik je poznat

Odavno nam je postalo jasno da nam filmovi tragično ne valjaju, zato nije nimalo čudno što je upravo najlošiji film godine proglašen najboljim.

Publika je željno dočekala hrvatski film koji ne pokušava biti dobar, nego je vrlo iskreno rađen kao trash-film. U kandžama velegrada zdrava je zajebancija koja se poziva na nekada iznimno popularne kung-fu filmove s dodatkom religioznih i ljubavnih motiva. Priča je vrlo jednostavna, Bore Lee dolazi u Zagreb učiti yogu, zaljubljuje se u svoju učiteljicu Anayogu (Ana Franjić) i sukobljava s najjačom bandom u gradu. Ostatak filma mlati on njih i mlate oni njega. Na kraju Bore Lee razbije bandu, naravno i ne može drugačije.

Scenarij za film nije bio veći od papira A4 formata, a sve gluposti koje su ljudima padale na pamet ušle su u film. Smrt jednog od bandita ubačena je u film jer se u prostorijama Močvare našao lijes za koji je bilo šteta da ostane neiskorišten. Genijalnost ovog filma je u ideji da se napravi film koji potpuno neselektivno može progutati bilo što.

Tko god se našao oko Močvare, tu neku nedjelju, kad je film sniman, pozvan je na snimanje. Ono što je na kraju ispalo iz svega toga je totalna komedija.

Najbolje od svega, film je smiješan i na drugo, treće, ili čak peto gledanje. Medijska pozornost koju je film dobio ipak se čini pretjeranom, ali s druge strane ljudi se žele smijati, a to ne mogu ni ne uspijevaju gledajući profesionalni hrvatski film. Pa neka profesionalci umru od zavisti, nije uvijek slučaj kol'ko para tol'ko muzike.

Kad je film bio zgotovljen, njegovi tvorci došli su na ideju da se od cijele stvari napravi što veći cirkus oko premijere. Limuzine, paparazzi, crveni tepih itd. i dogodilo se da su mediji cijelu tu glupost popušili. Continental je dao pare pa smo dobili i dvd izdanje (prvih pet stotina primjeraka prodalo se u manje od mjesec dana). Recenzije su izašle svuda, bile su pozitivne jer trash film zapravo i ne možete kritizirati, ili je uspio biti smeće ili nije. Ekipi oko Bore Lee-a to je uspjelo.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije