Kino
REDATELJ: JOEL COEN, ETHAN COEN

Razvedi me, zavedi me (Intolerable cruelty)

ocjena: Zvjezdica_vatrena | godina: 2003. | trajanje: 100 min
uloge: Lepi Džordž (George Clooney), Seksi Kata (Catherine Zeta-Jones), Billy Bob Thornton, Geoffrey Rush
žanr: crna komedija
scenario: Robert Ramsey, Matthew Stone
redatelj: Joel Coen, Ethan Coen
ritn by: dee | 28.02.2004.
Razvedi me, zavedi me (Intolerable cruelty)
"Razvedi me, zavedi me" je film namijenjen isključivo onim ljudima koji slijepo obožavaju Georgea Clooneya i Catherine Zetu-Jones, jer Lepi Džordž i Seksi Kata su stalno po cijelome ekranu, on je sav šarmantan, ona je sva zavodljiva i tako se prenemažu, zavode, vole, razvode, vode užasno "pametne" dijaloge. Lepi Džordž je odvjetnik za brakorazvodne parnice, koji pobjeđuje čak i kada je to nezamislivo, a Lepa Kata je udavača koja brakom, odnosno razvodom od bogataša želi profitirati

Već za vrijeme foršpana Kikborg i ja smo se dogovorile da se karta isplatila ako se nasmijemo pet puta, ali od toga jednom mora bit od srca. Ovdje treba naglasiti da se radi o najskupljoj karti u zagrebačkim kinima, koja meni dođe još duplo skuplje. Jer ovaj novi ima-čak-13-kino-dvorana-Cinestar ima prepredene tarife, pa ako ćete u kino četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom iza pet sati popodne za to ćete morat pljunut bezobraznih 29 kuna. Kao nije trideset. Za mene je dobrih 58 kuna, ali na to ću se još vratit.

Tu večer nije se pitalo za cijenu. Moj je Mirko bio poprilično jasan.

- U pola devet je Roma - Juventus. Odlična tekma.

Tad on voli ostat u društvu svoje gitare. Ma ne uvijek, nekad ipak izabere mene.

- Živina je ipak živina, objasni to mudro.

Šta bi mi drugo preostalo nego otići pogledati jednu romantičnu komediju, a ne bi ni smjela ić šta drugo gledat, jer pametne filmove gledamo zajedno. A Kikborg je uvijek za romantične komedije. Samo me uvijek strah da se ne rasplače. Ma nije u izboru presudio trenutni nedostatak ljubavi, već činjenica da se ipak radi o braći Coen. Fargo, Big Lebowski, Čovjek kojeg nije bilo, O Brother Where Art You?, Blood simple … Pa kao ne može bit toliko loše.

- Ti ćeš se zaletit po karte jel da? Ja ću doć prije filma do tebe da popijemo šta već imaš. E, a imaš li šta za pojest?

Kikborg. Ogladni i ožedni prije kina. A i poslije. Definitivno stanujem na krivom mjestu. Točno minutu udaljeno od ima-čak-13-kino-dvorana-Cinestara. (točna adresa poznata, nažalost, gotovo cijeloj redakciji, op.a.) Koliko će oni poslovati s dobitkom, toliko ću ja s gubitkom. Jer ja se naravno zaletim po karte, a sutradan Kikborg ide opet u kino. Ja ne.

- Ma ne mogu, nemam više love.

Neugodno mi pitat, kao sjetit će se ona. Jednom.

Pa kad pozvone oni neupućeni.

- Ej, nismo znali da je ovdje skuplja karta, imaš za posudit još deset kuna?

Pa kad oni uporni sjednu na zvono u dva u noći.

- Šta spavaš? A mi baš pogledali Gospodara prstenova, pa mislili kod tebe popit pivo. Ako imaš.

- Nema me doma.

Nikad ne upali.

Nego, film. Dogovor – pet puta, uključujući jednom od srca. I čim je počeo film, obje odvalile od smijeha. (prvi put) A stvarno je pojava Geoffrey Rush s konjskim repićem kako pjevuši Simon&Garfunkela. I onda misliš još će se on pojavit, neće film bit tako loš, život ipak ima smisla ... Ali ništa, ima tih prvih nekoliko minuta dok uhvati ženu s ljubavnikom i to je to. Do kraja, kad se opet, ničim baš posebno izazvan, pojavi na nekoliko minuta. Onda slijede dva sata namijenjena isključivo ljudima koji obožavaju Georgea Clooneya i Catherine Zetu-Jones. Jer Lepi Džordž i Seksi Kata su stalno po ekranu, on je sav šarmantan, ona je sva zavodljiva. I tako se prenemažu, zavode, vole, razvode, vode užasno "pametne" dijaloge. Lepi Džordž je odvjetnik za brakorazvodne parnice, koji pobjeđuje i kad je to nezamislivo, a Lepa Kata je udavača koja brakom, odnosno razvodom od bogataša želi profitirati. Upravo zbog Džordža nakon prvog razvoda ostane kratkih rukava. Ali ne predaje se, osvoji ga Kata na kraju i uda se za njega. I baš kad se treba razvest od njega i pokupit mu pola svega, a situacija kulminira do naručivanja ubojice (astmatičnog) - pobijedi ljubav. Kike plače. Šalim se. Samo šmrca.

Onima koji inače puše romantične komedije, ova baš i neće sjest, jer su Coeni ipak ostavili svoj pečat - galeriju bizarnih sporednih likova. Uz već spomenutog Rusha, kao drugi Katin muž pojavljuje se uvijek dobar Billy Bob Thornton, pa najstariji partner odvjetničke firme, kojem cjevčice za održavanje na životu vire iz svih dijelova tijela, zatim Katin prvi muž perverzno opsjednut vlakićima, vlakovođama, i drugim rekvizitima povezanim sa željezničkim prometom. Smijeh (drugi i posljednji put) od srca uslijedio je na ubojicu - plaćenog i astmatičnog. Tijekom obavljanja posla (Džordž je htio ubiti Katu, ali je ona platila više pa astmatičar treba ubit njega) uhvatio ga je napadaj, a u jednoj ruci pištolj, u drugoj pumpica – kriva ruka i ... Zbog toga mu dajem tu jednu zvjezdicu.

Šteta što su naši kreativni i maštoviti prevoditelji film nazvali 'Razvedi me, zavedi me'. Intolerable cruelty bi mu tako dobro stajalo. Nepodnošljiva okrutnost.

To što sam par puta zakunjala nije mjerilo jer znam ja prespavat i dobre filmove. To je samo stvar umora.

- Jesam ti rekao da je film sranje, mogla si umjesto toga otić na pivo, kaže mi moj mudri Mirko.

- Tekma je bila vrhunska, zanimljiva, puna akcije. Roma dobila 4:0, dodaje zadovoljno.

Slijedeći put kad me vidite i čujete da pričam kako je završio Real Madrid – Steaua, znat ćete da su braća Coen opet zakazala. Ali sam ja bila mudrija.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije