OVO MIJENJA SVE
Kino
REDATELJ: AVI LEWIS

Naomi Klein ni ovaj put neće iznevjeriti svoju publiku

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2015. | trajanje: 89 minuta
uloge: -
žanr: aktivistički dokumentarac
scenario: Naomi Klein
redatelj: Avi Lewis
ritn by: M.St. | 08.05.2018.
OVO MIJENJA SVE: Naomi Klein ni ovaj put neće iznevjeriti svoju publiku
OVO MIJENJA SVE: Naomi Klein ni ovaj put neće iznevjeriti svoju publiku
Povezavši u svojim ranijim radovima neoliberalni kapitalizam s konzumerizmom, opsesijom robnim markama te prirodnim i društvenim katastrofama u funkciji posljedice, ali i uzroka šok-terapije neograničenom moći tržišta, Naomi Klein se okrenula životnoj sredini. Ista meta, isto odstojanje, samo za nijansu promijenjen kut gađanja. Sredstvo gađanja je ostalo nepromijenjeno: dokumentarni esej, ekspoze ili predavanje, kako kome više paše, s autoricom knjige u funkciji scenariste i naratora te njenim bračnim i kreativnim partnerom Avijem Lewisom kao redateljem, uz do sada najimpresivniji popis producenata koji uključuje i modnu dizajnericu Vivienne Westwood, “oscarovca” Alfonsa Cuarona, komičara i filmaša Setha McFarlanea, glumca Dannyja Glovera, pa čak i multidisciplinarnu ex-starletu Pamelu Anderson.

Jedno lagano iznenađenje, međutim, dobivamo već na početku - Naomi Klein nam priznaje da su joj dokumentarci o klimatskim promjenama dosadni jer je njihova priča uvijek ista, sa statistikama, glečerima koji se tope i polarnim medvjedima koji gube svoje stanište. Smeta je, kaže, podsjećanje na ljudsku pohlepu kao osnovni mehanizam bivstvovanja i misli da apel na savjest tim sredstvima nije djelotvoran s obzirom da u središtu svega stoji nešto sasvim drugo, a to je narativ o prirodi kao o zvijeri koju treba zauzdati i podjarmiti, kao i narativ o planetu Zemlji kao stroju kojim se upravlja i neiscrpnom resursu za eksploataciju. 

Pokušavajući promijeniti diskurs, ona će se uputiti u devet zemalja na pet kontinenata pokušavajući ispričati jedanest malih, ali povezanih priča čiji se akteri ne poznaju nužno, ali se bore protiv zajedničkog protivnika. Počet će u svojoj rodnoj Kanadi, u šumama Alberte gdje su pronađene najveće svjetske rezerve nafte u škriljcima i odakle se pripadnike indijanskih plemena raseljava, pa će se spustiti do američke Montane gdje se Indijanci bore protiv eksploatacije uglja, a farmeri protiv trovanja životne sredine, da bi kasnije otišla do Grčke i Indije gdje strane investicije ugrožavaju domaće stanovništvo te do onečišćenih kineskih gradova čiji građani plaćaju cijenu nezaustavljivog razvoja. 

Veze između kapitalizma, odnosno interesa moćnika, i nebrige za životnu sredinu su očite. Koncepti kontinualnog i održivog razvoja su međusobno gotovo isključivi. Može li se i kako uspostaviti balans koji će osigurati i poslove i životni standard i dalji tehnološki razvoj? Jesu li obnovljivi izvori energije dovoljni ili je to samo početak?

Naravno, o ovim temama svi imamo neko svoje mišljenje, a moje je da nisam ljubitelj bilo kakvog širenja panike i katastrofičnih scenarija, kao što nisam ni ljubitelj filmova kao aktivističkih proglasa i predavanja koja autori drži gledateljima. Činjenica je, međutim, da Naomi Klein ima svoju publiku i da je ovim filmom neće iznevjeriti. "Ovo mijenja sve" („This Changes Everything“) posjeduje onu pravu aktivističku energiju, a pritom i izgleda vrlo dobro, što zahvaljujući temi o kojoj se može vizualno pripovijedati na atraktivan način, što zahvaljujući verziranosti standardnog direktora fotografije na filmovima Naomi Klein i Avija Lewisa, Marka Ellama.

Naomi Klein
Film Naomi Klein posjeduje onu pravu aktivističku energiju, a pritom i izgleda vrlo dobro (FOTO: Restart)

Ono što bi svakako moglo zasmetati publici je pomalo čudan koncept angažmana intelekta i empatije istovremeno od pojedinačnog primjera prema široj slici. Klein i Lewis meandriraju kao po običaju, znaju osvojiti pokoji bod, kao recimo s kanadskim naftašima koji ostaju na polju koliko da zarade, Barackom Obamom koji se arogantno hvali povećanjem proizvodnje nafte, onim lumenima iz Heartland fondacije koji uskaču sebi u usta i neizbježnim Ronaldom Reaganom, zaobilaze aspekte priče koji im ne idu u prilog, pojednostavljuju i na jezik običnog gledatelja, prevode kompleksne ekonomske koncepte i nude jednostavna rešenja. To je, rekoh, očekivano od njih i zapravo nije problematično. Trik je u tome što svaka od ovih priča zaslužuje film za sebe kako bismo se s njihovim protagonistima suživjeli u potpunosti, što bi film učinilo boljim, a poslanu poruku snažnijom.

U sklopu programa "Dokukino gostuje u Kinoteci" film Naomi Klein možete pogledati u zagrebačkoj kinoteci, u četvrtak 9. svibnja te u čakovečkom Centru za kulturu, 15. svibnja. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Restart

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. IVAN ERGIĆ: Povratak

  16.10.2019.

  Ivan Ergić

  IVAN ERGIĆ: Povratak

 2. FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

  01.10.2019.

  Nataša Škaričić

  FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

 3. BURE BARUTA: Nazovi Toplane zbog ratnog zločina

  30.09.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Nazovi Toplane zbog ratnog zločina

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije