Kino
REDATELJ: TEONA STRUGAR MITEVSKA

Kako sam ubio sveca (Kако убив светец)

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2004. | trajanje: 82 min
uloge: Labina Mitevska,Milan Točinovski, Džefdet Jašari, Lea Lipša, Silvija Stojanovska
žanr: drama
scenario: Matthew Bardin,Teona Strugar Mitevska
redatelj: Teona Strugar Mitevska
ritn by: danilo | 25.10.2004.
Kako sam ubio sveca (Kако убив светец)

Jedan od zanimljivijih filmova na ovogodišnjem Zagrebačkom filmskom festivalu svakako je bio debitantski dugometražni uradak makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske. Njena država, Makedonija 2001. godine tmurna je, nesretna, siromašna i prljava zemlja u koju se napokon prelio rat iz susjedstva. Kao takva, "idealna" je pozadina za odigravanje jedne obiteljske tragedije. Odlična gluma (nagrada za najboljeg glumca na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu), iznimno realistične scene, te besperspektivnost i beznađe prikazane situacije garancija su "akutnoj" mučnini

"Kako sam ubio sveca" ilitiga "Kако убив светец" u originalu, debitantski je igrani film mlade makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske. Makedonija 2001. godine tmurna je, nesretna, siromašna i prljava zemlja u koju se napokon prelio rat iz bližeg i daljeg susjedstva. Makedonija je ipak, kao takva, samo pozadina za veliku tragediju jedne obitelji.

Viola (glumi je Labina Mitevska, inače sestra spomenute redateljice, te producentica filma) se nakon tri godine iz Sjedinjenih Država, zemlje snova, vraća u rodno Skoplje, ali povratak joj vrlo brzo prisjedne čim shvati da se vratila u sredinu ispunjenu mržnjom. Njezin se mlađi brat Kokan (Milan Točinovski) bavi mutnim poslovima, iz dna duše mrzi NATO snage zadužene za razdvajanje zaraćenih strana i u vezi je s pjevačicom domoljubnih hitova. Roditelji planiraju da ga Viola povede natrag sa sobom u Ameriku i da tamo započne nekakav studij. Međutim, Viola ima svojih briga, naime, njena trogodišnja kći za koju nitko ne zna živi u kući američkog atašea za obranu i ona je namjerava oteti.

Besperspektivnost kao i pusto beznađe samo učvršćuju to etnički podijeljeno društvo, a stalna nemogućnost komunikacije između članova obitelji ipak je u korijenu svih problema. Najbolja metafora za to lik je senilnog djeda koji samo jednog dana u tjednu raspoznaje lica ukućana, a kada mu Viola sva u suzama pokaže svoju kći, za koju on nije znao niti da postoji, na to samo makinalno odvrati kako je nogometna utakmica na TV-u odgođena. U takvim okolnostima bilo kakav happy-end jednostavno nije moguć.

Odlična gluma glavni je adut ovog filma, počevši od glavnih uloga sestre i brata, Labine Mitevske (Prije kiše) i Milana Točinovskog kao buntovnika sa ili bez razloga koji je opravdano osvojio nagradu za najboljeg glumca na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu (a i fakat dobro izgleda), pa do uloga njihovih oca i majke i svih ostalih. Film ipak ima par razvučenih dijelova koji izazivaju blagi pad koncentracije, a mučnina kao posljedica svega navedenog zagarantirana je.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije