Stotinu Lupiginih recenzija

18.11.2004.

Godine su prošle, a Lupiga je još uvijek tu, na istom mjestu. 'Ko bi rekao da je prošlo dvije godine otkako smo pokrenuli rubriku "Čitali smo" (29. rujan 2002. godine)? A 'ko bi rekao da je danas ta ista rubrika zabilježila jubilarnih 100 (slovima – stotinu) recenzija. Kako smo taj jubilej na Lupigi odlučili obilježiti i ovjekovječiti pogledajte pod

E pa, povodom tog, za nas, velikog jubileja (100 (slovima – stotinu) književnih recenzija nije mala stvar) odlučili smo "recenzirati" dosadašnje recenzije rubrike "Čitali smo". Zapravo, to je odlučio napraviti Bozzo, koji je u tom kutku naše stranice opširno, ali zanimljivo, secirao Lupigino blago nastalo od kraja rujna 2002. godine pa do današnjeg dana, izdvojivši najbolje, najčitanije, najčešće, pri tom obrativši pažnju na neke statističke podatke.

Tako saznajemo da je prava brojka književnih recenzija zapravo i nešto veća, te iznosi 103, ali kako je došlo do te "podvale" morat ćete saznati u Bozzinom tekstu. Sve je krenulo od recenzije koja je obradila pet knjiga iz prvog kola Meandrove edicije Sretne ulice. Ukupno je recenzirano 40 naslova domaćih autora, a 63 stranih. Beletristika je uvjerljivo najzastupljenija s čak 100 naslova, ostala 3 pripadaju publicistici. Zanimljivo je pripomenuti kako o poeziji u toj rubrici nismo rekli apsolutno baš ništa, kao i da recenzije obuhvaćaju ukupno samo 12 autorica.

Mora se reći i kako je nadmoćno najviše uradaka u rubrici "Čitali smo" djelo udarnika Bozze, što vjerujem nikoga od upućenih ni najmanje ne iznenađuje. Od književnosti bivše Jugoslavije među Lupiginim recenzijama najzastupljeniji su Slovenci sa četiri naslova, a nakon njih književnici iz BiH (ne pribrajajući među njih Jergovića i Mlakića). Zanimljivo je kako je ekavica recenzirana samo jednom, što se svakako mora ispraviti. Najčitanije recenzije su Dvori od oraha, Osmi povjerenik, Ništa nas ne smije iznenaditi i Da Vincijev kod. Sve ovo i mnogo, mnogo više rekao je Bozzo u stotoj recenziji naslovljenoj s "Naših prvih 100 recenzija!".

A ovo je tek početak …

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

  23.10.2020.

  Predrag Finci

  FILOZOFIJA I KORONA: Poslije će svi biti „pametni”

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

  13.10.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Poruke podrške napadaču s Markovog trga trebaju nas ozbiljno zabrinuti

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

  01.10.2020.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Bivši dječaci koji nisu imali prigodu odrasti

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije