REKVIJEM ZA AMERIČKI SAN

Je li SAD demokracija?

ritn by: Lupiga.Com | 09.04.2015.
REKVIJEM ZA AMERIČKI SAN: Je li SAD demokracija?
Istraživanja zakonskih rješenja od strane znanstvenika prestižnih američkih fakulteta poput Princetona i Northwesterna rezultirala su zaključkom da SAD više nisu demokratska država već oligarhija. Tema "Rekvijema za američki san", novog dokumentarca vođenog mislima jednog od najcitiranijih znanstvenika današnjice, MIT-jevog Noama Chomskog, upravo je ogromna moć koncentrirana u rukama šačice najbogatijih, koja u američkoj demokraciji uredno vodi zakonodavstvu kojem se protivi dominantna, siromašn(ij)a većina u društvu. Film je sniman četiri godine i sastoji se od niza intervjua sa Chomskim te popratnih istraživanja o utjecaju rastuće socio-ekonomske nejednakosti na stabilnost i demokratičnost zemlje.

"Chomsky otkriva principe koji su nas doveli do u povijesti nezabilježene nejednakosti. Prateći politike dizajnirane u zadnjih pola stoljeća kako bi išle na ruku najbogatijima i na štetu većine, Chomski ogoljava skupocjene ruševine koje su za sobom ostavile: vađenje utrobe američkom radniku, nestajanje plaće od koje se može živjeti, kolaps sna o posjedovanju doma, ogroman rast troškova visokog obrazovanja, kojim se nada u poboljšanje životnih prilika stavlja izvan dosega ili se studenti porobljavaju gušenjem u dugovima, gubljenje solidarnosti koje nas je ostavilo podijeljenima i međusobno suprotstavljenima", navodi se u najavi filma čiju režiju potpisuju Peter Hutchison, Kelly Nyks i Jared P. Scott. Posljedice ovakvog uređenja zajedničke su većini današnjih kapitalističkih demokracija, što pogotovo dolazi do izražaja u vremenima ekonomske krize.

Autori zaključuju kako dokumentarac treba poslužiti i kao podsjetnik da moć u konačnici ipak ostaje u rukama onih kojima se vlada. Premijerno će se prikazati 18. travnja na filmskom festivalu Tribeca. Do tada pogledajte "Proizvodnju pristanka" iz 1992. godine. Kanadski filmaši Mark Achbar i Peter Wintonick poslužili su se istoimenom knjigom Chomskoga za ekranizaciju priče o kreiranju javnog mnijenja putem korporativnih medija, svojevremeno najuspješnijim filmom kanadske dokumentaristike. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije