POLITIČKA KOREKTNOST ILI FAJT

Je li viđena kampanja bila prljava ili dosadna?

ritn by: Ante Radić | 09.09.2016.
POLITIČKA KOREKTNOST ILI FAJT: Je li viđena kampanja bila prljava ili dosadna?
U hrvatskim medijima godinama prevladava stav da predizborna kampanja mora biti tiha, kulturna, kao da se odvija u strogo laboratorijskim uvjetima. Čim neki kandidat povisi ton, malo žešće napadne političkog protivnika, mediji se sablažnjavaju i tvrde da je kampanja prljava, premda takvih u Hrvatskoj već dugo nema. Teško je sad reći kako se to dogodilo i zašto se iz medija eutanaziraju kampanje, koje bi navodno trebale biti veliki okrugli stolovi na kojima predstavnici političkih stranka, mirno i staloženo, iznose stavove o problemima koje svakodnevno tište građane i raspravljaju o svim aspektima poreznog sustava. I tako je i bilo, sve do objave tajno snimljenog razgovora Zorana Milanovića s Josipom Klemmom i njegovom ekipom iz braniteljskog šatora. U tom je trenutku započela nova kampanja. Na zgražanje medija stvari su ipak živnule.

U hrvatskim medijima godinama prevladava stav da predizborna kampanja mora biti tiha, kulturna, kao da se odvija u strogo laboratorijskim uvjetima. Čim neki kandidat povisi ton, malo žešće napadne političkog protivnika, mediji se sablažnjavaju i tvrde da je kampanja prljava, premda takvih u Hrvatskoj već dugo nema. Teško je sad reći kako se to dogodilo i zašto se iz medija eutanaziraju kampanje, koje bi navodno trebale biti veliki okrugli stolovi na kojima predstavnici političkih stranka, mirno i staloženo, iznose stavove o problemima koje svakodnevno tište građane i raspravljaju o svim aspektima poreznog sustava. 

Takva scenografija upravo je idealno okruženje za predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića, čovjeka koji je većinu svoje karijere proveo na raznim konferencijama, summitima, panelima... To je njegov život. Lider Narodne koalicije, Zoran Milanović, također je izašao iz inkubatora Ministarstva vanjskih poslova, no otišao je prije desetak godina iz te branše kako bi se bavio visokom politikom i već je izgubio diplomatski grif, ako ga je uopće i imao. Milanović voli politički fajt u kojem se nerijetko ide i ispod pojasa, a u kampanjama je, osim 2011. godine, kada je bio predodređeni pobjednik, znao biti poprilično grub u izričaju. Međutim, ovaj put je, s dolaskom u izbornu arenu Plenkovića, i Milanović imao više profesorski pristup i krenuo je s čelnikom HDZ-a gotovo blazirano polemizirati o poreznim stopama na dohodak. S obzirom da predsjednik HDZ-a nije baš upoznat s tom materijom slabo je to funkcioniralo, ali kampanja je bila baš po ukusu medija - dosadna. 

Andrej Plenković
Andrej Plenković je nakon objave Jutarnjeg odlučio odgovoriti ime se kampanja zahuktala (FOTO: Hina)

I vjerojatno se ništa ne bi promijenilo do samih izbora da Jutarnji list, koji bezuvjetno podržava Plenkovića, u želji da diskreditira Milanovića nije objavio tajno snimljeni razgovor šefa SDP-a s Josipom Klemmom i njegovom ekipom iz braniteljskog šatora. U tom je trenutku započela nova kampanja

SDP-OV HASANBEGOVIĆ: Dobili smo dvostruki dokaz Milanovićeve gluposti

Kako je Milanoviću na tom sastanku „izletjelo“ da mu majka, za razliku od Plenkovićeve, nije bila „vojni lekar“, bio je prisiljen objašnjavati što je time htio reći, a pritom je još više pokušavao rasvijetliti obiteljski background predsjednika HDZ-a silno želeći pokazati koliko je „nevjerodostojno novopronađeno hrvatstvo“ njegovog takmaca. Plenković se, pak, naljutio što mu dugogodišnji poznanik spominje članove obitelji, pa je počeo žešće napadati Milanovića, optužujući ga čak da je štitio jugoslavenske teroriste Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. 

Zoran Milanović
Zoran Milanović očito voli politički fajt u kojem se nerijetko ide i ispod pojasa (FOTO: Lupiga.Com)

Uglavnom, kampanja je, na zgražanje medija, ipak živnula. U ovakvoj konstelaciji snaga, fokusiranjem javnosti na Plenkovića i Milanovića koji su i debatirali na televiziji, Most se našao u poziciji da mu se bilo teško izboriti za prostor. Tek su u posljednjem tjednu, svojim takozvanim jamstvima, a zapravo ultimativnim zahtjevima HDZ-u i SDP-u ako žele s njima sastaviti iduću Vladu, skrenuli pažnju na sebe. Božo Petrov bio je frustriran zbog toga što mediji, uključujući i javnu televiziju, ne pokazuju naročiti interes za njega. No, vjerojatno se tješio da njegovo vrijeme dolazi tek nakon izbora, kad bi Most opet mogao biti odlučujući čimbenik za okupljanje parlamentarne većine, pa će se svi u zemlji pitati što će napraviti Petrov i novinari će ga zato slijediti u stopu.  

Iz još nejasnih razloga svoju je kampanju uspjela razviti i stranka Pametno, kućni obrt bračnog para Puljak. Puni su ih bili mediji, premda je riječ o izvanparlamentarnoj stranci. Trudio se i Milan Bandić, ali njegovi javni nastupi na razini skeča nisu bili smiješni nego za žaljenje, jer zagrebački gradonačelnik jednostavno ima određene probleme. Sve ostalo bilo je za zaborav. I ne bi trebalo uvijek vjerovati medijima kada kažu da je kampanja bila prljava. Nije. Politika i izbori moraju biti strastveni, ljudi koji se natječu kako bi upravljali državom trebaju pokazati da im je stalo, a kad je tako neizbježnu su odstupanja od političke korektnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. ČAROBNA FORMULA ZA IZBORNU POBJEDU: Samo truj i dalje!

  21.09.2021.

  Sofija Kordić

  ČAROBNA FORMULA ZA IZBORNU POBJEDU: Samo truj i dalje!

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 3. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije