NJEMAČKI MEDIJI IMAJU SNIMKE

Hrvatska policija protjeruje bebe, trudnice i djecu s invaliditetom

ritn by: Ivor Fuka | 23.06.2021.
NJEMAČKI MEDIJI IMAJU SNIMKE: Hrvatska policija protjeruje bebe, trudnice i djecu s invaliditetom
Hrvatska policija protjeruje bebe, trudnice i djecu s invaliditetom, objavio je danas renomirani njemački tjednik Der Spiegel u velikoj istraživačkoj reportaži koju je skupina novinara na granici Hrvatske i BiH pripremala više mjeseci. Iste tvrdnje objavila je i njemačka javna televizijska kuća ARD u svom "Dnevniku". Ukupno su uspjeli snimiti šest „pushbackova“ samo na jednoj lokaciji, iako hrvatska policija čini sve da njihove granične aktivnosti ostanu nezabilježene. U tih šest slučajeva protjerano je ukupno 60 osoba, čak 20 djece. „Mi smo im poput životinja“, kaže Anwar, mladi Afganistanac. Dok razgovara s novinarima u rukama drži sedmogodišnjeg bolesnog nećaka. Na objavljenim snimkama novinari su identificirali jednog od policajaca. Kažu da se radi o policijskom službeniku PU Zagrebačke koji se na društvenim mrežama predstavlja kao vrlo prijateljski naklonjen djeci, dok na poslu ilegalno protjeruje djecu.

Hrvatska policija protjeruje bebe, trudnice i djecu s invaliditetom, objavio je danas renomirani njemački tjednik Der Spiegel u velikoj istraživačkoj reportaži koju je skupina novinara na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine pripremala više mjeseci. Osim Der Spiegela iste tvrdnje objavila je i njemačka javna televizijska kuća ARD u svom "Dnevniku". 

Der Spiegel reportažu koju potpisuje dvoje novinara, Steffen Lüdke i Nicole Vögele, započinje s potresnom priču o Sajadu, šesnaestogodišnjem dječaku iz Afganistana, a njegovu su priču potkrijepili i video snimkama na kojima se jasno vide postupci hrvatske policije. Priču, zajedno sa snimkama, objavila je i švicarska državna televizija SRF.

„Sajad ima 16 godina, dječje crte lica i naočale. Šest dana činilo se da je Sajadov san o životu u Europi još uvijek ostvariv. Afganistanski tinejdžer krenuo je s bosanskog tla, prešao granicu s Hrvatskom, hodao dalje i dalje, po tuči i bubnjanju kiše. U Zagrebu, na dovoljnoj udaljenosti od granice, želio je zatražiti azil“, piše njemački tjednik. Međutim, zajedno je sa svojom obitelji šestog dana boravka u Hrvatskoj vraćen u Bosnu i Hercegovinu s potpuno mokrom odjećom. Malo prije Zagreba, ispričao je Sajad novinarima, presrela ih je policija. Nisu im dopustili da predaju zahtjev za azilom, a ni nekoliko male i uplakane djece u ovoj skupini migranata, nije pokolebalo policajce. „Nazad u Bosnu“, rekli su im policajci, strpali ih u automobile i odvezli ih do granice. Ono što se dogodilo poslije zabilježeno je na video snimkama. 

Pushback
Sajad više ni ne broji koliko je već puta protjeran iz Hrvatske (FOTO: SRF/Der Spiegel)

„Tražitelji azila već godinama tvrde da ih hrvatski graničari presreću i prisiljavaju natrag u BiH. Često se događaju jezive scene. Prošle jeseni, Der Spiegel je objavio video koji prikazuje kako maskirani ljudi tuku pakistanske izbjeglice na hrvatskoj granici i tjeraju muškarce natrag na drugu stranu granice, u BiH. Aktivisti za ljudska prava prijavljuju prekomjerno nasilje, ugrize pasa i električne udare“, pišu Spiegelovi novinari koji njemačkim čitateljima objašnjavaju da migranti pokušaje prelaska granice zovu „Igra“ te konstatiraju kako je ta igra vrlo opasna. Pojašnjavaju i kako se takozvanim „pushbackovima“ krše zakoni vezani uz proceduru traženja azila, ali i Ženevska konvencija o izbjeglicama, iako zakoni Europske unije zabranjuju deportaciju preko „zelene granice“ i nalažu pokretanje postupka azila na zahtjev tražitelja azila. Istovremeno, Europska unija, navodi se u tekstu, u proteklih je nekoliko godina financirala zaštitu hrvatske granice s više od 160 milijuna eura, a Njemačka je hrvatskim graničarima dala termovizijske kamere i minibuseve. 

„Hrvatska se izruguje zakonima o azilu: umjesto osobnog saslušanja i pojedinačnog postupka za azil, oni koji traže zaštitu kolektivno su protjerani natrag“, piše Der Spiegel, napominjući da hrvatske vlasti poriču ilegalne „pushbackove“ na granici s BiH. Podsjećaju i da je na prošlogodišnje istraživanje ovog njemačkog tjednika ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao kako su pogođeni samo mladi muškarci bez obitelji, koji nisu ranjiva skupina, a fotografije i video snimke koje su novinari snimali na terenu demantiraju Božinovića. Ukupno su uspjeli snimiti šest „pushbackova“ samo na jednoj lokaciji, iako hrvatska policija čini sve da njihove granične aktivnosti ostanu nedokumentirane. U tih šest snimljenih slučajeva protjerano je ukupno 60 osoba, od kojih je čak 20 djece.

Pushback Croatia
Snimke na Der Spiegelu su za sada dostupne samo čitateljima s pretplatom (SCREENSHOT: Der Spiegel)

„Snimke pokazuju koliko sustavno Hrvatska tjera ljude natrag u BiH“, konstatira se u ovoj istraživačkoj priči uz opasku kako postoje snimke na kojima se vidi protjerivanje male djece, trudnice i bolesnih starijih muškaraca. Novinari su razgovarali s više protjeranih obitelji. Jednu od njih zatekli su kako se skriva u napuštenoj kući s bosanskohercegovačke strane i suši mokru odjeću.

„Mi smo im poput životinja“, rekao im je Anwar, mladi Afganistanac koji kaže kako je pobjegao od talibana i kako mu je cilj Njemačka. Dok razgovara s novinarima u rukama drži sedmogodišnjeg bolesnog nećaka.

Pushback Croatia
Anwar s malim nećakom (FOTO: SRF/Der Spiegel)

Na objavljenim snimkama koje su za sad dostupne samo čitateljima s pretplatom novinari su identificirali jednog od policajaca. Kažu da se radi o policijskom službeniku PU Zagrebačke koji se na društvenim mrežama predstavlja kao vrlo prijateljski naklonjen djeci, dok na poslu ilegalno protjeruje djecu. 

U tekstu se podsjeća i da je Hrvatska na korak do ulaska u Schengen, a ukoliko se nastavi ovakva sustavna praksa hrvatske policije na granicama Europska unija bit će kompromitirana. 

Njemački tjednik donosi i informaciju koja je u Hrvatskoj potpuno nepoznata. Naime, Europski odbor za prevenciju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe nenajavljeno je prošle godine istraživalo stanje na hrvatskoj granici te na koncu sastavilo izvještaj koji potvrđuje kršenje ljudskih prava. Međutim, Hrvatska je odbila ovo izvješće koje još uvijek nije javno dostupno. 

Pushback Croatia
Jedan od dokumentiranih "pushbackova" (FOTO: ARD-Studio Wien)

„Objavljivanje ovog izvješće Vijeća Europe, moglo bi potencijalno ugroziti pristupanje Hrvatske Schengenu“, zaključuje Der Spiegel i konstatira – „za Sajada je prekasno“.

Novinari njemačke javne televizije ARD, Andrea Beer i Srđan Govedarica, također su bili na terenu u suradnji s kolegama iz Der Spiegela, te su razgovarali sa ženom u visokom stadiju trudnoće koju je hrvatska policija protjerala. „Boli me“, požalila im se ova Afganistanka dok gleda dječake koji stoje pokraj nje. Imaju tri, pet, šest i sedam godina. 

„Ispod crvene haljine jasno se vidi njen okrugli trbuh - trudna je osmi mjesec i iscrpljena stoji na šumskom putu u pograničnom području. Skupinu iz Kabula ilegalno je deportirala hrvatska policija“, piše ARD. I ova obitelj govori da je uspjela stići nadomak Zagreba, gdje ih je policija presrela. Kažu da su molili policajce da trudnicu prebace u bolnicu, ali ignorirali su taj njihov zahtjev, kao i zahtjev za traženjem azila. Umjesto poštivanja zakonske procedure, piše ARD, hrvatski policajci ovoj su obitelji oduzeli mobitele, bankovne kartice i novac te ih odvezli na granicu s BiH, skupa s osmomjesečnom bebom

Pushback Croatia
Trudnica s obitelji kojoj policija nije uslišila molbe da je se prebaci u bolnicu (FOTO: ARD-Studio Wien)

„Izbjeglicama i migrantima sustavno se oduzimaju odjeća, osobne stvari, mobiteli i novac. Nasilje je također dobro dokumentirano“, tvrdi njemačka javna televizija, navodeći da postoje i dokumentirani slučajevi seksualnog nasilja, kao i ponižavanja, poput policijske naredbe migrantima da se međusobno udaraju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ARD-Studio Wien

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije