NE PROPUSTITE

Večeras premijera filma „Poštovana predsjednice“ i otvorenje izložbe „Fake news portraits“

ritn by: I.F. | 04.11.2019.
NE PROPUSTITE: Večeras premijera filma „Poštovana predsjednice“ i otvorenje izložbe „Fake news portraits“
Niste čuli da je o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović snimljen film? Ovo vam je prilika ne samo da čujete za njega, nego i da ga pogledate. Iako, film „Poštovana predsjednice“ Daniela Pavlića zapravo nije film o Kolindi, unatoč tome što priču autor kreće graditi uz zvučnu kulisu prvog u nizu njenih besmislenih govora, onoga u predizbornoj noći koji će najaviti obilje ispraznosti i gafova što će obilježiti njen predsjednički mandat. „Poštovana predsjednice“ na iskren i dojmljiv način više progovara o mjestu zaboravljenom od svih, mjestu kojem prijeti nestanak, mjestu u kojem blagostanje koje je predsjednica najavljivala još uvijek nije stiglo, a po svemu sudeći neće ni stići u skorije vrijeme. Večeras će film imati i svoju zagrebačku premijeru, a prije projekcije, u 19 sati, otvorit će se izložba svjetski poznatog fotoreportera i povremenog Lupiginog suradnika, Nikole Šolića, pod nazivom „Fake news portraits“.

Niste čuli da je o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović snimljen film? Ovo vam je prilika ne samo da čujete za njega, nego i da ga pogledate. Iako, film „Poštovana predsjednice“ Daniela Pavlića zapravo nije film o Kolindi, unatoč tome što priču autor kreće graditi uz zvučnu kulisu prvog u nizu njenih besmislenih govora, onoga u predizbornoj noći koji će najaviti obilje ispraznosti i gafova što će obilježiti njen predsjednički mandat.

POŠTOVANA PREDSJEDNICE: „Radilo se i živjelo se, a sad se više nit' radi nit' živi. Preživljava se i pomalo svi umiremo“

„Poštovana predsjednice“ na iskren i dojmljiv način više progovara o mjestu zaboravljenom od svih, mjestu kojem prijeti nestanak, mjestu u kojem blagostanje koje je predsjednica najavljivala još uvijek nije stiglo, a po svemu sudeći neće ni stići u skorije vrijeme. Jer ljudi se iz Pavlićeve Hrvatske Kostajnice masovno iseljavaju. Nakon što se godinama trudio da tom mjestu udahne potrebnu dozu kulturnog života i revitalizira gradić koji je teško stradao u prošlom ratu, njihovim primjerom povest će se i sam autor te uskoro napustiti Kostajnicu. No, prije toga napisat će pismo predsjednici i pretočiti ga u ovaj film. 

Večeras će film imati i svoju zagrebačku premijeru, nedugo nakon što je na Tuzla film festivalu odnio prvu nagradu. Premijera će se održati u Novinarskom domu, a prije projekcije, u 19 sati, otvorit će se izložba svjetski poznatog fotoreportera i povremenog Lupiginog suradnika, Nikole Šolića, pod nazivom „Fake news portraits“. Radi se o Šolićevim arhivskim fotografijama na kojima se nalaze pojedinci koji su devedesetih skrojili hrvatski put. Na vrhu „piramide“ koju je od svojih fotografija složio Šolić nalazi se vrhovnik Franjo Tuđman u punom sjaju. 

Nikola Šolić
Priprema za Šolićevu izložbu (FOTO: Nikola Šolić)

„Fake news. Riječ je o besmislici ravnoj istinitoj laži ili lažnoj istini. Vijest, naime, sadrži istinit događaj, činjenice. Vijest koja nije utemeljena na istinitom događaju i činjenicama nije vijest, već laž, krivotvorina, prevara, podvala. Situacija je mnogo gora kad neko društvo s lakoćom prihvati i druge krivotvorine“, reći će o izložbi Šolić.

Nakon otvorenja izložbe na istom mjestu prikazat će se i Pavlićev film, kojeg se najbolje može opisati kao izuzetno niskobudžetni poetski dokumentarac. Dosad je prikazan na festivalima u Opatiji i Daruvaru, te je imao jednu projekciju u Sisku. 

„Život mi je dao limun, a ja sam napravio limunadu“, rekao je Pavlić u razgovoru za Lupigu prije pet mjeseci kada je ovaj film završen i kada smo ga prvi put imali priliku pogledati. Objasnio nam je kako je pismo predsjednici složio na šest stranica, opisujući realnu sliku mjesta u kojem živi. Ulaz na večerašnju projekciju besplatan je.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BEZ ČAROBNIH RJEŠENJA: Svjedočimo ekstremnoj polarizaciji društva

  21.10.2021.

  Lana Bobić

  BEZ ČAROBNIH RJEŠENJA: Svjedočimo ekstremnoj polarizaciji društva

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

  20.10.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

 3. OSTAVKA JEDNOG KONCEPTA: Što Božinović još uvijek radi u ministarskoj fotelji?

  12.10.2021.

  Boris Pavelić

  OSTAVKA JEDNOG KONCEPTA: Što Božinović još uvijek radi u ministarskoj fotelji?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije