ELVIS IMA NOVU PJESMU

„Ja ne smijem dobiti koronu“

ritn by: Lupiga.Com | 14.05.2020.
ELVIS IMA NOVU PJESMU: „Ja ne smijem dobiti koronu“
Legendarni Elvis J. Kurtović karantenu je iskoristio kako bi snimio jednu vrlo neobičnu numeru. U osebujnom humornom stilu Elvis u pjesmi „Ja ne smijem dobiti koronu“ objašnjava razloge iz naslova pjesme, pa tako kaže kako mu je kafana uzela zdravlje, da ima visok pritisak, slaba pluća i loš imunitet, a ni „60 godina mu nije“. Inače, Elvis J. Kurtović, pravim imenom Mirko Srdić, rođen je 1962. godine u Sarajevu. Jedan je od osnivača pokreta New Primitives, koji je izrodio Nadrealiste. Nadimak je, prema legendi, dobio po istoimenom bendu. A priča ide ovako. U Mirkovom susjedstvu, na sarajevskom Koševu, živio je lokalni ljubitelj rock'n'rolla koji se zvao Jasmin Kurtović. Taman kada je Elvis počinjao s ozbiljnijim svirkama, Jasmin je dobio sina i dao mu ime Elvis. Šaljivdžije su, kaže dalje legenda, odmah bend nazvale Elvis Jasmina Kurtović.

Legendarni Elvis J. Kurtović karantenu je iskoristio kako bi snimio jednu vrlo neobičnu numeru. U osebujnom humornom stilu Elvis u pjesmi „Ja ne smijem dobiti koronu“ objašnjava razloge iz naslova pjesme, pa tako kaže kako mu je kafana uzela zdravlje, da ima visok pritisak, slaba pluća i loš imunitet, a ni „60 godina mu nije“.

Inače, Elvis J. Kurtović, pravim imenom Mirko Srdić, rođen je 1962. godine u Sarajevu. Jedan je od osnivača pokreta New Primitives, koji je izrodio Nadrealiste. Nadimak je, prema legendi, dobio po istoimenom bendu. A priča ide ovako. U Mirkovom susjedstvu, na sarajevskom Koševu, živio je lokalni ljubitelj rock'n'rolla koji se zvao Jasmin Kurtović. Taman kada je Elvis počinjao s ozbiljnijim svirkama, Jasmin je dobio sina i dao mu ime Elvis. Šaljivdžije su, kaže dalje legenda, odmah bend nazvale Elvis Jasmina Kurtović, ali ih je Jasmin tužio pa su od tada bili „samo“ Elvis J. Kurtović. Ubrzo ime benda postaje Mirkov nadimak, osniva se novi bend, Elvis J. Kurtović & His Meteors, u čijim su počecima svirali i Sejo Sexon i Dražen Ričl. Objavili su, na veliku žalost, samo tri albuma, ali su ostavili duboki trag na jugoslavenskoj muzičkoj sceni. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Avaz

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. ČAROBNA FORMULA ZA IZBORNU POBJEDU: Samo truj i dalje!

  21.09.2021.

  Sofija Kordić

  ČAROBNA FORMULA ZA IZBORNU POBJEDU: Samo truj i dalje!

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 3. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije