Namaz od riblje ikre

ritn by: Robert | 27.04.2003.

Dao sam obećanje Tati Branku da ću otkriti osobni recept za spravljanje ikre. Do njega sam došao sasvim slučajno na jednom ljetovanju. Moram spomenuti da sam recept okušao samo sa ikrom od tune. Ako pak netko ima dovoljno vremena, volje i mašte, može isprobati istu stvar sa drugom ribom ili začinima (možda riječna riba, ali sve osim mrene). Manjić ili rutla (lat. Lota Lota) je pri tome pravi izbor, ali on je dostupan samo tijekom zime, a i poznaju ga samo najzagriženiji ribolovci ili ribohvatači. Inače, namaz se ne može prozvati kavijarom, jer je to više zaštićeno ime, a pravi ruski ili iranski kavijar je čisto neka druga filozofija (pročitajte na Internetu), počevši od vrste ribe, veličine ribe, porijekla ribe, boje kavijara,itd. Ipak mi smo ekološki osviješteni i jedemo ono čega ima dovoljno, a ne izumire kao jesetra, beluga, kečiga iliti prstaci.
Dakle! Kupili smo nekoliko manjih komada tune, očistili ih, odvojili ikru, marinirali, ispekli i pojeli meso. To znaju svi, a što sa onom ikrom? Odlučio sam je skuhati u posoljenoj vodi i vidjeti da li je to jestivo ili će poslužiti samo kao hrana galebovima. Nakon kraćeg kuhanja (sistem - Sve po osjećaju), izvadio sam van iz lonca, odstranio finu kožicu i pustio masu da se ohladi. Nakon toga sam dodao malo svježe mljevenog papra (zelenog), majoneze (s obzirom na količinu ikre), koju žlicu senfa, nekoliko kapi limuna te sve dobro promiješao. Nakon što sam samom sebi potvrdio da je stvar jako ukusna odlučio sam njome iznenaditi buduću suprugu. Naravno, ženama se ne servira poluproizvod, što znači, potrebno je sve skupa lijepo dekorirati. Na pladanj sam stavio namaz, na namaz nekoliko komada mariniranih maslina (tamnih), 2-3 kriške svježeg limuna i nekoliko grančica ružmarina. Zajedno sa više vrsta finog peciva servirao sam i voće po mom ukusu, tj. grejp. Znam da ga mnogi ne vole zbog trpkosti, ali ako se pravilno servira može biti pravo osvježenje. Znači ohlađen grejp razrežemo po pola, režnjevi se oštrim nožem razdvoje jedan od drugog, ali tako da ostanu u kori. Poslije sve blago zašećerimo i serviramo sa malom žličicom na tanjuru. "Jako fino", rekao bi Jimmy Oliver! Eto nešto relativno jednostavno, brzo i nepcu primamljivo. Možemo poslužiti za doručak, večeru ili kao predjelo. Kao aperitiv moja preporuka je žuti muškat ili prošek, primjereno ohlađen. Još samo da potvrdim da nakon ovog od partnerice možete dobiti ama baš sve, čak i nekoliko puta uzastopce. Ja sam se odlučio za pašku janjetinu!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

  29.11.2021.

  Sofija Kordić

  BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

 2. MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

  24.11.2021.

  Ivica Prtenjača

  MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

 3. CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

  14.11.2021.

  Ahmed Burić

  CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije